Direktor Gugla za N1: Naša je obaveza da podaci budu zaštićeni

Direktor Gugla za N1: Naša je obaveza da podaci budu zaštićeni

Izvor: N1

"Sigurnost shvatamo veoma ozbiljno u Guglu. Na mnogim našim servisima, g-mejlu na primer, imamo više od milijardu korisnika. Naša je obaveza da se pobrinemo da, kada skladištite vaše podatke na Gugl servisima, oni budu zaštićeni kao da se nalaze u vašem domu", poručuje u intervjuu za N1 Sedrik Manara, direktor Gugla za autorska prava.

N1: Nova evropska Direktiva o autorskim pravima na jedinstvenom, digitalnom tržištu usvojena je u aprilu ove godine. Države članice imaju rok dve godine da svoje zakonske okvire usklade sa tom Direktivom. Srbija takođe mora da uskladi svoj zakonski okvir. Šta se pod tom Direktivom tačno podrazumeva?

"U martu su se donosioci zakona složili oko predloga, bio je to dug proces kojim je Evropska unija želela da unapredi korporativna pravila, da ih prilagodi digitalnom dobu. To je potez koji pozdravljamo i mislimo da su pravila ponekad zastarela i da ih treba osvežiti. Tako da, ima različitih stvari u Direktivi, neke štite korisnike, na primer, ukoliko želite da koristite slike, muziku ili nešto slično u edukativne svrhe. Ako želite da obrazujete ljude na daljinu, da omogućite e-učenje, sada ste slobodni da koristite muziku, slike i sve što vaši učenici žele izučavaju. Dakle, to je primer gde su stvari, koje su bile rizične i zastarele, stavljene pod izuzetak, što je bolje za korisnike. Takođe, ukoliko želite da očuvate digitalno nasleđe, na primer, ako ste muzej, knjige koje imate se oštećuju, možete da ih digitalizujete bez traženja dozvole. Sve ovo je primer unapređivanja korporativnog prava za digitalno doba", kaže Manara.

On naglašava da direktiva omogućava profesorima da više ne podučavaju samo u učionicama već i onlajn, da muzeji ne čuvaju samo fizičke objekte, već i njihove digitalne kopije.

"Dakle, to su dobre stvari. Postoji i nešto što se zove "spajanje teksta i podataka". Drugim rečima, time se omogućava mašinama da uče uz garanciju da istraživačke organizacije ne moraju da strahuju od kršenja autorskih prava kada procesuiraju podatke i kada ih unose u mašine. Dakle, sve to će stići u Srbiju kada bude sprovela usklađivanje i usvajanje Direktive. Tu su i druge stvari koje regulišu platforme kao što je Gugl. Jedna je novo intelektualno, vlasničko pravo za medijske sadržaje, što će promeniti način na koji će medijske kuće moći da zahtevaju prava na sadržaj koji je indeksiran na različitim platformama. To je novi deo Direktive, specijalno kreiran da očuva kvalitetno novinarstvo, da zaštiti izdavače", rekao je on.

haker, hakeri, zaštita podataka, podaci, kompijuter, mreža, internet Izvor: Shutterstock

Kako kaže, tu je još jedno pravilo koje je problematično, a koje hosting-platforme čini odgovornim za sadržaje koje prikazuju.

"Danas se na Jutjubu svakog minuta aploaduje 500 sati video materijala. Tako da ne možemo da znamo šta se aploaduje, nemamo kontrolu nad tim. Ukoliko pravilo nameće da smo odgovorni za taj sadržaj, nismo u mogućnosti da dozvolimo toliko aploadovanje. Lepota hostinga je da omogućava svima da dele i ako neko kaže „Hej, ovaj sadržaj je ilegalan, ovaj sadržaj je kopija mog filma“, na primer, onda šaljete opomenu Jutjubu i on onda uklanja taj sadržaj na osnvovu opomene. Dakle, samo kad imate neko saznanje, vi ste odgovorni, ali nemate odgovornost dok korisnik aploaduje svoj sadržaj. I sada Direktiva menja pravila i čini platforme kao što su Jutjub, Fejsbuk i Instagram odgovornim za autorska prava sadržaja koje su njihovi korisnici aploadovali", navodi.

"Mislimo da će se Jutjub prilagoditi tome, probleme će imati svi ostali. Mi smo razvili alate, već smo ispregovarali hiljade licenci, što će ostalima biti problem. Svi drugi startapi, svi oni koji žele da se takmiče, da stvaraju male biznise. Pre 12 godina, Jutjub nije postojao. Da li bi danas postojao da su bila ovakva pravila? Danas imamo mehanizam koji detektuje neke oblike narušavanja korporativnih pravila. Zove se "Tehnologija prepoznavanja sadržaja" ili "Kontent AjDi". Koštao nas je 100 miliona dolara. Ako ste mali startap, ne možete sebi da priuštite to, čak i da ste veći, ne možete. Tako da smo mišljenja da ova pravila mogu da imaju nepovratne posledice, da mogu da spreče razvoj ili da sputaju digitalnu ekonomiju u Evropi, ali da mogu da utiču i na kreativnu ekonomiju".

N1: Ta Direktiva donosi nova prava medijskim kompanijama, pa će tako Gugl morati da plati tim komapnijama korišćenje njihovih proizvoda na svojim servisima, kao što je servis Gugl News. Da li treba da očekujemo ukidanje tog servisa u Evropskoj uniji?

