Šta su RAID nizovi i šta nam omogućavaju?

Šta su RAID nizovi i šta nam omogućavaju?

Šta su RAID nizovi i šta nam omogućavaju? Izvor: N1

RAID - Redundant Array of Independent Disks ili redundantni niz nezavisnih diskova je tehnologija pomoću koje možemo na razne načine da upisujemo podatke na klasične HDD ili SSD uređaje.

Naravno najveća prednost je mogućnost izbora samog RAID niza koji bi koristili u zavisnosti od samih potreba, kao i količine diskova sa kojima raspolažemo. RAID nizovi postoje u nekoliko verzija RAID 0, 1, 2, 3, 4, 5, 6, kao i neke kombinacije 0+1 (01), 1+0 (10), 30, 50, 60.

Da bi se RAID postavio potreban je RAID kontroler koji će odrađivati upis, kao i samo raspoređivanje podataka na diskove, a pored kontrolera potrebni su naravno i diskovi. Iako je sama tehnologija prisutna odavno, vremenom je postala sve pristupačnija krajnjim korisnicima. Cene diskova su jedan faktor, a pored toga danas u većini matičnih ploča, koje se nalaze u desktop računarima, se nalazi i RAID kontroler.

Bez obzira da li imate Intel ili AMD platformu velika je verovatnoća da imate integrisan RAID kontroler, naravno postoje određene serije gde to nije slučaj, pa zbog toga potrebno je pogledati specifikaciju same ploče pre upuštanja u konfigurisanje samog RAID sistema.

Ako ploča podržava onda su to obično nizovi 0, 1, 5, 10 pa ćemo samo njih i pomenuti, a ujedno pored njih koristi se i niz 6, koji sa nizom 5 svoju primenu najčešće nalazi u serverima namenjenim za profesionalnu upotrebu.

Naravno u ozbiljnim profesionalnim serverima nalaze se mnogo ozbiljniji RAID kontroleri u odnosu na ove koji se nalaze na matičnim pločama. U bilo kom izboru niza, posle konfiguracije i instalacije sistema, sam sistem vidi jedan logički disk, koji naravno je moguće podeliti na particije u zavisnosti od samih potreba.  

RAID 0 "Nula" ili  "striping" omogućava da se podaci na neki način dele i da se jedna polovina upisuje na jedan disk, dok se druga upisuje na drugi disk. Zbog ovoga spajanjem dva ili više diskova dobijemo kapacitet koji je jednak zbiru ukupnog broja diskova, pa tako ako izaberete dva od po 256 GB, ukupan kapacitet će iznositi 512 GB.

Najveća prednost ovog niza je brzina upisa, a ujedno i čitanja koja se skoro duplira, pa tako ako SSD ostvaruje oko 500 MB/s upis, zbirom ta dva SSD dobija se brzina upisa od oko 1000 MB/s. Ako se postave tri ili četiri brzina se utrostručuje ili učetvorostručuje, ali nažalost ako bilo koji disk otkaže svi podaci nestaju, a u praksi se najčešće koriste dva diska.  

RAID 1 Jedinica ili "mirroring" radi potpuno drugačije od RAID 0. Kod niza 1 brzina nije u prvom planu već sigurnost. Naravno, i ovde je takođe potrebno minimum dva diska da bi se oformio RAID, ali moguće je postaviti i više, mada se u praksi najčešće koriste dva. U ovom slučaju podaci se istovremeno kopiraju na oba diska, tj. svaki disk će imati iste podatke, a ukupan kapacitet ako postavite dva od po 256 GB će iznositi 256 GB.

Tako da u slučaju prestanka rada jednog diska, svi podaci će i dalje biti dostupni. Ujedno ako niz ima tri ili četiri HDD/SSD od 256 GB ukupan kapacitet će uvek biti 256 GB, samo što se povećava broj diskova koji mogu da otkažu, pa tako ako imate tri diska, dva mogu da otkažu, dok kod četiri, tri mogu da prestanu da rade itd.  

RAID 5 Ovaj niz je realizovan mnogo složenije i komplikovanije, a za njegovu implementaciju potrebna su minimum tri diska. Podaci se tako raspoređuju po diskovima da je dozvoljeno da jedan disk otkaže, tako da posle zamene diska, na osnovu podataka sa ostalih diskova, podaci se rekonstruišu i upisuju na nov disk. Ovo je moguće zato što se pored podataka na diskove i upisuju takozvani bitovi parnosti.

Ukupan kapacitet će uvek biti umanjen za jedan disk, pa tako ako niz ima pet diskova od 1 TB, ukupan kapacitet će biti 4 TB. RAID 5 ostvaruje velike brzine čitanja, dok je upis mnogo manji. RAID 6 je naprednija verzija RAID 5 i omogućava otkaz dva diska, jer se upisuju dupli bitovi parnosti.

Performanse čitanja su slične kao kod petice, ali je upis isto slabija strana ovog niza. Minimalan broj diskova za ovaj niz je četiri, a ukupan kapacitet je umanjen za dva diska, tako da niz od pet diskova od 1TB će iznositi 3 TB.  

