RSE: Devet članica EU predložilo novu metodologiju proširenja

RSE: Devet članica EU predložilo novu metodologiju proširenja

RSE: Devet članica EU predložilo novu metodologiju proširenja Izvor: EMMANUEL DUNAND / AFP

Devet zemalja članica Evropske unije iznelo je zajednički predlog za novu metodologiju proširenja članstva EU, o čemu će Evropska komisija, po najavama, odlučiti do kraja januara iduće godine.

Radio Slobodna Evropa je imao u uvid takozvani "non-pejper" koji su potpisale Austrija, Češka, Estonija, Italija, Latvija, Litvanija, Malta, Poljska i Slovenija kao doprinos budućoj metodologiji u pristupnim pregovorima sa zemljama Zapadnog Balkana.

Uz naznaku "Naša vrata ostaju otvorena", u dokumentu devet država podvlači da "ojačani pristup pridruživanju" treba "nadograditi na postojeći konsenzus o proširenju" na osnovu sledećih principa: "punopravno članstvo u EU kao krajnji cilj; prvo osnove; pristup zasnovan na zaslugama; strogo ali pošteno uslovljavanje; podsticanje regionalne saradnje i dobrosusedskih odnosa; kompatibilnost sa već postojećim pregovaračkim okvirom", piše RSE.

Devet država članica traži od Evropske komisije da u budućoj metodologiji pregovaračka poglavlja budu grupisana po glavnim oblastima i da se otvaraju paralelno, umesto uzastopno. Te zemlje smatraju da bi time, međuvladine konferencije EU i zemalja-kandidata za prijem postale "politički relevantnije i interaktivnije".

Posebnu pažnju, devet država članica EU posvetilo je pregivaračkim poglavljima 23 i 24, o vladavini prava.

Te države traže da se vladavini pravapristupi putem prioriteta, jasnih preporuka, i vremenskih rokova.

One smatraju da EU i države članice treba da "pruže veću podršku implementaciji evropske pravne tekovine", posebno suzbijanju korupcije i organizovanog kriminala.

One ukazuju da bi razmatranje zakona država-kandidata koji se odnose na ta dva poglavlja trebalo da počne u trenutku odobravanja kandidatskog statusa.

Države potpisnice predloga predlažu, kao politički podsticaj, godišnje susrete EU i Zapadnog Balkana na nivou lidera, kao i veće učešće predstavnika tog regiona na neformalnim sastancima Evropskog saveta (samita EU).

Takođe se predlaže "efikasni i ciljani finansijski podsticaj" koji "nagrađuje i olakšava napredak".

Pominju se "poboljšanje koordinacije finansijske podrške za region" i "povećana saradnja sa međunarodnim finansijskim institucijama, s ciljem povećanja investicija".

Austrija, Češka, Estonija, Italija, Latvija, Litvanija, Malta, Poljska i Slovenija smatraju da treba poboljšati i procenu napretka reformskog procesa uzimajući u obzir stvarni uticaj reformskih mera na terenu. U to bi, po njihovom dokumentu, trebalo uključiti civilno društvo, poslanike, lokalne vlasti.

Takođe se predlaže godišnje održavanje "Evropske konferencije" na Zapadnom Balkanu, radi "konsultacija i promovisanja dijaloga".

Devet država smatra da bi novim "ojačanim pristupom" došlo do jačanja kredibiliteta celokupnog pregovaračkog procesa i do poboljšanja međuinstitucionalne saradnje.

"Napredak u reformama, posebno u oblasti vladavine zakona, trebalo bi da se održi i ubrza", piše devet država EU u "non-pejperu".

One smatraju da bi njihovi predlozi doprineli da proces bude sveobuhvatniji i manje fragmentisan, te da bi pregovori omogućili efikasniju pripremu za članstvo u EU, i time bi doneli "opipljivu korist za građane tokom celog procesa".

Taj "non-pejper" je još jedan doprinos izradi nove metodologije koju priprema Evropska komisija, nadovezujući se na predlog Francuske koja je sredinom novembra iznela svoje predloje o "obnovljenom i ojačanom pristupu" procesu pregovora o prijemu u članstvo.

Evropski komesar za proširenje Oliver Varheji je potvrdio da će u januaru Evropska komisija na osnovu svih doprinosa članica utvrditi nov predlog izmene metodologije procesa prijema.

Taj "obnovljeni pristup" pregovorima o prijemu je neophodan da bi Francuska dozvolila otvaranje pristupnih pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom, što bi se moglo očekivati na evropskom samitu u martu 2020. godine, pod uslovom da ;nova metodologija dobije neophodnu podršku svih zemalja članica, piše Radio Slobodna Evropa.

Tagovi:

POVEZANE VESTI

Komentari (2)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Mondo

Čudo da se nisu potpisale i Hrvatska i Bugarska. Aj dobro, i Rumunija

Tony

...opet nas zavlače nekim glupostima

* Sva polja su obavezna

Najčitanije

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Region

Region

Sud BiH potvrdio optužnicu protiv bivšeg ministra bezbednosti Dragana Mektića 16:11 h

16:11 h  |  Region

Region

Region

Bregu: Parlamentarni dijalog Zapadnog Balkana i EU preko potreban 15:44 h

15:44 h  |  Region

Region

Region

Podaci o zagađenju u Banjaluci "izgubljeni u magli" 14:45 h

14:45 h  |  Region

Region

Region

Ministar odbrane Crne Gore: Neskriveno mešanje Srbije u naša politička pitanja 13:26 h

13:26 h  |  Region

Region

Region

Pendarovski očekuje da dijalog Beograd-Priština dobije novu dinamiku 12:52 h

12:52 h  |  Region

Region

Region

Incko: Dejton mora da se menja zbog presude u predmetu Sejdić-Finci 12:25 h

12:25 h  |  Region

Region

Region

Milanović najavio inauguraciju bez stranih gostiju, lente, garde 16.01.2020.

16.01.2020.  |  Region

Region

Region

Bregu: Dramatično zagađenje u regionu, vlade da primenjuju sistemske mere 16.01.2020.

16.01.2020.  |  Region

loader