Nikoli Tesli u čast, Srbija obeležila Dan nauke

Nikoli Tesli u čast, Srbija obeležila Dan nauke

Izvor: N1

U Srbiji se, u čast rođendana velikog naučnika i inovatora - Nikole Tesle, proslavlja Dan nauke. Osim u muzeju koji nosi njegovo ime, taj dan obeležen je i konferencijom u Narodnoj skupštini, u kojoj je pre dva dana izglasan i novi Zakon o nauci i istraživanjima.

Na Institutu za fiziku u Beogradu, ime slavnog naučnika vezano je za inovaciju koja ima potencijal da globalno promeni industriju zaštite od falsifikovanja - Teslagram. Autentičnost predmeta, dokumenata, pa i lekova mogla bi u budućnosti da bude dokazivana pomoću ljuspica leptirovih krila.

"Ako ste ikad držali leptira, videli ste onaj sitni prah na vašim prstima - to su leptirove ljuspice. Matematički su naše kolege ovde na Institutu dokazale da su te ljuspice jedinstvene, i mi znamo da, zbog njihove veličine, njih nije moguće kopirati. Na taj način oni predstavljaju jedinstvene, prirodne holograme, koje možete da nanesete na različite predmete i na taj način ih zaštitite od falsifikovanja", kaže Marija Mitrović Dankulov, rukovodilac Inovacionog centra Instituta za fiziku.

Ovakve naučne inovacije mogu se pretvoriti u unosan posao, ali njihov značaj je veći od toga, smatra Dankulov.

"Uspehom ovakvih tehnologija vi možete da vratite veru da mi nešto možemo da uradimo, i na neki način tu veru, i tu pozitivnost možete da prenesete i na ostatak društva i da pokažete da mi ipak imamo neki potencijal, u koji, ja bih rekla, za sada malo verujemo", rekla je ona.

A koliko srpsko društvo vrednuje svoje naučnike? Ove godine njihov dan prvi put im je otvorio vrata parlamenta i doveo ih oči u oči sa zakonodavcima. Ideja susreta je da se podstakne dijalog dve strane kako bi se političke odluke i zakoni donosili u skladu sa perspektivom nauke. Tema kojom je počela razmena stavova bile su klimatske promene.

"To je tema koja je vrlo povezana sa politikom, zato što rešavanje ili zadržavanje tog problema u nekom okviru koji je prihvatljiv vrlo zavisi od toga šta donosioci odluka planiraju da rade u budućnosti, koliko brzo žele da transformišu energetske sisteme svih država na ovom svetu i da napuste fosilna goriva", rekao je profesor Fizičkog fakulteta Vladimir Đurđević.

Interakcija između naučnika i društva obe strane može da menja na bolje, zaključak je sagovornika N1. Srbija ovaj Dan nauke dočekuje sa novim zakonom, koji menja način finansiranja u toj oblasti. Promene bi trebalo da idu na ruku istraživačima, jer im pružaju dva izvora zarade - redovnu platu u Institutima, i novac za projekte na konkursima Fonda za nauku.

S druge strane, i dalje se ne zna tačan broj istraživača koji rade u Srbiji, a neke procene variraju između 11 i 13 hiljada. Među njima je i 1.000 mladih istraživača, zaposlenih ove godine.

Komentari (1)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

miniszterelnők

.... sa laznim diplomama u vrhu države.

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Sci Tech

Sci Tech

EU želi da ograniči rizike, predlaže pravila za veštačku inteligenciju 14:59 h

14:59 h  |  Sci Tech

Sci Tech

Sci Tech

UN: Nijedna država ne štiti zdravlje današnje dece, niti njihovu budućnost 13:52 h

13:52 h  |  Sci Tech

Sci Tech

Sci Tech

Francuski šlem iz Prvog svetskog rata bolje štiti od savremenih američkih 18.02.2020.

18.02.2020.  |  Sci Tech

Sci Tech

Sci Tech

Višestruki šampion Srbije u svim šahovskim disciplinama 18.02.2020.

18.02.2020.  |  Sci Tech

Sci Tech

Sci Tech

Space X nije uspeo da spusti deo svoje rakete na plovilo u moru 17.02.2020.

17.02.2020.  |  Sci Tech

Sci Tech

Sci Tech

Džef Bezos donira deset milijardi dolara za borbu protiv klimatskih promena 17.02.2020.

17.02.2020.  |  Sci Tech

Sci Tech

Sci Tech

Evropska komisija: Facebook treba da se prilagodi EU, a ne obrnuto 17.02.2020.

17.02.2020.  |  Sci Tech

loader