"Živi svoju ideju": Najbolja aplikacija u oblasti ekologije

"Živi svoju ideju": Najbolja aplikacija u oblasti ekologije

Kako bi se studentima, pojedincima i organizacijama pružila mogućnost da pokažu kreativnost u oblasti zaštite životne sredine, SBB je pokrenuo projekat "Živi svoju ideju". Prve ideje nastale su na FON Hakatonu, koji je okupio studente sa više od 10 obrazovnih institucija. Za realizaciju pobedničkih aplikacija SBB je izdvojio 10 miliona dinara.

00:00

Izvor: N1

Ovogodišnji FON Hakaton okupio je više od 150 studenata, a učesnici su imali zadatak da osmisle aplikaciju koja bi mogla da se primeni u oblasti ekologije.

Za samo 24 sata, pobednički tim, kreirao je jednu za đake od prvog do četvrtog razreda, koja bi trebalo da im omogući da na praktičniji način zaštite životnu sredinu.

"Gde bi deca dobila neki praktičan zadatak u vidu čišćenja parkova, sađenja sadnica, reciklaže, gde bi oni to obavili, znači odradili taj praktičan deo. Posle toga bi imali test, testove bi sastavljali nastavnici i oni bi se takmičili između odeljenja, svaki učesnik jednog odeljenja bi rešavao taj test i skupljali bi se rezultati i onda bi na kraju postojalo rangiranje gde bi dobili pobednike", objašnjava Uroš Spasojević, student FON-a.

U okviru Hakatona, studenti su predložili i aplikaciju za korišćenje pametne đubre-kante , kao i ideju za upotrebu veštačke inteligencije gde bi, na primer, daljinski za televizor zamenio digitalni asistent.

Pored standardno programerskog takmičenja, ove godine učesnici su imali priliku da razviju ideje u okviru takozvanog Tech Challenge.

"Imali su priliku da pet sati rade nasamo na razvoju ideje, odnosno inovacije vezane za partnera na ovom projektu, a to je bio SBB, gde su imali priliku da budu potpuno upućeni u funkcionisanje proizvoda SBB posetom njihovog razvojnog centra i onda sutradan da razviju svoje ideje, da ih predstave žiriju na kraju", kaže predsednik studentskog udruženja Fonis Moma Kovačević.

Iz Fonisa kažu da je takmičenje zainteresovalo veliki broj studenata kako iz Srbije, tako i iz regiona i ocenjuju da veliki odziv govori da studenti imaju potrebu da iskažu svoju kreativnost i znanje stečeno tokom studija, dok partnerstvo sa SBB-om pokazuje da veruju u mlade stručnjake i da su spremni da u njih ulažu.

Komentari (0)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

* Sva polja su obavezna

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Sci Tech

Sci Tech

Veštačka inteligencija završava Betovenovu Desetu simfoniju 08:31 h

08:31 h  |  Sci Tech

Sci Tech

Sci Tech

Holandija će koristiti više dronova u gašenju požara 12.12.2019.

12.12.2019.  |  Sci Tech

Sci Tech

Sci Tech

Fudbal i domaće serije najpretraživaniji pojmovi na Google u Srbiji 11.12.2019.

11.12.2019.  |  Sci Tech

Sci Tech

Sci Tech

Uhapšeni Amerikanci zbog prevare kriptovalutama od 722 miliona dolara 11.12.2019.

11.12.2019.  |  Sci Tech

Sci Tech

Sci Tech

EU odobrila pomoć od 3,2 milijarde evra za razvoj električnih baterija 09.12.2019.

09.12.2019.  |  Sci Tech

Sci Tech

Sci Tech

Sa porastom temperature u okeanima nestaje kiseonik 09.12.2019.

09.12.2019.  |  Sci Tech

Sci Tech

Sci Tech

Istraživači jedva prešli Severni ledeni okean na skijama zbog otopljavanja 08.12.2019.

08.12.2019.  |  Sci Tech

loader