"Nije stvar u novcu već u autorizaciji, u dozvolama. Ukoliko ste izdavač, možete da odlučite da sve vaše vesti, svi članci budu indeksirani od strane Gugla ili možete da odlučite da se indeksiraju samo neki od tih proizvoda. Možete da odlučite da imate članke indeksirane, ali ne i ilustracije ili da uopšte nemate indeksirane sadržaje. Dakle, danas kontrolu imaju izdavači, oni odlučuju šta će se naći na pretraživaču, a šta neće, u zavisnosti od autorskih prava. Novom Direktivom imaju pravo da se bolje zaštite i da imaju veću kontrolu. Ne zbog toga da bi prisilili Gugl da ne koriste njihove sadržaje. To je jednostavno sistem u kom je svako na dobitku. Mi smo uspešni kada su izdavači uspešni. Naš cilj je da omogućimo promet do tih izdavača. Zašto? Zato što će izdavači ostvariti zaradu od oglašivača, tako da, što više poseta dobiju od Gugla ili drugih pretraživača, to su vredniji. To je deo simbioze. Gugl uspeva, jer izdavači uspevaju. Uvođenje ovog prava ne menja kako izdavači mogu da odluče da li će njihovi sadržaji biti indeksirani. Ako žele da budu na Gugl News-u i dalje to mogu, na njima je da odluče kako žele da upravljaju sadržajima pod novim uslovima. Dakle, nije stvar u novcu, već autorizaciji. I danas, sve što vidite na našem pretraživaču, vesti, slike i slično, znači da se ljudi ne protive indeksaciji. I mislimo da će tako biti i nakon primene Direktive".

Huavej Izvor: REUTERS/Thomas Peter

N1: Vaša kompanija je obustavila saradnju sa kompanijom Huavej. Da li je to mudra poslovna odluka ili politička odluka? Ukoliko će korisnici širom sveta na kraju ispaštati, mislite li da je to bio pametan potez?

"To nije poslovna odluka, nije ni politička, to je pravna obaveza koju smo imali, da zaustavimo saradnju sa Huavejem, jer je postojala izvršna naredba da se zabrani komercijalna saradnja američkih kompanija i kompanije Huavej. Gugl je američka kompanija, morala je da se povinuje, nije to naša odluka, to je jednostavno usaglašavanje sa zakonom, što je naš princip broj jedan. Trenutno to nema uticaja na korisnike, pre svega zato što je Vlada SAD-a shvatila koje posledice zabrana može da ima na sve koji koriste Huavejeve telefone opremljene androidom. Zato postoji rok od 90 dana da se preispita i omogući postojećim korinsicima Huaveja upotreba android sistema. Dakle, to nije Guglova odluka, samo Gugl mora da poštuje zakon. Takođe, obaveza naredbe je bila previše dalekosežna u početku i preispitana je mogućnost da se omogući dalja upotreba androida na već aktiviranim uređajima Huaveja".

N1: U poslednje vreme dosta se govori tehnološkim dostignućima na polju nacionalne bezbednosti. Da li treba da se plašimo tih dostignuća i kako da kontrolišemo njihovu upotrebu?

"To je važno pitanje, sigurnost shvatamo veoma ozbiljno u Guglu. Na mnogim našim servisima, G-mejlu na primer, imamo više od milijardu korisnika. Naša je obaveza da se pobrinemo da, kada skladištite vaše podatke na Gugl servisima, oni budu zaštićeni kao da se nalaze u vašem domu. Shvatamo to veoma ozbiljno, pružamo mnogo alata i sigurnosnih mera na našim servisima , kako bismo osigurali svačiju zaštitu. To su mere koje štite vas, koje štite naše servere od hakovanja. Ponekad savetujemo i obučavamo korisnike da razumeju koliko je sigurnost bitna. Mislim da je to polje na kom svi treba da sarađuju kako bismo se pobrinuli da ne dođe do sajber-napada i sličnih pojava", rekao je Manara za N1.

Komentari (1)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

neka neka

Kupovinom sledeceg Android telefona gasim njikove servise i koristi cu protonmail.Neka hvala ne verujem im nista.Samo servise evropskih firmi koji podlezu EU zakonu.

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Sci Tech

Sci Tech

Okeani bi mogli proizvoditi šest puta više hrane nego danas 08:25 h

08:25 h  |  Sci Tech

Sci Tech

Sci Tech

Baka štrajkuje glađu ispred parlamenta Irske zbog klimatskih promena 20.11.2019.

20.11.2019.  |  Sci Tech

Sci Tech

Sci Tech

Hoće li Pančićeva omorika preživeti klimatske promene 20.11.2019.

20.11.2019.  |  Sci Tech

Sci Tech

Sci Tech

Fejsbuk dobio konkurenciju, osnivač Vikipedije pokrenuo novu društvenu mrežu 19.11.2019.

19.11.2019.  |  Sci Tech

Sci Tech

Sci Tech

Prvo mesto za studenta sa ETF: Ostvarenje sna da uspešno predstavljam Srbiju 19.11.2019.

19.11.2019.  |  Sci Tech

Sci Tech

Sci Tech

Nobelovac koji ne podnosi naziv "teorija Velikog praska" 19.11.2019.

19.11.2019.  |  Sci Tech

loader