Saradnja Kine i 17 država centralne i istočne Evrope u oblasti inovacija

Saradnja Kine i 17 država centralne i istočne Evrope u oblasti inovacija

Saradnja Kine i 17 država centralne i istočne Evrope u oblasti inovacija Izvor: Tanjug / Tanja Valič

Premijerka Ana Brnabić poručila je da organizacijom konferencije Kine i 17 država centralne i istočne Evrope o saradnji u oblasti inovacija Srbija želi da podrži širu saradnju u regionu i u centralnoj i istočnoj Evropi na temu inovacija, veštačke inteligencije, robotike i digitalizacije, jer je to put za stvaranje "bogatijeg, prosperitetnijeg i zadovolјnijeg društva za sve".

"Najveći rezultat ove konferencije je Beogradska deklaracija o saradnji u inovacijama. Njom se utvrđuje zajednička vizija razvoja zasnovanog na inovacijama zemalјa učesnica mehanizma Kine i Centralne i Istočne Evrope", poručila je Brnabić na otvaranju konferencije.

Ona je kazala i da je Kina danas čvorište na kome se u isto vreme može naći "veština majstora, najsofisticiranija robotika i visoko poznavanje računara i razvoja softvera".

"Kineski programeri praktično nemaju premca. Vi Čet je danas najpouzdanija aplikacija koja može da se koristi na svim mobilnim ekosistemima. Upravo zato danas Vi Čet može da se koristi i za plaćanje, i za zvanje taksija i rezervisanje restorana", rekla je Brnabić.

ana brnabić, inovacije Izvor: Tanjug / Tanja Valič

Ona je dodala da je Srbija u "fantastičnoj sinergiji" sa Vi Čet platformom u "ogromnoj meri" doprinela ekonomskoj saradnji dve zemlje, a pre svega razvoju turizma kroz zajedničku promotivnu kampanju.

Brnabić je navela i da su inovacije, tehnologija i digitalizacija tema koja je posebno važna za Srbiju i stvari na koje Vlada gleda kao na "ogromnu šansu" za promenu ekonomije kako bi nadoknadili "propušteno vreme i brzo sustigli bogatija društva".

Ministar za nauku i tehnologiju Kine Vang Džigang rekao je da su naučne i tehnološke inovacije već postale svetla tačka u saradnji Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope.

On je dodao da su te zemlje već značajan partner Kine u oblasti proizvodnje novih mašina i materijala, kosmonautike i bioinženjeringa.

ana brnabić, inovacije, kina Izvor: Tanjug / Tanja Valič

Džigang je naveo kao primer saradnju Kine i Srbije na izgradnji industrijskog parka, Kine i Grčke u najsavremenijoj zaštiti kulturnih dobara, Kine i Rumunije u oblasti poljoprivrede, dok Kina i Mađarska saradjuju u izgradnji laboratorije za neurologiju.

On je kazao da se svet suočava sa novim talasom tehnološke revolucije i korenitih promena u proizvodnji zbog čega je potrebno da svi budu spremni da odgovore na razvojne mogućnosti i različite izazove koji su pred civilizacijom.

Ministar za nauku i tehnološki razvoj Nenad Popović izjavio je da će ta konferencija doneti nove ideje kako da države učesnice oblikuju svoje inovacione politike jer inovacije podstiču ekonomije i doprinose podizanju kvaliteta života građana.

ana brnabić, inovacije, kina Izvor: Tanjug / Tanja Valič

Popović je dodao da će na konferenciji biti usvojena Beogradska deklaracija kojom se utvrđuje zajednička vizija razvoja zasnovanog na inovacijama zemalja u okviru mehanizma Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope.

Prema njegovim rečima, paralelno sa ministarskom biće održana i privredna konferencija na kojoj će učestvovati više od 300 kompanija, univerziteta, institucija i investicionih fondova iz Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope, a na kojoj će biti predstavljena najsavremenija dostignuća u oblasti inovacija, digitalizacije, veštačke inteligencije, robotike, pametnih gradova, poljoprivrede, finansija i drugih oblasti.

Biće potpisano i 12 sporazuma koji vode univerzitete, kompanije, institucije u novu eru inovacionog partnerstva.

Učesnici konferencije prvi put u Srbiji moći će da se uvere u kapacitete 5G tehnologije, koja će biti aktivirana u prostoru hale Beogradskog sajma i da testiraju simulator kretanja brzog voza u različitim vremenskim uslovima.

POVEZANE VESTI

Komentari (5)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Natasa

Sjajno!

s.

Stalno se u tekstu pominju "zemlje Centralne i Istočne Evrope" ali ni jedna zemlja konkretno.Osim nesrećne Srbije, koja ne shvata da zadnjih 35 godina uvek bira pogrešno društvo.Posle kukamo kako nas svi mrze osim onih koji nas surovo eksploatišu, truju...nastavite sami.Nema nade za Srbiju.Ni malo.

dhf

Ako biramo stalno pogrešno društvo, kako smo se našli u toj grupi od 17 zemalja?!

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Sci Tech

Sci Tech

Julija Džogaz - višestruko nagrađivana na međunarodnim arhitektonskim konkursima 13:27 h

13:27 h  |  Sci Tech

Sci Tech

Sci Tech

Ozonska rupa se smanjuje, ali to ne znači da nema razloga za brigu 11:01 h

11:01 h  |  Sci Tech

Sci Tech

Sci Tech

Gimnazijalke napravile robota za čišćenje plastike iz okeana 10:05 h

10:05 h  |  Sci Tech

Sci Tech

Sci Tech

Dečaci otkrili fosile stare 310 miliona godina na obali kanadskog jezera 13.10.2019.

13.10.2019.  |  Sci Tech

Sci Tech

Sci Tech

Telefoni odvlače pažnju na radnom mestu, menadžeri savetuju kako to sprečiti 12.10.2019.

12.10.2019.  |  Sci Tech

Sci Tech

Sci Tech

Zlato i tri bronze za učenike Matematičke gimnazije na takmičenju u Bukureštu 12.10.2019.

12.10.2019.  |  Sci Tech

Sci Tech

Sci Tech

Saturn je "kralj meseca", otkriveno još 20 novih satelita oko planete 12.10.2019.

12.10.2019.  |  Sci Tech

loader