U BiH bio efendija, sada vozi kamion u Nemačkoj: Srećan sam i uživam

U BiH bio efendija, sada vozi kamion u Nemačkoj: Srećan sam i uživam

U BiH bio efendija, sada vozi kamion u Nemačkoj: Srećan sam i uživam Izvor: Anadoliija

Odlazak mladih gorući je problem kako Bosne i Hercegovine, tako i zemalja u regionu. Među onima koji su napustili BiH je i Selmir Husić (32) iz Živinaca. Skoro deceniju je bio imam-efendija u malom džematu kod Zvornika, a pre nešto više od dva meseca otišao je u Nemačku i tamo danas radi kao vozač kamiona.

Nakon što je završio Karađoz-begovu medresu u Mostaru, Husić je ubrzo preuzeo dužnost imama u džematu Ravne, pri Islamskoj zajednici Zvornik, gde je proveo oko devet godina. Međutim, odlučio se da napusti imamsku službu i potraži drugi posao - kao vozač kamiona. Prvo je radio kod prevoznika u BiH, zatim u Hrvatskoj, a pre nešto više od dva meseca otišao je u Nemačku.

U razgovoru za Anadoliju, Husić kaže da je mnogo razloga zbog kojih je napustio BiH. Trebalo bi mu, kaže, mnogo vremena kada bi redom počeo da nabraja sve zbog čega je danas u Nemačkoj, a ne u domovini. Njegovi razlozi se, dodaje, u značajnoj meri i ne razlikuju mnogo od razloga zbog kojih je bilo ko drugi napustio BiH, a to su neizvesnost, besperspektivnost, monotonija, nepotizam, kao i druge bolesti od kojih boluje društvo.

"Da, istina je, završio sam medresu i nepunih devet godina obavljao sam imamski posao u jednom malom povratničkom džematu u Podrinju. Trenutno živim u Nemačkoj i radim kao vozač kamiona, srećan sam i uživam u poslu koji radim", rekao je Husić, otac dvoje dece.

Na pitanje da li i koliko mu je teško bilo da ostavi vesrsku službu, odgovara da nije bilo toliko teško jer je, kako kaže, imamski poziv zamišljao dosta drugačijim.

"Radio sam u jednom malom povratničkom džematu gde sam, mogu slobodno kazati, jedva sastavljao kraj s krajem. Iako u narodu postoji to uverenje kako 'hodže imaju para' kod mene to nije bio slučaj, a verujem ni kod većine drugih imama. Odlučio sam radi sebe i svoje porodice da krenem dalje i mogu reći da se zbog toga nisam pokajao", navodi Husić.

Upitan kako je doživio taj, prilično veliki, kontrast između dva posla, Husić odgovara da svoju veru nosi sa sobom.

"Istina, veliki kontrast jeste iz imamske službe, tako reći, 'uskočiti' u kamionsku kabinu, ali i to je častan posao koji danas mnogi rade i nemam apsolutno nikakvog problema raditi i kao vozač kamiona ili sutra neki drugi posao. Ja svoju veru nosim sa sobom bez obzira na posao koji obavljam", pojasnio je Husić.

Posao vozača kamiona u Nemačkoj je deficitarno zanimanje, kao i u većini evropskih zemalja, i to je, objašnjava, bio jedini razlog što je odlučio da radi taj posao. Kaže da je plata pristojna za jedan normalan život, uslovima rada je zadovoljan, a oni su, dodaje, neuporedivi s uslovima koje nude poslodavci u BiH.

Imamski poziv nosi dosta veću odgovornost

Govoreći o tome kako izgleda jedan njegov radni dan, Husić kaže da je radno vreme u trajanju od 8 do 10 sati. Obzirom da vozi kipere, svaki dan posle obavljenog posla je kući, zajedno s porodicom.

