Da li Sunce ima ulogu u klimatskim promenama?

Da li Sunce ima ulogu u klimatskim promenama?

Da li Sunce ima ulogu u klimatskim promenama? Izvor: REUTERS/Fabrizio Bensch

Velika većina naučne javnosti (97%) smatra da se klimatske promene, osmotrene od početka industrijske revolucije, dešavaju i da je glavni uzrok za to povećana koncentracija gasova sa efektom staklene bašte u atmosferi za koju je odgovoran čovek. Čak i pored toga, još postoji mnogo ljudi koji smatraju da to nije slučaj, ističući mnoge "dokaze" kako bi potkrepili svoje tvrdnje.

Kako piše Klima101, klimatski skeptici (naziv za ljude koji smatraju da klimatske promene ne dešavaju) koriste se argumentima čija osnova ima utemeljenje u nekim dobro poznatim procesima koji utiču na klimu naše planete, ali iz njih izvlače ne u potpunosti tačne zaključke često posmatrajući samo jedan deo podataka koji im ide u korist, a bez posmatranja šire slike.

Jedan od dobro poznatih tzv "klimatskih mitova" je i pogrešno tumačenje "Milankovićevih ciklusa". Drugi često pominjani tiče se tvrdnje da Sunce ima presudnu ulogu u klimatskom sistemu i da su promene u njegovoj aktivnosti glavni pokretač klimatskih promena.

Šta kažu skeptici?

Logika iza ovog mita je jasna. Sunce je glavni izvor energije na našoj planeti, tako da ako se dešavaju neke promene u njegovoj aktivnosti logično je i da temperatura na Zemlji reaguje na to.

Sunce ne sija istom jačinom sve vreme, postoje periodi kada ima pojačanu aktivnost i odašilje više energije u vasionu, a postoje i periodi kada ima smanjenu aktivnost i kada do naše planete stiže manje energije. Ove promene u aktivnosti Sunca zovu se solarni ciklusi.

Sunčeva aktivnost uglavnom varira u pravilnim ciklusima koji prosečno traju oko 11 godina. Na primer, tokom jednog ciklusa aktivnost Sunca raste sve dok ne dosegne maksimum aktivnosti, nakon čega započinje sledeći jedanaestogodišni ciklus, tokom kojeg će aktivnost Sunca opadati, sve dok ne dođe do minimuma, posle čega se ceo proces ponavlja.

Ukoliko su skeptici u pravu klima na našoj planeti bi trebalo da se menja u saglasnosti sa navedenim solarnim ciklusima, ipak podaci kažu drugačije.

Šta kažu podaci?

Za početak, moramo da razumemo da su promene aktivnosti Sunca dosta male, razlika između maksimuma i minimuma Sunčeve energije koja dospe do Zemlje tokom jednog solarnog ciklusa najčešće iznosi približno 0.1%

Stoga je i uticaj Sunca na skorašnje tempraturne promene na Zemlji dosta manji nego što to na prvi pogled može da izgleda. U poslednjih 20 godina su napravljene brojne studije na ovu temu i one pokazuju da je ukupan uticaj Sunčeve aktivnosti na zagrevanje koje je zabeleženo nakon 1750. godine od 10 do čak 50 puta manji od uticaja ljudskog sagorevanja fosilnih goriva koje je izazvalo povaćanje koncetracije gasova sa efektom staklene bašte u atmosferi.

Ono što je još zanimljivije jeste da je u poslednjih 45 godina zabeležena ispodprosečna aktivnost Sunca, a baš u tom periodu kreće ubrzani trend zagreanja kojem sada svedočimo. Poslednji ciklus Sunčeve aktivnosti počeo je 2008. godine i od tada je njegova aktivnost u padu, a očekuje se da će negde između sadašnjeg trenutka i 2020. godine zabeležiti najniži minimum u od kako se vrše merenja, tj. od 1750. godine

Svi ovi podaci jasno pokazuju da argument da je Sunce glavni pokretač klimatskih promena modernog doba nisu ispravni.

POVEZANE VESTI

Komentari (3)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

ma da

Jeste, sta zna Milankovic, ako Al Gor kaze da Sunce nema nikakav uticaj na klimatske promene vec samo sagorevanje fosilnih goriva, ali ne ono koje vrsi americki vojno-industrijski kompleks, onda je sigurno tako.

Nafta industrija

stoji iza klimatskih skeptika i donalda trampa

Revan

Sunce će biti izvor promena ali tek za nekih milijardu godina kad će klima naglo početi da raste zbog pojačane sunčeve aktivnosti usled njegovog rasta. Na kraju tog procesa za nekih 5 do 7 milijardi godina Sunce će postati crveni džin a Zemlja će biti spržena i progutana.

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Sci Tech

Sci Tech

Zlatna medalja na Međunarodnoj olimpijadi iz mikroelektronike 16.11.2019.

16.11.2019.  |  Sci Tech

Sci Tech

Sci Tech

NASA platila Rusiji 3,9 milijardi dolara za prevoz astronauta do MSS 16.11.2019.

16.11.2019.  |  Sci Tech

Sci Tech

Sci Tech

Huawei počeo prodaju telefona na preklop bez Google aplikacija 16.11.2019.

16.11.2019.  |  Sci Tech

Sci Tech

Sci Tech

Italija planira da oporezuje internet kompanije, uključujući Facebook i Google 15.11.2019.

15.11.2019.  |  Sci Tech

Sci Tech

Sci Tech

Ugrožena australijska zeba proglašena za pticu godine 15.11.2019.

15.11.2019.  |  Sci Tech

Sci Tech

Sci Tech

Facebook uklonio više od 3,2 milijarde lažnih naloga 15.11.2019.

15.11.2019.  |  Sci Tech

Sci Tech

Sci Tech

Programersko takmičenje na polju veštačke inteligencije u Nordeus Hubu 14.11.2019.

14.11.2019.  |  Sci Tech

loader