Najbolje studentske startap ideje – audio knjige, mikrobiološko đubrivo

Najbolje studentske startap ideje – audio knjige, mikrobiološko đubrivo

Izvor: N1

U naučno-tehnološkom parku Beograd proglašeni su pobednici nacionalnog finala takmičenja za najbolju studentsku startap ideju, koje je i ove godine sponzorstvom podržala kompanija SBB. U finalu je bilo devet timova koji su pre proglašenja najboljih predstavili svoje ideje.

Pobednički timovi predstavili su ideje i prototipove električnog bicikla, mernog uređaja za tačku rošenja, platforme za audio knjige na srpskom jeziku, aplikacije za pametne kuće, mikrobiološkog đubriva, simulatora vožnje itd.

Vesna Mandić, koordinatorka projekta IF4TM koji je organizovao Takmičenje za najbolju studentsku ideju 2019, rekla je da iz godine u godinu žiri ima sve teži posao.

“Ideje su bile sjajne, oni će imati podršku naše strane, omogućićemo da se njihov mali biznis razvija, ne želimo da ostane samo ideja... povezaćemo ih i s potencijalnim investitorima,”, rekla je ona.

Pobednik ovog takmičenja Nenad Iđoški iz tima Knjiga priča, rekao je da je u porastu slušanje audio knjiga i tome vidi potencijal njegove ideje za Balkan i dijasporu.

Vanja Vlajkov iz tima Supergirls of Science, koji je osvojio treće mesto, rekla je u Novom danu da je cilj da se rezulati naučno istraživačke delatnosti plasiraju u konkretnim uslovima indutrijske proizvodnje.

Takmičenje je osmišljeno i pokrenuto kao inicijativa u okviru EU projekata WBCInno i IF4TM koje je koordinirao i sprovodio Univerzitet u Kragujevcu zajedno sa partnerskim univerzitetima, biznis inkubatorima i inovativnim preduzećima iz Srbije, Velike Britanije, Italije, Nemačke, Austrije, Portugala, Slovenije, Španije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore, a čiji je rukovodilac prof. dr Vesna Mandić.

Cilj Takmičenja je da podstiče kreativnost i preduzetništvo kod mladih, da pomogne u prepoznavanju dobrih poslovnih šansi na tržištu i razvoju poslovnih ideja, a posebno onih koje imaju inovativni potencijal. Takođe je cilj i da se studenti obuče za rad i timu, razvoj poslovnog plana, finansijskih projekcija za startap a takođe i da savladaju tehnike elevator prezentacije pred investitorima. U okviru četiri ciklusa godišnjih takmičenja 950 studenata iz Srbije je u kroz 295 timova predložilo više od 300 poslovnih ideja.

Za takmičarske timove je organizovano ukupno 100 startap treninga uz podršku trenera sa univerziteta i iz poslovnih inkubatora a za razvoj i validaciju poslovnog modela primenom CANVAS metode, pripremu finansija i efikasnu prezentaciju ideje pred investitorima.

Pobednici lokalnih univerzitetskih takmičenja su osim novčanih i robnih nagrada imali priliku da posete partnerske institucije u Evropi i da razmene iskustva sa studentima i startapovima, ostvare kontkate sa investitorima na sličnim manifestacijama kao što su PODIM u Mariboru, Starap spricer u Gracu, Balkan venčure forum u Beogradu, Startap događaju u Kremsu itd.

Na nacionalnim finalnim takmičenjima plasiralo se 40 najboljih studentskih timova a generalni sponzor ovih takmičenja je bila kompanija SBB, koja je obezbedila novčanu nagradu za prvoplasirane timove.

Tagovi:

POVEZANE VESTI

Komentari (0)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Sci Tech

Sci Tech

Telenor okončao saradnju sa Huavejom i izabrao Erikson za razvoj 5G mreže 14.12.2019.

14.12.2019.  |  Sci Tech

Sci Tech

Sci Tech

Veštačka inteligencija završava Betovenovu Desetu simfoniju 13.12.2019.

13.12.2019.  |  Sci Tech

Sci Tech

Sci Tech

Holandija će koristiti više dronova u gašenju požara 12.12.2019.

12.12.2019.  |  Sci Tech

Sci Tech

Sci Tech

Fudbal i domaće serije najpretraživaniji pojmovi na Google u Srbiji 11.12.2019.

11.12.2019.  |  Sci Tech

Sci Tech

Sci Tech

Uhapšeni Amerikanci zbog prevare kriptovalutama od 722 miliona dolara 11.12.2019.

11.12.2019.  |  Sci Tech

Sci Tech

Sci Tech

EU odobrila pomoć od 3,2 milijarde evra za razvoj električnih baterija 09.12.2019.

09.12.2019.  |  Sci Tech

Sci Tech

Sci Tech

Sa porastom temperature u okeanima nestaje kiseonik 09.12.2019.

09.12.2019.  |  Sci Tech

loader