Janša zadovoljan borbom protiv koronavirusa, smanjuje plate funkcionerima

Janša zadovoljan borbom protiv koronavirusa, smanjuje plate funkcionerima

Janša zadovoljan borbom protiv koronavirusa, smanjuje plate funkcionerima Izvor: REUTERS/Borut Zivulovic

Slovenački premijer Janez Janša ocenio je da se zemlja "izuzetno ozbiljno" nosi s posledicama krize izazvane koronavirusom, istakavši da se većina stanovnika Slovenije drži propisanih mera smanjivanja socijalnih kontakata, te da očekuje usporavanje epidemije.

"Ako se građani i ubuduće budu držali restrikcija i mera za obuzdavanje epidemije, onda mnoge od oštrijih mera koje su donele druge države u Sloveniji neće biti potrebne", rekao je Janša novinarima posle predstavljanja zakonskog paketa pomoći privredi i građanima, tzv. "megazakon", koji će vlada u petak uputiti u parlamentarnu proceduru.

Po njegovim rečima, Slovenija se sa zdravstvenim i ekonomskim posledicama krize izazvane koronavirusom suočila "izuzetno ozbiljno", pa se nada da će epidemiju usporiti.

Janša je predstavio niz mera iz prvog zakonskog "megapaketa", rekavši da za njih ima dovoljno sredstava, a u slučaju da se kriza produži zbog pandemije koronavirusa vlada ima i smernice za pokretanje drugog takvog zakonskog paketa.

„Sve su te mere potrebne kako bi se stanje u slovenačkoj privredi i društvu "zamrzlo" na sadašnjem nivou, dok traje pandemija i njene posledice, kako bi se nakon toga mogle ponovo obnoviti aktivnosti i nastaviti dalje“, rekao je on.

Janša nije naveo koliki se iznos predviđa za spomenuti zakonski paket, ali izvori bliski vladi navode da je reč o iznosu od preko tri milijarde evra.

Mere koje predlaže vlada usmerene su na očuvanje postojećih radnih mesta, nastavak poslovanja preduzeća i jačanje mogućnosti njihovog preživljavanja, omogućuju poreske olakšice i odlaganje plaćanja, čuvaju socijalnu stabilnost države, a omogućavaju fleksibilnost za dodatak na platu ključnim službama za vreme trajanja epidemije, u iznosima od 10 do čak 200 posto u odnosu na osnovicu.

Između ostalog, država će sledeća dva meseca subvencionisati poslodavcima plate za radnike "na čekanju" zbog zastoja u proizvodnji, i umesto poslodavaca uplaćivati za te radnike doprinose za zdravstveno i penzijsko osiguranje, a isto tako i nadoknade za vreme bolovanja.

Radnici koji u vreme epidemije ne mogu na posao imaće isti status i prava kao i oni koji su ostali bez posla i primaju nadoknadu, a penzioneri sa najnižim penzijama dobiće poseban dodatak, dok će "samozaposleni" imati pravo na mesečnu platu od države u visini 70 odsto minimalne plate.

„Neiskorišćena sredstva iz evropskog socijalnog fonda Slovenija će usmeriti u istraživanje i razvoj, posebno u razvoj lekova, vakcina i proizvodnju opreme za zdravstvo“, kazao je Janša na konferenciji za novinare.

Mera koja će izazvati podeljena mišljenja je predlog o smanjivanju plata svim funkcionerima, uključujući članove parlamenta i vlade, za 30 odsto dok traje kriza.

On je za utorak uveče najavio novu sednicu vlade na kojoj će se raspravljati o dosadašnjem toku epidemije koronavirusa, merama koje su do sada preduzete i njihovim rezultatima.

POVEZANE VESTI

Komentari (1)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Mars

Vučiću prepiši ovo, umanji plate funkcionerima a ne da ovo najviše udari na sirotinju koju svaki dan otpuštaju zbog ovog haosa...

* Sva polja su obavezna

Najčitanije

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Region

Region

Preminula peta žrtva u Hrvatskoj, ukupno 657 zaraženih 28.03.2020.

28.03.2020.  |  Region

Region

Region

Nebojša Medojević sa suprugom sproveden u karantin 28.03.2020.

28.03.2020.  |  Region

Region

Region

Prva žrtva koronavirusa u Republici Srpskoj 28.03.2020.

28.03.2020.  |  Region

Region

Region

Parlament RS doneo oduku o vanrednom stanju 28.03.2020.

28.03.2020.  |  Region

Region

Region

Peta žrtva koronavirusa u BiH, ukupno zaraženih 258 28.03.2020.

28.03.2020.  |  Region

Region

Region

Berane hoće srpske respiratore koje je Crna Gora odbila 28.03.2020.

28.03.2020.  |  Region

Region

Region

Kapetan Dragan pušten iz zatvora i proteran iz Hrvatske, u Srbiji u karantinu 28.03.2020.

28.03.2020.  |  Region

Region

Region

U Hrvatskoj još 49 slučajeva koronavirusa, preminula četvrta osoba 28.03.2020.

28.03.2020.  |  Region

loader