RAID 10 Predstavlja kombinaciju RAID 1 i RAID 0, koristi se minimum četiri diska, a dalje proširenje ovog niza zahteva uvek paran broj diskova. Ukupan kapacitet je polovina zbira svih diskova, tako da u konfiguraciji od četiri diska od 1 TB, ukupno će biti dostupno 2 TB, dok kod šest diskova od 1 TB, ukupno će biti dostupno 3 TB.

Ujedno RAID 10 predstavlja napredniju verziju RAID 1, jer pored sigurnosti dobijaju se i veoma dobre performanse u vidu upisa i čitanja podataka. U konfiguraciji kod četiri diska, dva diska su u RAID 1 i čine jedan klaster, dok druga druga dva diska,koja su takođe u RAID 1, čine drugi klaster, gde su potom ta dva klastera spojena u RAID 0. Dozvoljen je prestanak rada dva diska, ali u oba klastera, koji su u RAID 1, po jedan disk. Ako se desi otkaz dva diska koji su u istom klasteru RAID 1 , svi podaci će biti izgubljeni. Pored ove mane i sama cena utiče na implementaciju ovog RAID-a. 

slika1 Izvor: N1

Posle odabira niza koji želimo da koristimo ostaje da se konfiguriše sam RAID na matičnoj ploči. Samo podešavanje u suštini slično je za sve matične ploče, potrebno je SATA kontroler postaviti u RAID mod, ili Intel RST, i potom naći sekciju za RAID, gde se vrši kreiranje samog RAID-a, izbora samog niza, i davanje imena RAID-u po želji samog korisnika, kao i njegovo brisanje. U zavisnosti od proizvođača matičnih ploča ove opcije su drugačije raspoređene u UEFI/BIOS-u pa je najbolje pročitati uputstvo radi lakšeg snalaženja.

slika Izvor: N1

slika Izvor: N1

slika Izvor: N1

 Sledeći korak je podizanje operativnog sistema, i kada vas dočeka ekran za izbor diska na koji želite da instalirate OS, windows 10 će u velikoj meri automatski prepoznati RAID i dozvoliće dalju instalaciju. Ukoliko ne vidi disk, potrebno je sa oficijelnog sajta proizvođača matične ploče skinuti drajver za RAID i učitati ga. Ako instalirate windows 7 verovatno i on neće videti disk, pa je potrebno takođe učitati drajver. Dalje je sve isto kao i prilikom svake instalacije sistema. 

slika Izvor: N1

Nekoliko malih napomena samo. Potrebno je da kapacitet samih diskova bude isti u bilo kom RAID nizu, jer u suprotnom RAID će uzeti kapacitet najmanjeg diska i po njemu obračunati ukupan kapacitet u zavisnosti koji se niz koristi. Poželjno je da budu isti modeli, naravno moguće je ubacivati i različite serije, ali poželjno je i da performanse samog diska budu identične. Pored desktop računara sam RAID danas je moguće konfigurisati i u laptop računarima, ali to je ipak rezervisano za najvišu klasu uređaja. Danas je RAID dostupan svakom, jedna zanimljiva tehnologija koja može biti pogodna kako za kućne obične korisnike, tako i za neke manje firme, i može drastično unaprediti performanse samog računara, pogotovu ako se u nizovima nađu SSD-ovi.    

Tagovi:

Komentari (7)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Goran

Svaka čast za tekst! Sve pohvale IT redakciji.

Mikaso

Postoji i softverski RAID, npr. kod Linuksa na nivou operativnog sistema, bez RAID kontrolera na matičnoj ploči.

CistoOnako

Kamo srece da ima vise ovakvih stvari i to spontanih i nicim izazvanih :)

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Sci Tech

Sci Tech

Božić o Petnici: Saradnja s Narodnim muzejem, 150 programa godišnje... 18.10.2019.

18.10.2019.  |  Sci Tech

Sci Tech

Sci Tech

Kristina Koh i Džesika Mejr u svemirskoj šetnji tokom misije popravke dela MSS 18.10.2019.

18.10.2019.  |  Sci Tech

Sci Tech

Sci Tech

Đorđe Ogrizović najbolji mladi naučnik iz oblasti zaštite životne sredine 18.10.2019.

18.10.2019.  |  Sci Tech

Sci Tech

Sci Tech

Otvorena prva 3D laboratorija na Mašinskom fakultetu u Beogradu 18.10.2019.

18.10.2019.  |  Sci Tech

Sci Tech

Sci Tech

"Samsung Galaxy S10" svako može da otključa zbog greške u čitanju otiska 18.10.2019.

18.10.2019.  |  Sci Tech

Sci Tech

Sci Tech

Dve trećine patenata stiglo iz Azije, Kina centar inovacija 18.10.2019.

18.10.2019.  |  Sci Tech

Sci Tech

Sci Tech

Kompanija Samsung za jubilej predstavila The Frame televizor 17.10.2019.

17.10.2019.  |  Sci Tech

Sci Tech

Sci Tech

NASA predstavila astronautsko odelo za naredno sletanje na Mesec 16.10.2019.

16.10.2019.  |  Sci Tech

loader