Srpski naučnici sarađivaće sa najboljima u svetu

Srpski naučnici sarađivaće sa najboljima u svetu

Srpski naučnici sarađivaće sa najboljima u svetu Izvor: N1

Beograd će od 26. do 28. avgusta biti domaćin značajnog naučnog skupa – radionice istraživača iz SAD, Srbije i Zapadnog Balkana u oblasti nauke o podacima (Data Science).

Zbog činjenice da Ameriku predstavlja više od 50 naučnika i istraživača, koje je odabrala Nacionalna fondacija za nauku SAD (NSF) reč je o jedinstvenom događaju za naučnu zajednicu Srbije i zemalja u okruženju.

Predsednica Centra za nauku i inovacije Intersection Aleksandra Drecun objasnila je u Novom danu TV N1 da ovaj skup ima širi kontekst, jer predstavlja započinjanje institucionalne saradnje Srbije i SAD, odnosno oživljavanje bilateralnog sporazuma o naučnoj saradnji koji je potpisan još 2010. godine.

Kaže i da se Srbija NSF-u nije obratila sa zahtevom za novac, već da ovdašnji naučnici dobiju priliku da sarađuju sa najboljima u svetu. Međutim, američka strana je u razgovorima izrazila spremnost da u određenim oblastima, finansira i srpske i američke naučnike.

Drecun je dodala i da je NSF spreman da pomogne u ocenjivanju projekata na konkursima za finansiranje nauke u Srbiji, kako bi zaista najbolji dobili sredstva.

Podsetila je i da će Srbija formirati svoju fondaciju za nauku, a cilj svega je, kako ističe, da naučnici imaju izazovna radna mesta u Srbiji i da mogu da ostanu da rade u svojoj zemlji.

Podsetila je i da srpski naučnici “imaju kartu u jednom pravcu” i da bi ih svaka zemlja rado gajila, ali da oni ostaju da rade ovde zato što hoće.

Podaci su danas kao nafta, ali važno je kako se koriste

zoran obradović Izvor: N1

Ključna osoba za uspostavljanje veze između srpske i američke naučne zajednice bio je Zoran Obradović, direktor Centra za analizu podataka i biomedicinsku informatiku na Univerzitetu Templ u Filadelfiji, koji je takođe bio gost Novog dana.

Obradović je istakao da su podaci ono što je nagra bila u prošlom veku, ali da nije dovoljno samo ih posedovati, već i pravilno ih koristiti. Zato je, kako kaže, potrebno imati dobar tim ljudi, jer ako se stvari posmatraju globalnije, prave se kvalitetnije odluke. Kao primere je naveo otpimizaciju saobraćaja ili lečenje pacijenata.

Na pitanje kako se nauka finansira u SAD, Obradović je rekao da je iz ugla onoga ko se bavi naukom pra nikada dosta. Kaže da pola njegovih saradnika finansira privreda i da bi bilo lepo da država izdvaja više novca, ali ističe i da su onkursi u Americi vrlo fer, jer je reč o velikoj zemlji za razliku od manjih država gde svako svakog zna i svako u komisiji ima kuma, prijatelja, sestru ili brata.

Obradović je rekao i da nije važan samo broj objavljenih naučnih radova, već koliko je ko citiran. “U nauci volimo da merimo egzaktno. Svako može da vidi koliko je neko citiran, to je jedna od važnih stvari koja se gleda”, objasnio je on.

Naučnici nisu zaluđenici, oni vode društvo

miomir korać Izvor: N1

Gost Novog dana bio je i Miomir Korać direktor Arheološkog instituta SANU koji je rekao da su finansije u Srbiji takve kakve jseu, ali da su naučnici dobili talenat da budu naučnici i radiće i pod neuslovima.

“Svaka kap u nauci ima erupciju iz koje nešto dolazi. Povezivanje sa privredom je vrlo važno, voleo bih da nauka ima svoje mesto, naučnici su osobe prema kojima se deca dive. Deca tako kreću, treba samo da im budete uzor. Molio bih da što više naučnika bude na naslovnim stranama. Izdvajanje bilo kog procenta više se vraća višestruko”, istakao je on.

Korać je istakao i da naučnici nisu zaluđenici, već osobe koje vode društvo. “Oni su po pravilu jednostavni i skromni. Pogledajte Zorana (Obradovića), sedi ovde u majici, a šta mu je sve u glavi”, kazao je on.

Istakao je i da se u Viminacijumu arheološka istraživanja rade po najsavremenijim metodama.

Tagovi:

POVEZANE VESTI

Komentari (2)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Kosta

Korać isti Boris Džonson.

Apophis

konacno NORMALNA I LEPA VEST...vecina je I ne registruje...nazalost!

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Sci Tech

Sci Tech

Italija planira da oporezuje internet kompanije, uključujući Facebook i Google 14:53 h

14:53 h  |  Sci Tech

Sci Tech

Sci Tech

Programersko takmičenje na polju veštačke inteligencije u Nordeus Hubu 14.11.2019.

14.11.2019.  |  Sci Tech

Sci Tech

Sci Tech

Papa: IT kompanije odgovorne za sigurnost dece na internetu 14.11.2019.

14.11.2019.  |  Sci Tech

Sci Tech

Sci Tech

Motorola napravila modernu verziju legendarnog telefona na preklapanje 14.11.2019.

14.11.2019.  |  Sci Tech

Sci Tech

Sci Tech

Meteor od 100 kilograma probio zvučni zid iznad SAD 13.11.2019.

13.11.2019.  |  Sci Tech

loader