Frljić i SNV organizuju drugačije obeležavanje "Oluje"

Frljić i SNV organizuju drugačije obeležavanje "Oluje"

Frljić i SNV organizuju drugačije obeležavanje "Oluje" Izvor: N1
Oliver Frljić

Mnogi mirovni i manjinski aktivisti, kao i društveni analitičari u Hrvatskoj, već duže vreme upozoravaju da je 20 godina od okončanja rata trenutak za afirmaciju nove kulture sećanja, u kojoj će se saučešće tražiti ne samo za svoje žrtve, nego i za žrtve drugih.

Oni ocenjuju da je prećutkivanje tuđih smrti i tuđih stradanja ionako put koji obnavlja totalitarni diskurs pobedničke istine kakav je u Hrvatskoj na snazi bio za vreme 50 godina partizansko-komunističkih vlasti o, na primer, temi Blajburga ili "križnoga puta".

Nastojeći da se suprostavi glorifikaciji rata koja se i dalje nameće kao službena dužnost svih građana, i da pošalje poruku da je rat puno kompleksnija pojava nego što ga političari predstavljaju, reditelj Oliver Frljić, u saradnji sa Srpskim narodnim vijećem i udruženjem “Documenta”, priprema svojevrsni mirovni kontrapunkt kninskoj proslavi Dana pobede i domovinske zahvalnosti.

Paralelno s početkom proslave u Kninu, u 8 sati ujutro 5. avgusta u riječkom pozorištu počeće javni razgovor s pet žena različitih nacionalnosti iz Vukovara, Osijeka, Knina, Drniša i Ličkog Petrovog Sela, a koje su sve propatile u ratu. Razgovor s njima će voditi Vesna Janković, aktivistica Antiratne kampanje. Reč je o projektu “kontrasećanja”, pokušaju da se ispričaju priče žrtava rata s njegove margine i izvan zvanične istorije.

Oliver Frljić se nada da će životne priče ovih žena pokazati da ni u jednom ratu, pa tako ni u ratu u Hrvatskoj, ništa nije crno-belo i jednostavno: premda su, posve različitih nacionalnosti i porodičnih prilika, sve ove žene tokom rata preživele neku vrstu mučenja i torture, izgubile su članove porodice, javno su ismejavane ili su trpele dugogodišnju društvenu izolaciju.

Neke od njih pripovijedaju i o epizodama ratne humanosti i hrabrosti koje takođe odudaraju od nacionalnih stereotipa i koje se ne prepričavaju ni na pravoslavnim opelima, ni na katoličkim misama za domovinu: o tome kako su, na primer, pojedini drniški Srbi i Hrvati - kad je bilo najgore - jedni drugima međusobno spasavali živote, piše Slobodna Dalmacija.

Opširnije na hr.n1info.com

Komentari (0)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

* Sva polja su obavezna

Najčitanije

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Region

Region

Mediji: Makedonska policija uhapsila Bokija 13 15.07.2019.

15.07.2019.  |  Region

Region

Region

Hrvatski ministar državne imovine podneo ostavku 15.07.2019.

15.07.2019.  |  Region

Region

Region

HRW: EK treba da pokrene postupak protiv Hrvatske zbog vraćanja migranata 15.07.2019.

15.07.2019.  |  Region

Region

Region

Dodik: Komšić se stalno ljuti, a još nije rešen slučaj pokušaja ubistva Vučića 15.07.2019.

15.07.2019.  |  Region

Region

Region

Nesreća na Železničkoj stanici u Konjicu, povređeno dvoje dece 14.07.2019.

14.07.2019.  |  Region

Region

Region

Gradonačelnik Vukovara: Nije trenutak za veća prava Srba 14.07.2019.

14.07.2019.  |  Region

loader