Roditelji, oprez: Vršnjačko nasilje se seli u digitalni prostor

Roditelji, oprez: Vršnjačko nasilje se seli u digitalni prostor

Izvor: N1

Generacija đaka prvaka digitalne tehnologije koristi od svoje pete godine, dok su današnji petogodišnjaci počeli još ranije, sa tri godine. S druge strane, dve trećine roditelja i vaspitača nema dovoljno znanja i veština da ih zaštiti od mogućih zloupotreba, pokazalo je istraživanje koje je sproveo Unicef.

Ta organizacija danas je predstavila prvi digitalni vodič za bezbednost dece na internetu, "Deca i internet - pametno od početka", namenjen istovremeno deci i odraslima, za uzrast od četiri do osam godina.

Pre nego što nauče da pišu olovkom, u ruci imaju mobilni telefon ili tablet, a pre polaska u školu znaju da koriste internet. Dve trećine roditelja i vaspitača zaostaje za njima, odnosno nema dovoljno znanja i veština da decu zaštiti od mogućih zloupotreba, pokazalo je istraživanje Unicefa.

"Roditelji na ovom uzrastu kad su deca mala, nižeg osnovnoškolskog uzrasta, predškolskog uzrasta, bi trebalo da zajedno sa decom da koriste digitalne tehnologije, da ih obavezno pitaju šta su deca gledala na internetu, ako su gledala neki crtani film da razgovaraju sa decom o tome", kaže Tanja Ranković iz Unicefa.

Koliko su sama deca svesna da treba da se zaštite? Učesnici nacionalnog takmičenja u programiranju, koje je deo projekta British Councila "Škole za 21. vek", vode računa i o tome.

A šta kažu mališani?

"Na društvenim mrežama kao što su Fejsbuk ili Instagram ne prihvatam one koje ne poznajem. Preko interneta ne idem na neke sumnjive stranice, preko kojih možemo dobiti virus na kompjuteru ili nešto slično", kaže jedan dečak.

"Komuniciram samo s ljudima koje poznajem, na primer s prijateljima i slično", dodaje drugi.

"Trudim se da vodim računa o bezbednosti, zato što se uvek nađe neko ko može da zloupotrebi tu dobrotu", kaže treći.

Deca su tehnički potkovana, kaže Ivana Milenković, iz udruženja "Drug nije meta", ali istovremeno lakoverna i naivna. Vršnjačko nasilje se sve češće seli sa ulice, i iz školskog hodnika u digitalni prostor, a fizičke napade zamenjuje psihološki pritisak vršnjaka, kaže ona.

"Ono što je naša praksa pokazala je da se često prave grupe na Vajberu, What's upp-u i drugim kanalima koji imaju cilj da degradiraju neko dete. "Svi mi koji mrzimo Tanju", na primer. Onda u toj grupi imamo sadržaje koji su tu da bi to dete degradirali. To dete ne zna šta se u toj grupi dešava, nego samo tako čuje iz raznih nekih izvora, i možete da zamislite kako to utiče na njegov razvoj", kaže Ivana Milenković iz tog udruženja.

Milenković dodaje da bi roditelji, iako im možda nedostaju veštine koje njihova deca imaju u digitalnom svetu, svojim životnom iskustvom mogli da pomognu najmlađima da se izbore sa ovim problemima. Stručnjaci su saglasni - digitalne tehnologije, iako nose opasnost od zlopotrebe, istovremeno mogu da budu najbolje sredstvo za zaštitu i edukaciju.

POVEZANE VESTI

Komentari (1)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Coco

Biće da se tamo već odomaćilo!

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Sci Tech

Sci Tech

Novi "stanovnik" - ornitolozi na Dunavu otkrili novu vrsta ptica za Srbiju 09:57 h

09:57 h  |  Sci Tech

Sci Tech

Sci Tech

Novi logo američkih Svemirskih snaga podseća na - Zvezdane staze 25.01.2020.

25.01.2020.  |  Sci Tech

Sci Tech

Sci Tech

Policija u Londonu postavlja kamere za prepoznavanje lica 24.01.2020.

24.01.2020.  |  Sci Tech

Sci Tech

Sci Tech

U Srbiji pet miliona građana koristi digitalne servise, Viber najpopularniji 24.01.2020.

24.01.2020.  |  Sci Tech

Sci Tech

Sci Tech

3D tehnologijom kreiran glas mumije stare 3.000 godina 24.01.2020.

24.01.2020.  |  Sci Tech

loader