Novi zakon o nauci - za predstavnike instituta dobar, naučnici brinu za posao

Novi zakon o nauci - za predstavnike instituta dobar, naučnici brinu za posao

Izvor: N1

U toku je javna rasprava o izmenama Zakona o nauci i istraživanju, za koji naučni radnici tvrde da će oko 1.800 istraživača ostaviti bez posla. Dok predstavnici instituta smatraju da je zakon dobar, naučnici sa fakulteta osporavaju pojedine njegove odredbe. Šta će novi Zakon o nauci i straživanju doneti fakultetima, a šta institutima?

Glavna novina novog Zakona o nauci i istraživanju je kombinovani model finansiranja naučnih istraživanja, odnosno uvođenje instucionalno-projektnog finansiranja, koje bi trebalo da počne 2020. U delu naučne zajednice to je izazvalo negodovanje i strah da će istraživači ostati bez posla i otići iz zemlje.

Za Aleksandru Pavićević, sa Etnografskog instituta, te tvrdnje nisu osnovane.

"Novi zakon o nauci i istraživanjima nije zakon koji preti da će ikoga ostaviti bez posla, već je to zakon koji treba da uvede red u nauci, koji ne postoji skoro 15 godina i više. 1.800 naučnika u istraživačkim zvanjima koji se nalaze na fakultetu nemaju razloga za brigu", kaže Aleksandra Pavićević.

Tvrdi, ministartvo obrazovanja raspisalo je konskurs za hiljadu mladih naučnika i ne vidi razlog otpuštanja onih koji su već angažovani. Međutim, za deo naučne zajednice sporan je član 126 tog zakona, koji predviđa da se fakulteti finansiraju iz projekata, što može dovesti do otpuštanja određenog broja istraživača.

"Prolaznost na projektima više ne može biti 98 ili 97 odsto, nego značajno manja. I onih 50 odsto ljudi, jedan manji deo bi dobio projekte, a oni koji ne dobiju bi praktično ostali na ulici", navodi profesor u penziji Živoslav Tešić.

On smatra da se taj član, kao i član 55, koji je, prema njegovim rečima, u suprotnosti sa Zakonom o visokom obrazovanju, moraju menjati zajedničkom saradnjom fakulteta i instituta, kako bi taj zakon bio prihvaćen.

Dok iz instituta tvrde - zakon će izjednačiti položaj zaposlenih na fakultetima i instututima.

"Znači da naučni savetnik u institutu bude ekvivalentan zvanju redovnog profesora na fakultetu i da istraživači na instututima ponovo dobiju institucionalno finansiranje", kaže Aleksandra Pavićević.

Da se status zaposlenih na institutu treba rešiti, smatra i profesor Tešić, ali na malo drugačiji način.

"Član 126 zakona o nauci može biti na štetu ne samo fakulteta nego i instituta i mora se malo doraditi", smatra Tešić.

Trenutno, Univerzitet u Beogradu, tvrdi Tešić, finansira se 33 odsto od strane ministarstva, dok ostatak fakulteti obezbeđuju iz sopstvenih prihoda i projekata. Novim zakonom predviđa se i osnivanje Fonda za nauku, sa stalnim zaposlenima.

POVEZANE VESTI

Komentari (6)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Zverislav Mrkva, Профессор (ВАК)

Ово је ексер у ковчег оног што је остало од српске науке. Мада, факултети су већином, захваљујући деценијској традицији непотизма и негативног одабира, у врло траљавом стању...

Boki

Novi zakon o nauci po meri Marjana Rističevića i Meha Omerovića.

Naučni savetnik

Prema Nacrtu zakona o nauci obaveze instituta (čl.126) su da naprave procenu potreba za angažovanjem istraživača u istraživačkim i naučnim zvanjima angažovanim na akreditovanim fakultetima čiji je osnivač Republika. Ovo se čini nemogućim rešenjem jer zakonski propisi ograničavaju novo zapošljavanje u javnom sektoru (u institutima). Odredbe Nacrta ne bave se angažovanjem istraživača u istraživačkim i naučniom zvanjima na inovacionim projektima, pa čak ni inovacijama, već ovo pitanje prenose na zakon kojim se uređuje inovaciona delatnost. To je u suprotnosti sa ciljevima ačno-istraživačke delatnosti (u čl.8, tačka 6 cilj je podrška stvaranju inovacija za privredu, i transferu tehnologija i jačanju inženjerskih kapaciteta). Čl.8, tačka 6) je jedino mesto gde se pominje reč "inovacije" pa se zaključuje da Nacrt zakona o nauci i istraživanjima nije povezan sa regulisanjem statusa istraživača koji se bave inovacijama. Po mom mišljenju ovo stavlja položaj istraživača (koji se bave inovacijama) i sam Nacrt zakona o nauci u jukstapoziciju. Naučnici se uglavnom bave inovacijama, međutim, zakon o nauci to potpuno previđa! Takođe, u čl.114 predlaže se uvođenje raznih učesnika za korišćenje finansijskih sredstava RS namenjenih nauci i istraživanjima (od učenika - program 5) čl.12; izdavačkih organizacija - program 9) čl.12; do specijalizovanih organizacija i udruženja koja se bave dodatnim obrazovanjem učenika i studenata za bavljenje naukom - program 10) čl.12). To otvara mogućnosti za razne učesnike u naučno-istraživačkoj oblasti koji ne podležu strogim kriterijuma istraživačkih i naučnih zvanja. Npr. sufinansiranje programa 10) tj. specijalizovanih organizacija i udruženja koja se bave dodatnim obrazovanjem učenika i studenata - otvara vrata think-thank organizacijama koje obično imaju jednog zaposlenog sa zvanjem. Takođe, uvođenje izdavačkih kuća u program državnog finansiranja naučnih istraživanja (sa naučnim institucijama) otvara i pitanja izbegavanja javnih nabavki za povlašćene printerske kuće, kao i mogućnosti za korupciju. Načelno pitanje je zašto se Nacrt zakona o nauci i istraživanju detaljno bavi finansiranjem i uključivanjem raznih "kvazi" naučnih organizacija i izdavačkih kuća uz istovremeno isključivanje angažovanja istraživača na fakultetima (1800 kolega)!

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Sci Tech

Sci Tech

Nobelovci traže hitne mere protiv klimatskih promena 07.12.2019.

07.12.2019.  |  Sci Tech

Sci Tech

Sci Tech

Učenice iz Vranja posle uspeha u Kini: Nismo očekivale ovakav plasman 07.12.2019.

07.12.2019.  |  Sci Tech

Sci Tech

Sci Tech

Sonda NASA šalje nove iznenađujuće podatke o Sunčevom vetru 05.12.2019.

05.12.2019.  |  Sci Tech

Sci Tech

Sci Tech

Počeo Festival nauke, više od 600 eksperimenata u "Razotkrivanju" 05.12.2019.

05.12.2019.  |  Sci Tech

Sci Tech

Sci Tech

Nagrada PKS za najbolju doktorsku disertaciju koja ima aplikativnu ulogu 04.12.2019.

04.12.2019.  |  Sci Tech

Sci Tech

Sci Tech

Vozovi na baterije od sledeće godine na prugama u Danskoj 04.12.2019.

04.12.2019.  |  Sci Tech

Sci Tech

Sci Tech

Veterinari: Konji dobijaju na težini zbog klimatskih promena 03.12.2019.

03.12.2019.  |  Sci Tech

Sci Tech

Sci Tech

Nova Motorola na preklop - šta sve možete da uradite, a da i ne otvorite telefon 03.12.2019.

03.12.2019.  |  Sci Tech

loader