"Poslodavac od vas očekuje da uradite svoj posao, a vi svoju platu i beneficije dobijate uvek na vreme. Jednostavno, ovde je sve uređeno i zakonom regulisano", istakao je Husić.

Kaže kako, oba posla, i posao imama i posao vozača, imaju svoju težinu, s tim da imamski poziv, prema njegovim rečima, nosi dosta veću odgovornost.

"Svi mi koji smo otišli iz BiH, otišli smo da bismo se nekad vratili. Niko nije otišao što mu je bilo drago, nego zato što nije želeo da živi u neizvesnosti, čekajući šta će biti kad se sutra probudi. Naš Gospodar određuje i zna našu budućnost, no na čoveku je da planira i preduzme neke korake. Otići ili ostati individualno je pitanje svakoga od nas. Svaki čovek sam donosi tu odluku, shodno svom stanju i potrebama. Ja sam otišao, ali s nadom da ću se jednog dana, ako Bog da, vratiti", zaključio je Husić.

POVEZANE VESTI

Komentari (7)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Dejan

Bar radi nesto korisno...

Zamišljen

Isto kao i kod nas u Srbiji.Ostaće da žive ovi koji su na našoj grbači preko politike i ja.Još neko kratko vreme.Ali sudeći sve većim nametima meni kao malom preduzetniku i ja ću uskoro krenuti sa ženom i malim detetom za boljim životom.Zameniće me neki sirijac ili libijac a Vučku i ekipi je to ne bitno!Bitan je siguran glas.Uskoro počinje najavljeno naseljavanje po 1000 sirijskih izbeglica po opštinama.Svakoj porodici dodeljuje se kuća koja nije duže vremena korišćena sa tim da ako se u toj kući u narednom periodu žena iz te porodice porodi automatski kuća prelazi u njihovo vlasništvo i dobijaju državljanstvo.Ja ću do tad ako dragi Bog da biti dddaalllleekkkoooo...

Hm

1. Ni sirijske izbeglice neće ovde da žive. Mislim da bi radije pobegli nazad u Siriju glavom bez obzira. Pogotovo ne u našim napuštenim selima gde bi gotovo sigurno živeli i bili osuđeni da žive u teškoj bedi narednih 5 generacija. 2. Neko gleda koje su kuće nekorišćene, pa to daje državi pravo da otuđi privatnu imovinu i dozvoli drugim licima da žive u njoj??? Kažete da je najavljeno naseljavanje 1000 Sirijaca po opštinama - ako se ne desi to što pišete ni za 5 godina, da li ste spremni barem sebi da priznate da ste pali na glupu propagandu i da ste se opterećivali nečim što je samo izmošljotina smišljena samo zarad manipulacije? Imamo stvarne probleme i smatram da je jako loše da se bavimo problemima koji su plod nečije bolesne mašte i lenjosti da rešava prave probleme.

* Sva polja su obavezna

Najčitanije

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Region

Region

U Domu starih u Splitu 40 osoba pozitivno na koronavirus 21:46 h

21:46 h  |  Region

Region

Region

U Hrvatskoj 64 novoobolelih, ukupno 1.407 pozitivno potvrđenih i 20 umrlih 15:28 h

15:28 h  |  Region

Region

Region

U Severnoj Makedoniji 46 novih slučajeva, ukupno potvrđena 663 14:31 h

14:31 h  |  Region

Region

Region

Kacin: Podaci o širenju zaraze u Sloveniji ohrabrujući 13:48 h

13:48 h  |  Region

Region

Region

U BiH potvrđen 841 slučaj koronavirusa, ukupno 35 preminulih 10:36 h

10:36 h  |  Region

Region

Region

Nove mere i u Crnoj Gori: Zabranjeno zadržavanje na svim javnim površinama 08.04.2020.

08.04.2020.  |  Region

Region

Region

Privremeno se otvara aerodrom u Sarajevu zbog povratka ljudi iz inostranstva 08.04.2020.

08.04.2020.  |  Region

loader