Stručnjaci tvrde da nemamo stručni kadar za nuklearnu elektranu

Stručnjaci tvrde da nemamo stručni kadar za nuklearnu elektranu

Đorđe Lazarević iz Nuklearnih objekata Srbije i Slobodan Bubnjević, naučni novinar, govoreći o najavi izgradnje nuklearnog centra u Srbiji ističu da se ne znaju mnogi detalji koji su vezani za taj sporazum, a koji su od presudne važnosti za sva navedena pitanja oko izgradnje nuklearnog centra. Oni su gostujući u Danu uživo podsetili i da je trenutno zakonom u Srbiji zabranjena izgradnja nuklearnih elektrana, kao i kada bi se to promenilo, potrebno bi bilo najmanje 20 godina da se stvori kadar koji bi vodio takav objekat.

"Mi smatramo dobrodošlim taj sporazum, i pozdravljamo saradnju u nuklearnih tehnologija. Saradnja sa razvijenom zemljom u toj oblasti, a svakako je Rusija gigant, u pitanju su lideri u nuklearnim tehnologijama  je za nas ohrabrujuća i možemo da je pozdravimo. Međutim, nemamo dovoljno podataka, a to je što gledaoci i stručna javnost očekuje je da kažemo kakva je namena tog reaktora koji je predviđen u okviru Centra", kaže Lazarević, i navodi da je stav nuklearne stručne zajednice nakon akcidenata koji su se desili u Fukošimi, da "ili će nuklearni reaktori biti sigurni, ili će nestati".

Bubnjević napominje da je potpisivanje ovakve vrste sporazuma i raduje i izaziva određeni strah.

"Kada čujemo da jedna moćna strana kompanija investira u izgradnju istraživačkog centra to je dobra stvar za Srbiju, s druge strane, u ovoj konkretnoj oblasti, mi danas nemamo nuklearnih inženjera koji nemamo koji rade u tom programu. Tu vrstu iskustva nemamo već nekolliko decenija. Mi dosta dugo nismo školovali takve kadrove", kaže on i podseća da je po našim zakonima izgradnja nuklearnih elektrana strogo zabranjena.

Lazarević govoreći o potencijalnoj izgradnji reaktora, navodi da ukoliko se naša država odluči za izgradnju istraživačkog reaktora, to ne mora neminovno da znači da će se izgraditi i nuklearna centrala.

"Na nuklearnoj centrali od 1000 megavata, radi 400 ljudi, a na reaktoru snage kakav ovde možemo da očekujemo, radi 200 ljudi", kaže on i podseća da bi i tih 200 ljudi koji bi eventualno radili bili problem.

Đorđe Lazarević Izvor: N1

"Mi nismo imali nuklearnu elektranu, pa nismo imali ni kadar. Kada se krene u planiranje, planski se stvaraju kadrovi. Mi bi  smo imali oko čega da "zavrtimo" tu kadrovsku politiku. Možemo na primeru Kine koja je svoje ljude povukla na neko vreme u svoju zemlju da stasaju kadrovi, kako bi smo jednog dana mogli da uspostavimo i nuklearnu elektranu", objašnjava Lazarević.

Bubnjević kaže da bi trebalo mnogo vremena i da se stručni kadrovi, a da bi neki vremenski okvir za koji bi mogli da računamo na eventualnu izgradnju nuklearne centrale i osposobljavanje stručnog kadra bio - najmanje 20 godina.

Na pitanje ko bi radio u novom centru, i čiji bi se kadrovi tu nalazili, Lazarević kaže da će ruski stručnjaci u svakom slučaju obučiti naše kadrove, dok Bubnjević izražava zabrinutost, jer bi postojala opasnost da kompletan rizik zbog nedostatka kadrova, preuzeli Rusi u tom centru.

"Vrlo je spekulativno govoriti o periodu koji je potreban da se reaktor izgradi. meni je mračni scenario koji bi mogao da se dogodi, da dobijemo elektranu od 1000 megavata, i da u njoj imamo dva, tri čoveka sa iskustvom iz Vinče, i da sve ostalo budu ruski inženjeri. To je zastrašujući scenario. Vi ste onda objekat koji predstavlja najveći mogući bezbedonosni rizik,  jer će se potencijalno prepustili rizik za bezbednost stranoj državi, a vi ne znate šta će se sa tom zemljom desiti", ističe Bubnjević.

POVEZANE VESTI

Komentari (12)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Sasa

Kako nemamo? Megatrend će ih napraviti za 6 meseci. SNS će ih promovisati kursom od mesec dana.

aleksandar

....koji strucnjaci?....a Maja Gojkovic ?

zika

elektrotehnički fakultet u beogradu ima smer tehničke fizike. taj smer je "programski smer nuklearne tehnike" sa maskiranim imenom, nekad sam završio taj smer. Jasmina Vujić je završila taj smer...........

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Sci Tech

Sci Tech

Fudbal i domaće serije najpretraživaniji pojmovi na Google u Srbiji 11:51 h

11:51 h  |  Sci Tech

Sci Tech

Sci Tech

Uhapšeni Amerikanci zbog prevare kriptovalutama od 722 miliona dolara 10:50 h

10:50 h  |  Sci Tech

Sci Tech

Sci Tech

EU odobrila pomoć od 3,2 milijarde evra za razvoj električnih baterija 09.12.2019.

09.12.2019.  |  Sci Tech

Sci Tech

Sci Tech

Sa porastom temperature u okeanima nestaje kiseonik 09.12.2019.

09.12.2019.  |  Sci Tech

Sci Tech

Sci Tech

Istraživači jedva prešli Severni ledeni okean na skijama zbog otopljavanja 08.12.2019.

08.12.2019.  |  Sci Tech

Sci Tech

Sci Tech

Nobelovci traže hitne mere protiv klimatskih promena 07.12.2019.

07.12.2019.  |  Sci Tech

Sci Tech

Sci Tech

Učenice iz Vranja posle uspeha u Kini: Nismo očekivale ovakav plasman 07.12.2019.

07.12.2019.  |  Sci Tech

loader