Saveti i trikovi za lakši i brži rad u Windows 10

Saveti i trikovi za lakši i brži rad u Windows 10

Saveti i trikovi za lakši i brži rad u Windows 10 Izvor: Tanjug/AP

Pročitajte nekoliko saveta i trikova koji vam mogu pomoći da ubrzate i olakšate rad u operativnom sistemu Windows 10.

Postavite shortcut My Computera na desktop  

Windows 10, kao i već davno zaboravljeni 8.1 nam ne nude shortcut My Computera, ali postoji rešenje za to. Na desktopu kliknite desni klik > Personalize, potom u levom delu prozora izaberite Themes, pa desktop icon settings. U novo nastalom prozoru čekirajte Computer, pa na Apply i OK.

windows 10, savet, trik Izvor: N1

Kreirajte virtuelne desktope

Verovatno postoje korisnici koji ovo već znaju, ali za one koji prvi put ovo vide možda im ova mogućnost olakša rad na računaru.

Windows 10 ima opciju za kreiranje virtuelnih desktopa. Nešto slično što postoji već dugo kod Linux operativnih sistema, a Microsoft je sada rešio da to implementira u Windows 10 verziji. To možete uraditi na dva načina ako koristite desktop računar, jedan koristeći samo miša, a postoji i drugi način za one koji više vole da koriste tastaturu.

windows 10, savet, trik Izvor: N1

Ako želite da uradite sa mišem kliknite na ikonicu Task View koja se nalazi u donjem levom uglu kod Start menija. Posle toga u gornjem levom uglu pojaviće vam se opcija New Desktop i izborom te opcije možete dodavati više desktopa. Naravno kako ih budete dodavali njihove prečice će se pojavljivati na vrhu ekrana, izborom tih prečica vršite prebacivanje između njih, a iste možete i ukloniti prostim izborom komande Xx".

Za ljubitelje prečica na tastaturi postoji opcija Windows key + Ctrl + D koja kreira desktopove, a opcija Windows+Ctrl+F4 zatvara. Kretanje kroz njih je moguće kombinacijom Windows key + Ctrl + Left ili Right strelicama. Ako želite da dobijete Task View, kombinacija Windows key + Tab će vam to omogućiti.

Postoji još jedna mogućnost koja vam omogućava da prebacujete otvorene prozore sa jednog desktopa na drugi. Dovoljno je da kada otvorite Task View, uhvatite željeni prozor levim tasterom miša i prevučete ga gore do određenog desktopa na koji želite da ga prebacite.

windows 10, savet, trik Izvor: N1

Ako u vašem posedu imate laptop onda, pored gore pročitanog kako da otvorite virtuelne desktopove, ovo možete uraditi i putem touchpada.

Svi noviji prenosni uređaji imaju mogućnost gestikulacije, pa tako swipe ili prelaz sa četiri prsta na gore na samom touchpadu će vam otvoriti Task View, a kretanje između desktopa možete uraditi isto sa četiri prsta, samo sada radite swipe u levo ili desno u zavisnosti koliko imate desktopa kreiranih.

Vratite Quick launch u Taskbar

Ako ste i dalje ljubitelj Windows 7 OS-a i često koristite quick launch, evo par saveta kako to možete koristiti i u windows 10 operativnom sistemu. Kliknite desni klik na Taskbar i prvo odčekirajte opciju "Lock the taskbar". Ponovnim komandom desnog klika na taskbar-u birate opciju Toolbars > New Toolbar.

windows 10, savet, trik Izvor: N1

Potom je potrebno da upišete sledeću putanju: C:\Users\Your User Name\AppData\Roaming\Microsoft\Internet Explorer\Quick Launch i idete na select folder.

windows 10, savet, trik Izvor: N1

Quick launh će vam se pojaviti u donjem desnom iglu ekrana, tj. na taskbaru. Dalje je prepušteno vašoj mašti gde ćete ga postaviti. Od dodatnih podešavanja možete desnim klikom na quick launh isključiti opcije "Show text" i "Show title" i naravno možete ponovo zaključati taskbar ako želite.

Uklonite OneDrive iz FileExplorera

Windows 10 donosi opciju integrisanog OneDrive u File Exploreru, naravno nekima je to prednost, jer će na taj način daleko brže moći da pristupe svojim podacima u "oblaku2. Ovo se odnosi na prve verzije "desetke", a ako danas kupujete računar ili ste to uradili u prethodih godinu dana onda sve što je potrebno jeste da odete u Control panel, pa potom Uninstall program, nađete ga u listi i obrišete.

windows 10, savet, trik Izvor: N1

Za one koji ne koriste ovu funkciju i ne žele da je vide u Exploreru, a iz nekog razloga su uspeli da se ne nadograde na neku najnoviju verziju, postoji način za to. Nije previše komplikovano i zahteva nekoliko minuta vremena.

