Institut za fiziku - prvi institut od nacionalnog značaja

Institut za fiziku - prvi institut od nacionalnog značaja

Institut za fiziku u Beogradu postao je prvi institut od nacionalnog značaja za Republiku Srbiju. Time je Srbija, po ugledu na najrazvijenije države koje prepoznaju koncept nacionalnog instututa, dobila novu vrstu istraživačke ustanove, koja bi trebalo da odgovori na ključne društvene izazove.

Izvor: N1

  Centar za izučavanje kompleksnih sistema jedan je od četiri centra za naučno istraživanje na Institutu za fiziku. Njegovi istraživači otkrivaju nove zakonitosti u prirodi. U tome im pomaže računarski klaster Paradoks, sa više od 2.000 procesora, koji koriste za različite vrste numeričkih simulacija. Zvuči apstrakno, ali ima veoma opipljivu primenu.

"Ispitivanje materijala od kojeg se prave solarne ćelije pomaže u razumevanju kako one funkcionišu, i omogućava da napravimo efikasnije solarne ćelije. Zatim, ispitujemo elektronski transport u materijalima. On nam omogućava da napravimo bolje materijale koji se ugrađuju u različite uređaje koje koristimo svakodnevno. Kolege koje se bave poljoprivredom koristeći numeričke simulacije proučavaju genom različitih biljaka, što se koristi da se naprave sorte koje imaju bolje prinose", kaže Antun Balaž, naučni savetnik.

Oko 200 istraživača ovog Instituta učestvuje u 32 nacionalna projekta, a od 2013. godine do danas broje i 103 međunarodna projekta i kolaboracija. Posebno je intenzivna saradnja sa Evropskom laboratorijom za nuklearna istraživanja, CERN, a važni strateški partneri su i Mreža nacionalnih instituta Italije, i najveće naučno postrojenje u Nemačkoj, DESY. Status Instituta od nacionalnog značaja smatraju priznanjem za dosadašnji rad, i prilikom da dobiju širu društvenu ulogu.

"Ono što nas je kvalifikovalo, prema zakonu o naučno-istraživačkoj delatnosti, to je izvrsnost naučnog rada, a ono što je nova uloga u koju mi sad želimo da uđemo to je doprinost širem društvu, od nauke, od razvoja tehnologije, i od obrazovanja koje se ovde dešava, pogotovo međunarodna saradnja",  kaže Aleksandar Bogojević, direktor Instituta za fiziku.

U velike uspehe na Institutu za fiziku ubrajaju i više desetina srpskih istraživača koji su se vratili iz inostranstva kako bi karijeru nastavili baš u ovoj instituciji.

Najvidljivija promena koju je doneo novi status, za sada je tabla na ulazu u zgradu, na kojoj je ispisan sada važeći naziv - Institut za fiziku, Institut od nacionalnog značaja za Republiku Srbiju.

Komentari (8)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Vita Godominac-pokret 6. oktobar

Dragi prijatelji,poenta ove price je da mladi fizicari i drugi naucnici nebi sledili put,Pupina,Tesle,Milankovica i drugih.Jak Srpski institut,novca koliko je potrebno iz budzeta i privatnog biznisa. Tesline i Pupinove briljantne ideje je STVORIO AMERICKI DOLAR,ne Amerika i dr.PS.Srpsku inovativnost,srpskim novcem pretociti u napredak Srbije u 4.Industrijsku revoluciju.

Lana

Najvidljivija promena koju je doneo novi status, za sada je tabla na ulazu u zgradu, na kojoj je ispisan sada važeći naziv - Institut za fiziku, Institut od nacionalnog značaja za Republiku Srbiju. - i evo je suština u poslednjem redu. Dok god je ovo najvidljivija promena možemo mi da se gađamo titulama, naslovima i lepim rečima do beskonačnosti i nazad.

Срб

Све похвале!

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

POPULARNO NA DRUŠTVENIM MREŽAMA

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Sci Tech

Sci Tech

Google slučajno otkrio lokaciju sistema "Patriot" na Tajvanu 16.02.2019.

16.02.2019.  |  Sci Tech

Sci Tech

Sci Tech

U Peruu otkrivena grobnica plemića iz perioda Inka 16.02.2019.

16.02.2019.  |  Sci Tech

Sci Tech

Sci Tech

Nauka dokazala - moždane funkcije "noćnih ptica" i ranoranioca se razlikuju 16.02.2019.

16.02.2019.  |  Sci Tech

Sci Tech

Sci Tech

Poplave u severnoj Australiji ugrozile Veliki koralni greben 15.02.2019.

15.02.2019.  |  Sci Tech

Sci Tech

Sci Tech

Slučaj Huavej potresa svet, ali ne i vlast u Srbiji 14.02.2019.

14.02.2019.  |  Sci Tech

Sci Tech

Sci Tech

Krave dobile svoj Tinder, internet olakšao sparivanje stoke 14.02.2019.

14.02.2019.  |  Sci Tech

loader