Ovo su aplikacije za chat koje vas sigurno neće špijunirati

Ovo su aplikacije za chat koje vas sigurno neće špijunirati

Ovo su aplikacije za chat koje vas sigurno neće špijunirati Izvor: Reuters/Barry Huang

Edvard Snoude je nedavno opet zapanjio svet i potvrdio sumnje mnogih – naši razgovori i četovi nisu sigurni. Mnogi su zato počeli da traže sigurnije kanale komunikacije, a developer su se bacili na programiranje što sigurnijih aplikacija kojima možemo bezbrižno da se dopisujemo.

Takva tehnologija podrazumeeva da se poruke šifruju pre slanja i dešifriraju nakon što ih primatelj dobije tako da ukoliko neko pokuša da ih presreste, neće razujeti šta se u njima nalazi.

Ovo je nekoliko najsigurnijih aplikacija za slanje poruka:

1. TextSecure: Android aplikacija koja je napravljena isključivo u svrhu sigurnog slanja poruka. Kreirali su je programeri iz grupacije Open Whisper Systems (šaptači), specijalizovani za tajne poruke. Aplikacija štiti poruke i na telefonu i između dva korisnika. Potrebno je kreirati jedinstvenu šifru kojom se može proveriti da ste primili poruku od poverljive osobe.

2. Signal je aplikacija koju su takođe kreirali Open Whisper Systems, samo je namenjena iOS platformi. Takođe, prihvata i poruke iz sestrinske aplikacije TextSecure namenjene Android korisnicima.

3. Telegram (tajni chatovi): Nudi dve verzije chata - normalni i tajni chat. Koristi šifriranje poruke prilikom slanja i dešifriranje nakon primanja poruke. Može se koristiti i na Android, iOS i Windows operativnim sistemima.

4. Silent Text stiže iz radionice Silent Circlea, kompanije koja se hvali ultra sigurnim BlackPhoneom, kojeg navodno ni NSA ne može probiti. Ali, korištenje ove aplikacije naplaćuje se 9,99 dolara.

5. Gliph: I ova aplikacija za sebe tvrdi da je sigurna. Takođe, aplikacija prihvata uplate Bitcoinom, i to anonimno. Kad šaljete poruke možete namestiti koliko dugo da poruka ostane vidljiva, a takođe možete i namestiti u koje vreme da se poruka pojavi primaocu.

6. Crpyto Cat: Koristi šifriranje poruke pri slanju i dešifrovanje pri primanju. Vrlo je jednostavna za korištenje. Mogu se kreirati privatne i sigurne chat sobe koje se ne mogu nadzirati. Takođe se koriste anonimna imena korisnika. Može se koristiti i s desktop računara, a ne samo s teleofona.

7. Bleep: Ova aplikacija razlikuje se od drugih po tome što šalje poruku direktno od korisnika primaocu,  poput skidanja torrenta s interneta. Kreatori aplikacije su ljudi koji stoje iza BitTorrenta, najpopularnijeg programa za skidanje podataka. To znači da poruke ne idu preko servera. Aplikacija još nije sasvim dovršena, piše 24 sata.

Komentari (1)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

aca

sigurne su dok neko ne dokaze da ipak nisu...

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Sci Tech

Sci Tech

Fudbal i domaće serije najpretraživaniji pojmovi na Google u Srbiji 11.12.2019.

11.12.2019.  |  Sci Tech

Sci Tech

Sci Tech

Uhapšeni Amerikanci zbog prevare kriptovalutama od 722 miliona dolara 11.12.2019.

11.12.2019.  |  Sci Tech

Sci Tech

Sci Tech

EU odobrila pomoć od 3,2 milijarde evra za razvoj električnih baterija 09.12.2019.

09.12.2019.  |  Sci Tech

Sci Tech

Sci Tech

Sa porastom temperature u okeanima nestaje kiseonik 09.12.2019.

09.12.2019.  |  Sci Tech

Sci Tech

Sci Tech

Istraživači jedva prešli Severni ledeni okean na skijama zbog otopljavanja 08.12.2019.

08.12.2019.  |  Sci Tech

Sci Tech

Sci Tech

Nobelovci traže hitne mere protiv klimatskih promena 07.12.2019.

07.12.2019.  |  Sci Tech

Sci Tech

Sci Tech

Učenice iz Vranja posle uspeha u Kini: Nismo očekivale ovakav plasman 07.12.2019.

07.12.2019.  |  Sci Tech

loader