Prvo je potrebno da isključimo funkciju da se OneDrive automatski uključuje sa Windowsom. U desnom donjem uglu se nalazi ikonica u vidu oblaka, a i kada prevučete kursor miša preko nje pojaviće vam se obaveštenje "OneDrive", ako niste sigurni da ste našli pravu. Pritisnite desni klik na nju pa dalje birate Settings, a u otvorenom novom prozoru birate tab settings i isključujete opciju "Start OneDrive automatically when I sign in to Windows".

windows 10, savet, trik Izvor: N1

Sledeće je potrebno da otvorite registri bazu, a to će te uraditi prostim kucanjem "regedit" u Start meniju, naravno bez navodnika i onda pritisnite Enter. Prvo je potrebno da ispratite putanju "HKEY_CLASSES_ROOT\CLSID\{018D5C66-4533-4307-9B53-224DE2ED1FE6}", pa na desnom delu ekrana tražite "System.IsPinnedToNameSpaceTree", dvoklikom na tu opciju otvoriće vam se novi prozor u kome je potrebno da vrednost "1" promenite na "0". Za korisnike Windows 10 Home 32-bitne verzije putovanje se ovde završava.

windows 10, savet, trik Izvor: N1

Za one koji koriste 64-bitnu verziju potrebno je da urade još nešto. U registri bazi potražite putanju "HKEY_CLASSES_ROOT\Wow6432Node\CLSID\{018D5C66-4533-4307-9B53-224DE2ED1FE6" i promeniti vrednost "System.IsPinnedToNameSpaceTree" na "0". Ko koristi Windows 10 Home verziju samo je ovo potrebno da uradite, u zavisnosti da li je x32 ili x64 verzija.

Nastavak teksta se odnosi na još neka podešavanja koji korisnici Windows 10 Professional, Enterprise i Education treba da urade, a vi ne. U Start meniju otkucajte "gpedit.msc" i pritisnite Enter. Ispratite putanju "Local Computer Policy > Computer Configuration > Administrative Templates > Windows Components > OneDrive", u desnom delu ekrana potražite "Prevent the usage of OneDrive for file storage". Izborom ove opcije potrebno je da umesto opcije "Not Configured" izaberete "Enabled".

windows 10, savet, trik Izvor: N1

"GodMode"

Ako ste fanatik da sve držite podešeno u sitna crevca ili prosto volite da vam sva podešavanja budu pri ruci ili još bolje na jednom mestu verujemo da je "GodMode" prava stvar za vas. Sve što je potrebno da uradite jest da kreirate novi folder sa imenom "GodMode.{ED7BA470-8E54-465E-825C-99712043E01C}", naravno bez navodnika. Naravno folder možete kreirati bilo gde, ali verujemo da će najbolje mesto za njega biti na desktopu.

windows 10, savet, trik Izvor: N1

Ova opcija vam omogućava da konfigurišete kompletan Windows do najsitnijih detalja, od sistemskih podešavanja, podešavanja naloga, vremena, grupnih polisa, možete brisati nepotrebne programe itd. Da ne nabrajamo sve, videćete i sami. Samo pazite šta radite…

Uključite ili isključite Hibernate funkciju

Ako ste navikli da koristite hibernate opciju evo par saveta kako da je uključite. U Start meniju otkucajte "cmd" i pokrenite ga kao admin komandom desni klik > Run as administrator. Potom u komandnom promptu otkucajte "powercfg /hibernate on". Ako je sve OK u opcijama isključivanja računara videćete i hibernate. Ako iz nekog razloga nije tu desnim klikom na start menu i izaberite "power options", pa potom "Reaquire a password on wakeup". Dalje izaberite "Change settings that are currently unavailable" i čekirajte opciju "Hibernate". Ako želite posle da je isključite dovoljno je da kao administrator iz komandog prompta otkucate "powercfg /hibernate off".

windows 10, savet, trik Izvor: N1

Za one koji u svom računaru imaju SSD poželjno je da ne koriste ovu funkciju jer je sam ssd dovoljno brz da windows podigne za nekoliko sekundu, jer Hibernate opcija radi tako što trenutno stanje vašeg sistema i svih otvorenih prozora ili nekih drugih programa snima na hard disk/SSD i potom isključuje računar. Tako da po uključenju računara sistem se podiže sa tog sačuvanog dela na hardu ili ssd-u.

