Pet velikih masovnih izumiranja na Zemlji, počelo i šesto

Pet velikih masovnih izumiranja na Zemlji, počelo i šesto

Pet velikih masovnih izumiranja na Zemlji, počelo i šesto Izvor: Shutterstock

Brojni naučnici procenjuju da se Zemlja nalazi na početku novog "masovnog izumiranja", fenomena koji karakteriše nestanak vrsta u alarmantnom broju za relativno kratko vreme, ovog puta izazvanog ljudskim aktivnostima.

U proteklih 500 miliona godina, planeta je pet puta bila svedok perioda tokom kojih je u treptaju oka geološke istorije nestalo više od polovine živih bića.

Sveukupno, više od 90 odsto vrsta koje su nekada hodale, plivale, letele ili puzale Zemljom sada je izumrlo.

Prvo masovno izumiranje odigralo se pre oko 445 miliona godina. U takozvanom "Ordovicijsko-silurijskom izumiranju" nestalo je između 60 i 70 odsto vrsta.

Veruje se da je do tog istrebljenja dovelo kratko, ali veoma snažno ledeno doba.

U to vreme se živi svet najvećim delom nalazio u okeanima. Naučnici smatraju da je brzo formiranje glečera zamrzlo najveći deo vode na planeti i dovelo do drastičnog pada nivoa mora. Morski organizmi poput sunđera i algi su najviše stradali, kao i školjke, primitivni glavonošci i ribe bez vilica zvane ostrakodermi.

Zatim je pre oko 360 do 375 miliona godina usledilo takozvano "Kasnodevonsko izumiranje", u kom je nestalo do tri četvrtine živog sveta. Ponovo su najviše stradali morski organizmi, usled smanjenja količine kiseonika u okeanima.

Kao najverovatniji uzroci takvog razvoja događaja navode se variranje nivoa okeana, klimatske promene ili čak udar asteroida. Prema jednoj teoriji širenje kopnene vegetacije dovelo je do manjka kiseonika u vodama. Verovatno najpoznatija žrtva "Kasnodevonskog izumiranja" bili su trilobiti, artropodi koji su živeli na okeanskom dnu.

Posebno razorno bilo je "Permsko-trijasko izumiranje", pre oko 252 miliona godina. Taj period, nazvan i "majka svih izumiranja", odneo je 95 odsto vrsta.

Izazvana, po svoj prilici, udarima asteroida i vulkanskom aktivnošću, ta biološka kriza je opustošila i okeane i kopno. Neki naučnici veruju da je trajala milionima godina, dok drugi smatraju da je trajala samo 200.000 godina.

To je bio jedini put da su masovno nestali insekti. Nestale su i poslednje preživele vrste trilobita, kao i neke vrste ajkula i riba. Na kopnu, istrebljeni supored ostalih i mošopi, više metara dugi gmizavci biljojedi.

Naredno je usledilo "Trijasko-jursko izumiranje" i nestanak 70 do 80 odsto vrsta, zbog brojnih i ne do kraja razjašnjenih razloga. Prema jednoj teoriji, okidač su bile masivne erupcije lave usled razbijanja superkontinenta Pangee, što je pratilo i oslobađanje velikih količina ugljen-dioksida koje je dovelo do brzih klimatskih promena. Iako neki naučnici sumnjaju i na asteroide, do sada nije pronađen nijedan krater.

Na prelazu iz perioda trijasa u juru nestale su brojne vrste velikih kopnenih životinja, među kojima i najveći broj arhosaurusa, predaka dinosaurusa ali i današnjih ptica i krokodila. Istrebljen je i najveći deo vrsta džinovskih vodozemaca.

Za sada poslednje, i verovatno najpoznatije masovno izumiranje desilo se na kraju perioda krede, pre 66 miliona godina, po svoj prilici, zaslugom asteroida koji je udario područje današnjeg meksičkog poluostrva Jukatan i ostavio ogroman krater. Izumrli su svi neleteći dinosaurusi, ali su na kopnu preživeli najveći broj vrsta sisara, kornjače, krokodili, žabe i ptice. U morima su opstale ajkule, morske zvezde i ježevi.

Nestanak dinosaurusa je omogućio širenje sisara, koje je na kraju dovelo do nastanka homosapijensa, vrste odgovorne za izvesno šesto masovno izumiranje.

U Parizu je trenutno u toku skup naučnika i diplomata iz više od 130 zemalja koji posle 15 godina rade globalnu procenu ekosistema.

Tagovi:

POVEZANE VESTI

Komentari (5)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Jaaaooo

A šta je bilo sa Srbima u početku?

Hammerfall

Petparacki.

Tia

Thanos was here! 😂

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Sci Tech

Sci Tech

Prve fotografije retkih planinskih gorila sa mladuncima u nigerijskim planinama 07:16 h

07:16 h  |  Sci Tech

Sci Tech

Sci Tech

Naučnici ispituju poreklo ružičastog snega na glečeru u italijanskim Alpima 08.07.2020.

08.07.2020.  |  Sci Tech

Sci Tech

Sci Tech

Google iz prodavnice izbacio 25 aplikacija koje su krale podatke korisnicima 08.07.2020.

08.07.2020.  |  Sci Tech

Sci Tech

Sci Tech

Nemačka se zakonom obavezala da do 2038. napusti ugalj 07.07.2020.

07.07.2020.  |  Sci Tech

Sci Tech

Sci Tech

"Nestajuće poruke" na Viberu dostupne i korisnicima u Srbiji 07.07.2020.

07.07.2020.  |  Sci Tech

Sci Tech

Sci Tech

Facebook i WhatsApp više ne daju informacije o korisnicima vlastima u Hongkongu 06.07.2020.

06.07.2020.  |  Sci Tech

Sci Tech

Sci Tech

Britanija ulaže 500 miliona dolara u firmu za istraživanje svemira 04.07.2020.

04.07.2020.  |  Sci Tech

loader