Mišel: EU na tri stuba, pakt za investicije za članstvo zemalja Zapadnog Balkana

Mišel: EU na tri stuba, pakt za investicije za članstvo zemalja Zapadnog Balkana

Mišel: EU na tri stuba, pakt za investicije za članstvo zemalja Zapadnog Balkana Izvor: Agencja Gazeta/Slawomir Kaminski/via REUTERS

Evropska unija na tri stuba i poseban pakt za investicije i privredni rast treba da postave novi budući postupak za prijem u članstvo zemalja Zapadnog Balkana, a već ovih dana će Evropska komisija dovršiti predlog nove metodologije za proširivanje. To je izjavio predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel u razgovoru s premijerom Albanije Edijem Ramom u Tirani, saopštio je danas Mišelov kabinet u Briselu.

Mišel je naglasio da će preuređenje temelja i smernice za buduće odnose EU i zemalja Zapadnog Balkana biti u središtu pažnje Evropskog saveta idućih nedelja, a da će očekivana nova strategija nužno biti postavljena na tri stuba, za koje će se on snažno založiti.

Predsednik Evropskog saveta je istakao da prvi stub mora biti to da se šefovi država ili vlada EU saglase kakav će biti pristup postupku prijema novih članica u idućim godinama. To takođe znači da se, pošto članice Unije žele da reformišu i osavremene pristupni postupak kako bi taj proces bio uverljiv, ugradi veće poverenje i da mu se obezbedi snažnije političko rukovođenje, objasnio je Mišel. 

Naglasio je da je za to, kao "i da bismo mogli da idemo napred", takođe nužno da kandidati za članstvo i region ostvare opipljive rezultate u učvršćenju vladavine zakona, suzbijanju korupcije, organizovanog kriminala. Upravo to je neophodno da u raspravi sagledaju zemlje EU i, dodao je čelnik Evropskog saveta, "vrlo uskoro" će Evropska komisija, pošto se posavetovala s vladama članica Unije, podneti predloge Evropskom savetu za modernizaciju načela i postupka proširivanja. 

Drugi stub je da šefovi država ili vlada EU razmotre nove predloge Evropske komisije i daju jasne smernice za odluku o mogućem otvaranju pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom, predočio je Mišel. Za to je, stavio je on do znanja, nužna jednoglasnost u Evropskom savetu koji će razmotriti predloge Evropske komisije. 

"Treći stub je, po mom mišljenju, od ključnog značaja jer nam omogućava", podvukao je predsednik Evropskog saveta, "da učinimo bitne korake u povezivanju s prva dva stuba".

"Taj treći stub je poziv koji ću podneti Evropskom savetu, da se usvoji istinski pakt za investicije i privredni rast na Zapadnom Balkanu".

"Pakt za investicije i privredni rast koji će omogućiti", kazao je Mišel, " ;da se ;razni instrumenti kojima raspolaže EU uvedu u igru - svi mogući instrumenti, uključujući one kojima se podstiče ekonomski razvoj, što je presudan uslov za poboljšanje socijalnih prilika i ohrabrenje svih oblika saradnje među zemljama". 

Reč je, istakao je on, "o regionalnom pristupu koji treba da doprinese učvršćenju tri pomenuta stuba". 

"Budućnost Zapadnog Balkana mora biti usmerena u potpunosti ka Evropi i zato nam je nužno da nastavimo ovaj jasno ciljani i uređeni dijalog.., a pozivam (zemlje regiona) da ujedno nastave da ulaže sve moguće napore za reforme, modernizaciju, posvećenost vladavini zakona, borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala", zaključio je Mišel.


POVEZANE VESTI

Komentari (2)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

R M N

NA PRVOM MESTU : S L O B O D A M E D I J A !!!

R M N

NA PRVOM MESTU : S L O B O D A M E D I J A !!!

* Sva polja su obavezna

Najčitanije

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Region

Region

Krivična prijava protiv Josipe Lisac zbog pevanja himne 19.02.2020.

19.02.2020.  |  Region

Region

Region

Ambasador SAD na sastanku s Dodikom: Očekujemo poštovanje Dejtonskog sporazuma 19.02.2020.

19.02.2020.  |  Region

Region

Region

Osmanović (SDA): Iza političke krize u BiH stoji Beograd 19.02.2020.

19.02.2020.  |  Region

Region

Region

Načelnik Generalštaba: Vojnicima Crne Gore nije mesto na protestima SPC 19.02.2020.

19.02.2020.  |  Region

Region

Region

Glavni državni tužilac Hrvatske podneo ostavku jer je otkriveno da je mason 19.02.2020.

19.02.2020.  |  Region

Region

Region

Optužbe hrvatskog i bošnjačkog člana za opstrukciju, Dodik traži ostavku Komšića 19.02.2020.

19.02.2020.  |  Region

Region

Region

Dodik stavio veto na odluku Predsedništva BiH o poseti Mila Đukanovića 19.02.2020.

19.02.2020.  |  Region

Region

Region

Sonja Karadžić predložila promenu imena Istočnog Sarajeva u Sarajevo RS 19.02.2020.

19.02.2020.  |  Region

loader