Međusobne optužbe Srbije i Crne Gore, stručnjaci - rešavati susretima zvaničnika

Međusobne optužbe Srbije i Crne Gore, stručnjaci - rešavati susretima zvaničnika

Izvor: N1

Napetost u Crnoj Gori ne jenjava. Tim povodom sastanak su održali Patrijarh srpski Irinej i predsednik Aleksandar Vučić. Poglavar Srpske pravoslavne crkve je poručio da je stanje srpskog naroda i srpske crkve u Crnoj Gori teže nego ikada u istoriji. Predsednik je naveo da se u Crnoj Gori politika meša u unutrašnje crkveno uređenje. A predstavnici crnogorske vlasti, retoriku predsednika i patrijarha, ocenjuju kao početak kampanje u Srbiji.

Usvajanje Zakona o slobodi veroispovesti u Crnoj Gori dovelo je do višemesečnih protesta građana. Jer bi takav potez, kako je tada bilo rečeno, mogao da ugrozi prava Srpske pravoslavne crkve i Srba koji u toj zemlji žive. Celu situaciju dodatno je pogoršalo i nedavno hapšenje osam sveštenika, što je uticalo na pokretanje novih skupova na ulicama.

 Za to vreme crnogorski predsednik Milo Đukanović poručuje da ako Srpska pravoslavna crkva bude insistirala na crkvi nacionalnih Srba, moraće da se stvori crkva nacionalnih Crnogoraca.

"Mi smo se opredelili da ovo pitanje rešavamo pre svega kroz ponudu dijaloga SPC, logično, jer ona je danas sa svojim eparhijama prisutna u CG, pokušava da održi monopol nad pravoslavljem u CG, radi to dosta nevešto, dakle to taj monopol se zapravo pretvara ne samo u verski monopol, nego se pretvara u čisto političko velikosrpstvo", rekao je Đukanović.

Na ovu izjavu reagovao je Patrijarh srpski Irinej.

"Cilj je po svoj prilici da se primeni metod koji su nekada ustaše primenile u Hrvatskoj da se protera srpski narod. Ja pitam sebe i pitam sve druge da li gospodin predsednik Đukanović ima u vidu svoj narod i stanje koje je manje više on stvorio sada u Crnoj Gori, jasno je da je plan da tamo nema više Srpske pravoslavne crkve niti srspkog pravoslavnog naroda", kazao je on.

Nakon sastanka sa poglavarom Srpske pravoslavne crke, predsednik Aleksandar Vučić je poručio da neko pokušava da stvori novu crkvu u Crnoj Gori sa samo jednim razlogom - kako bi nosila naziv pravoslavna crkva.

"Pošto su videli da Crnogorska pravoslavna crkva ne može da dobije nikakvu popularnost, niti mogu da privuku bilo koga, zato su sa ne znam kim razgovarali o tome, ne bi li tobože objedinili sve a u stvari da u narednih deset godina nestane srpski narod. Nećemo dozvoliti kidanje srpskog naroda zato što je neko pomislio da Srbi mogu da se asimiluju i ja se nadam da patrijarh Irinej nije u pravu kada govori o mogućnosti proterivanja Srba", rekao je Vučić.

Na izjave predsednika Aleksandra Vučića i Patrijarha srpskog Irinija reagovali su predstavnici vlasti u Crnoj Gori.

"Na osnovu prvog utiska moglo bi se reći da je ovom pres konferencijom predizborna kampanja u Srbiji počela na osnovu toga kako su se na osnovu izlaganja predsednik i patrijarh tražili i dopunjavali vidimo da uloge nisu još do kraja dobro naučene, no tema i ideja su poznate i očekivane", kazala je Nela Savković, poslanica DPS.

Direktor Centra za regionalizam Aleksandar Popov kaže da predsednici Srbije i Crne Gore ne bi smeli da dozvole da stvari odu predaleko, već da bi sva otvorena pitanja trebalo da reše dijalogom. Jer kako ocenjuje, uzdržanost ne vodi nikuda.

"Legalno je to da država vodi računa o svojim sunarodnicima u susednim zemljama, ali i tu treba naći jednu meru da se ne dozvoljava dalja situacija i mislim da bi i ovde stvari trebalo da se rešavaju na međudržavnom nivou, kroz susrete zvaničnika pre svega, dva čelna čoveka države, a onda i Vlada dve zemlje, jer nije ovo jedini problem koji postoji, postoji i pitanje radne snage, dvojnog državljanstva i neka druga pitanja", smatra Popov.

Inače, predsednik Crne Gore Milo Đukanović je nedavno poručio i da je Zakon o slobodi veroispovesti otvorio pitanje imovine, gde se Crna Gora suočila sa otporom Srpske pravoslavne crkve da vrati ono što je, kako je rekao "oteto" i "ukradeno" iz crnogorske istorije.

POVEZANE VESTI

Komentari (0)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

* Sva polja su obavezna

Najčitanije

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Region

Region

Vijesti: Navodni vođa kavačkog klana teško ranjen u Ukrajini 26.05.2020.

26.05.2020.  |  Region

Region

Region

Severna Makedonija ukida policijski čas, ugostiteljski objekti počinju da rade 26.05.2020.

26.05.2020.  |  Region

Region

Region

Afera prisluškivanja opozicije u RS mogla bi da se završi bez pokretanja istrage 26.05.2020.

26.05.2020.  |  Region

Region

Region

Drugi dan bez novoobolelih od koronavirusa u Hrvatskoj 26.05.2020.

26.05.2020.  |  Region

Region

Region

Tri nova smrtna slučaja u Severnoj Makedoniji, ukupno preminulih 116 26.05.2020.

26.05.2020.  |  Region

Region

Region

Još četiri osobe preminule u BiH, ukupno umrlih od koronavirusa 150 26.05.2020.

26.05.2020.  |  Region

Region

Region

Slovenačke vlasti pod optužbama da su pustile stare da umru od koronavirusa 26.05.2020.

26.05.2020.  |  Region

Region

Region

Joanikije: Đukanović ponudio da SPC izbriše svoju istoriju 26.05.2020.

26.05.2020.  |  Region

loader