Pet fakulteta zainteresovano za novi master program u saradnji sa IT industrijom

Pet fakulteta zainteresovano za novi master program u saradnji sa IT industrijom

Pet fakulteta zainteresovano za novi master program u saradnji sa IT industrijom Izvor: Promo

Za novi master program iz informacionih tehlogija (IT) zainteresovano je pet beogradskih fakulteta kojima su u Naučno-tehnološkom parku predstavljeni detalji konkursa za učešće u programu.

Među visokoobrazovnim institucijama koje su iskazale interesovanje za konkurs bili su, pored Univerziteta u Beogradu, i fakulteti – Elektrotehnički, Matematički, Mašinski, Saobraćajni i Fakultet organizacionih nauka.

Javni konkurs za izbor master programa iz oblasti IT, programiranja, analize podataka i organizacije nedavno je pokrenulo Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja u saradnji sa Inicijativom "Digitalna Srbija", a ovoren je do 15. aprila.

Predstavnica Vlade Srbije Svetlana Jovanović je rekla da je cilj tog specifičnog javnog konkursa da se kroz promovisanje saradnje akademske zajednice i privrede razviju studijski programi koji odgovaraju potrebama tržišta.

Konkursom je određeno da prijavljeni programi moraju da obuhvate predmete iz oblasti distribuiranog računarstva, analize podataka, interaktivnog računarstva, i bar jedan obavezni predmet iz organizacije i upravljanja koji će studentima sa prethodnim tehničkim znanjima ponuditi poslovne veštine neophodne za razvoj digitalnih proizvoda.

"Ovo nije program samo iz oblasti informacionih tehnologija, ovo je program koji zapravo treba da unapredi i biznis i ekonomska znanja iz oblasti finansija, ekonomije, prava – svih onih pitanja koja su izazovi za IT kompanije koje treba da posluju ne samo u Srbiji, već i globalno. U tom smislu, bilo nam je važno da se kroz bodovanje potencira udruživanje različitih fakulteta", istakla je Jovanović.

Đorđe Đurđević iz Inicijative "Digitalna Srbija" je rekao da se od fakulteta i univerziteta očekuje da kroz svoje prijave sami odrede na koju oblast će se predloženi program fokusirati, utvrđivanjem obaveznih i izbornih predmeta.

On je objasnio da se u realizaciji nastave, pored nastavnika i saradnika zaposlenih na visokoškolskoj ustanovi koja se prijavljuje, prema uslovima konkursa, znatno vrednuje učešće stručnjaka iz privrede.

"Važno je da se u ovaj konkurs uključi i privreda, tako da stručnjaci iz industrije mogu da pomognu u delu u kome su njihove kompetencije i ekspertsko znanje, da pruže taj neki praktičan uvid. Oni donose ono što studenti ne mogu da čuju sa neke druge strane – da budu izloženi svakodnevnim izazovima i problemima sa kojima će se suočavati kada završe svoje školovanje i kada počnu da rade", rekao je Đurđević i dodao da uslovi konkursa nalažu da program obavezno sadrži stručnu praksu i praktičan rad u trajanju od najmanje osam nedelja.

Konkurs je otvoren za sve državne univerzitete ili fakultete koji već imaju studijske programe iz računarstva, informacionih tehnologija, menadžmenta ili organizacionih nauka, dok privatne visokoškolske ustanove mogu da učestvuju u okviru zajedničke prijave sa državnim univerzitetima ili fakultetima.

Predviđeno je da master program traje tri semestra, dok će prijavljene visokoškolske institucije morati da predlože i najmanje jedan kratki studijski program.

Vlada Srbije finansiraće proces akreditacije, potrebnu opremu i sredstva za naknade studenata na studentskoj praksi u iznosu od 11 miliona dinara za najmanje jedan studijski program koji bude izabrala komisija sastavljena od predstavnika državnih institucija, IT kompanija članica Inicijative "Digitalna Srbija" i visokoškolskih ustanova iz inostranstva.

Ministarstvo prosvete obezbediće 15 budžetskih, od ukupno 35 studentskih mesta na svakom nagrađenom programu.

Inicijativa "Digitalna Srbija" će u školskoj 2019/2020. godini stipendirati do deset studenata, bez obaveze prakse ili zaposlenja u kompanijama koje okuplja ta neprofitna organizacija, a takođe će za najviše dva izabrana master programa opremiti dve IT učionice.

Visokoškolske institucije čiji programi budu izabrani na konkursu biće u obavezi da omoguće upis najmanje dve genaracije studenata, počev od školske 2019/2020. godine.

Zainteresovane visokoškolske ustanove na konkurs mogu da se prijave elektronskim putem na sajtu Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

POVEZANE VESTI

Komentari (3)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

realista

prosto mi je neverovatno da su ovolike sujete uspele da sednu zajedno. ajde da vidimo kako se ponašaju kad njih neko drugi ocenjuje

misha

jako zanimljiv format - fakulteti da malo osete konkurenciju. nadamo se dobrim predlozima i pametnim odlukama komisije

hmm

Moje je misljenje da se master studije za programere prave tako da svi, svi studenti koji su zavrsili bilo koji fakultet mogu da upisu jer vise ne postoji profesija gde se u nekoj formi ne koristi programiranje. To bi trebao da bude pilot projekat gde bi sutra dan nasi srucnjaci u masinstvu, gradjevini, arhitekturi, geologiji, pravu i ekonomiji mogli da rade na razvijanju novih softwerskih resenja. Znaci, programiranje kao nadogradnja za one koji to zele da specijaliziraju.

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Sci Tech

Sci Tech

EU odobrila pomoć od 3,2 milijarde evra za razvoj električnih baterija 09.12.2019.

09.12.2019.  |  Sci Tech

Sci Tech

Sci Tech

Sa porastom temperature u okeanima nestaje kiseonik 09.12.2019.

09.12.2019.  |  Sci Tech

Sci Tech

Sci Tech

Istraživači jedva prešli Severni ledeni okean na skijama zbog otopljavanja 08.12.2019.

08.12.2019.  |  Sci Tech

Sci Tech

Sci Tech

Nobelovci traže hitne mere protiv klimatskih promena 07.12.2019.

07.12.2019.  |  Sci Tech

Sci Tech

Sci Tech

Učenice iz Vranja posle uspeha u Kini: Nismo očekivale ovakav plasman 07.12.2019.

07.12.2019.  |  Sci Tech

Sci Tech

Sci Tech

Sonda NASA šalje nove iznenađujuće podatke o Sunčevom vetru 05.12.2019.

05.12.2019.  |  Sci Tech

Sci Tech

Sci Tech

Počeo Festival nauke, više od 600 eksperimenata u "Razotkrivanju" 05.12.2019.

05.12.2019.  |  Sci Tech

loader