Dodatno podesite Start menu

U samom meniju, pored standardnih stavki na koje smo navikli, sada su i tu live tile-ovi, koji će nekome olakšati rad, a nekome ne. Za one stare ljubitelje Start menija, koji i dalje preferiraju njegov izgled, dobra vest je da sve nepotrebne stvari možete ukloniti.

Da krenemo od početka, veličinu Starta možete podešavati prostim povlačenjem ivica, levim klikom, po dužini ili širini. Sve live tile-ove možete ukloniti desnim klikom na željeni i "Unpin from Start" opcijom, naravno sve ovo možete posle i vratiti, ako se slučajno predomislite.

windows 10, savet, trik Izvor: N1

Možete uključivati i isključivati live tile-ove, na primer, ako ne želite da vam se vesti ili vremenska prognoza stalno pojavljuju, ili ne želite da se vaše slike stalno "vrte2. Komandom desni klik > "Turn live tile off" se ovoga rešavate. Naravno možete menjati i veličinu samih aplikacija, ali verujemo da će te se sada već snaći i sami da to uradite.

VAŽNA NAPOMENA: Saveti iz ovog teksta rade sa operativnim sistemom Windows 10. Ako nije naznačeno, saveti verovatno neće funkcionisati na drugim operativnim sistemima. Takođe, određeni saveti zahtevaju ulazak u Registry bazu koje je veoma važan sastav samog operativnog sistema. Samim time sve savete iz ovog teksta radite na sopstvenu odgovornost i N1 nije odgovoran za eventualnu štetu nastalu usled korišćenja i isprobavanja na Vašem računaru.

Tagovi:

Komentari (9)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Jeremy

Stalno se ljudi žale na W10. Smatram da ili ne znaju da ga koriste ili su iskopali negde neki piratski build koji je prepun bagova pa normalno da ne radi. Ponavljam se, ali razlika između piratizovanog i legalnog sistema je ista kao između fiće i meklarena. I jedan i drugi idu i rade, samo je meklaren i lepši i brži. Mac nisam koristio, ali Linux je keva, naravno ko ume. Sedmica jeste bila kvalitetna, ali je prevaziđena. Ko ima firmu, topla preporuka je Linux. Za gaming W10.

Ser Zile

Ako finansije dozvoljavaju, predjite na Mac. Nije potrebno tehnicko znanje za efektivno koriscenje. Ako finansije ne dozvoljavaju, a imate malo tehnickog znanja, predjite na Linux, konkretno na Ubuntu, na prim 18.04 LTS koji ce imati bezbednostne zakrpe do aprila 2023. i za koji ima dosta literature i foruma po internetu. Ako pak nemate finansije za Mac, niti teh. znanja za Linux, nemojte ostajati na windows 7-ici, jer nece vise imati sigurnostne zakrpe i bicete izlozeni malware za koji necete imati odbranu. Ali ako ostajete na win 10, naucite da koristite racunar. Ne instalirate sve zivo, ne klikcite next, next, next bez citanja sta klincete, pazite na sta klikcete allow…. Prosto govoreci, racunari su postali svakodnevnica, ali odrzavanje je i dalje potrebno, kao za vas auto, i odrzavanje racunara nije za ljude koji su nepismeni po pitanju racunara. Na zalost, jos nije napravljen OS za tako nesto, ali MacOS je blizu tome….

Moj_Beograde

Najbolji savet, vratiti se nazad na win 7.

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Sci Tech

Sci Tech

EU odobrila pomoć od 3,2 milijarde evra za razvoj električnih baterija 09.12.2019.

09.12.2019.  |  Sci Tech

Sci Tech

Sci Tech

Sa porastom temperature u okeanima nestaje kiseonik 09.12.2019.

09.12.2019.  |  Sci Tech

Sci Tech

Sci Tech

Istraživači jedva prešli Severni ledeni okean na skijama zbog otopljavanja 08.12.2019.

08.12.2019.  |  Sci Tech

Sci Tech

Sci Tech

Nobelovci traže hitne mere protiv klimatskih promena 07.12.2019.

07.12.2019.  |  Sci Tech

Sci Tech

Sci Tech

Učenice iz Vranja posle uspeha u Kini: Nismo očekivale ovakav plasman 07.12.2019.

07.12.2019.  |  Sci Tech

Sci Tech

Sci Tech

Sonda NASA šalje nove iznenađujuće podatke o Sunčevom vetru 05.12.2019.

05.12.2019.  |  Sci Tech

Sci Tech

Sci Tech

Počeo Festival nauke, više od 600 eksperimenata u "Razotkrivanju" 05.12.2019.

05.12.2019.  |  Sci Tech

loader