Proverite aplikacije kojima ste dozvolili pristup podacima

Proverite aplikacije kojima ste dozvolili pristup podacima

Proverite aplikacije kojima ste dozvolili pristup podacima Izvor: Shutterstock

Nakon novog skandala s Fejsbukom, korisnicima se preporučuje da provere aplikacije koje imaju pristup podacima na Fejsbuku i koje mogu da objavljuju sadržaj na vremenskoj liniji.

Nedavni slučaj u kojem su se analitičke i oglašivačke kompanije dokopale podataka o više od 50 miliona korisnika Fejsbuka na osnovu kojih su mogle predvideti i uticati na preferencije birača na izborima, odnosno plasirati im oglase koristeći podatke koje nisu smele da imaju, još jednom pokazuje kolike, neočekivane, opasnosti vrebaju na ovoj društvenoj mreži.

Te su podatke korisnici zapravo sami dali, ali ne direktno ovim kompanijama koje su ih iskoristile, već aplikaciji jednog profesora psihologije koji je na osnovu tih podataka trebalo da izradi lične profile tih ljudi, ali on ih je prosledio drugim kompanijama, čime je prekršio pravila Fejsbuka, piše Zimo.

Korisnici, naravno, nisu uopšte znali ko i zašto koristi njihove podatke, a tokom godina više od dve milijarde korisnika Fejsbuka brojnim je aplikacijama dopustilo pristup svojim podacima. Deo tih aplikacija možda se više ne koristi, ali korisnici su verovatno i zaboravili na sve te aplikacije kojima su pristupali korišćenjem profila na Fejsbuku i kojima su dali razna dopuštenja.

Iako Facebook, dakle, ne dopušta deljenje tih podataka, praksa se pokazala drugačijom, tako da, poučeni iskustvom aplikacije za test ličnosti, ne možete tačno znati ko sve ima vaše podatke i šta s njima radi.

Nakon ovog incidenta u Fejsbuku će se sigurno baciti na dublje istraživanje problema, a dok čekamo da se Zakerbergova ekipa oglasi, bilo bi poželjno proveriti kojim smo sve to aplikacijama dali pristup našim podacima.

Za proveru aplikacija potrebno je ići na Podešavanja i onda odabrati Aplikacije. Tu će vam se prikazati kojim ste sve aplikacijama dali dopuštenje pristupu vašim podacima te urediti određena podešavanja vezana za igre, web-mesta, dodatke i aplikacije, te način na koji ih koristite.

Korisno je svaku aplikaciju otvoriti posebno i videti kakva sve imaju dopuštenja, te ćete se verovatno iznenaditi kada vidite da te aplikacije imaju dopuštenje npr. objavljivati sadržaj na vašoj Vremenskoj crti i u Novostima.

Iako mnoge od tih aplikacija imaju ova dopuštenja godinama i verovatno ste zaboravili na njih, sada je pravi trenutak za njihovu "inventuru" i promenu podešavanja, odnosno brisanje nekih od tih aplikacija koje više ne koristite, piše Zimo.

POVEZANE VESTI

Komentari (4)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Lepo vreme

Ako fejsbuk misli da i dalje koristimo njegovu mrežu on bi i sam trebao da osmisli skraćeni program kojim bi se mi mogli da otkačimo od svih korisnika koji zloupotrebljavaju naše adrese

Nikola

Reprogramiranje, čišćenje softvera, ovoga puta globalno.

Ribar

Ma ovo je podmetacina rusa,ne bi amerikanci nijada zloupotrebili licne podatke.

* Sva polja su obavezna

POPULARNO NA DRUŠTVENIM MREŽAMA

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Sci Tech

Sci Tech

Naučnici konačno uočili "mitski" molekul HeH+ u svemiru 19.04.2019.

19.04.2019.  |  Sci Tech

Sci Tech

Sci Tech

Korisnicima Androida Google omogućio izbor pretraživača 18.04.2019.

18.04.2019.  |  Sci Tech

Sci Tech

Sci Tech

Prvi direktni dokaz prisustva neandertalaca na teritoriji Srbije 18.04.2019.

18.04.2019.  |  Sci Tech

Sci Tech

Sci Tech

Takmičenje osnovaca u oblasti digitalnih tehnologija i bezbednosti na internetu 17.04.2019.

17.04.2019.  |  Sci Tech

Sci Tech

Sci Tech

Naučnici: Na Mesecu ima vode u izobilju, skriva se u lunarnom podzemlju 16.04.2019.

16.04.2019.  |  Sci Tech

Sci Tech

Sci Tech

Nakon što im se letelica razbila o Mesec, Izraelci najavljuju novi pokušaj 15.04.2019.

15.04.2019.  |  Sci Tech

Sci Tech

Sci Tech

Srbija i Rusija uspostavljaju saradnju u oblasti primene nuklearne energije 15.04.2019.

15.04.2019.  |  Sci Tech

loader