U BiH se vraćaju 24 osobe koje su boravile na području pod kontrolom ISIL-a

U BiH se vraćaju 24 osobe koje su boravile na području pod kontrolom ISIL-a

Izvor: N1

Predsedništvo Bosne i Hercegovine je donelo odluku o prihvatanju 24 državljanina ove zemlje, koji su proteklih godina boravili na području pod kontrolom Islamske države (ISIL).

Članovi Predsedništva BiH su 29. novembra jednoglasno usvojili zaključak o povratku bh. državljana iz kampova i Siriji i Iraku.

U zaključcima se navodi potreba reintegracije grupe od 24 osobe, žena i maloletne dece koji su državljani BiH.

Predsedništvo BiH, stoji u zaključku, pozvalo je Ministarstva spoljnih poslova, bezbednosti, civilnih poslova BiH, kao i sve druge nadležne državne agencije i institucije da, u skladu sa pozitivnom zakonodavstvom i međunarodnim ugovorima, koje je BiH potpisala, preduzmu potrebne mere i radnje kako bi se obezbedila zaštita prava državljana BiH koji borave u Siriji i Iraku.

Predsedništvo je pozvalo nadležne institucije da o preduzetim merama i radnjama redovno izveštavaju ovu instituciju.

Sarajevski portal Klix objavio je da će do do kraja sedmice u BiH biti deportovana deca i žene koji su boravili na teritoriji pod kontrolom ISIL-a u Siriji i Iraku.

Pozivajući se na izvore iz obaveštajnih struktura, ovaj portal je naveo da će u BiH stići 16 dece i osam žena.

Reč je o deci i ženama koji su državljani BiH, a koji su sa odraslim muškim članovima porodice prethodnih godina otputovali u Siriju i pridružili se terorističkoj organizaciji ISIL.

U ovoj grupi će, kako se navodi, biti deportovana samo deca i žene zarobljeni nakon pada ISIL-a u Siriji.

Za sada se ne zna šta će biti s muškarcima koji su se iz BiH pridružili ISIL-u, jer njihova deportacija za sada nije planirana, navodi Klix.

Prvobitno je, pre skoro dva meseca, bila planirana akcija deportacije devet muškaraca sa Interpolove poternice, ali je ta akcija obustavljena obzirom na to da je Turska započela vojnu akciju na severu Sirije.

U Siriju je iz BiH u posljednjih sedam godina otputovalo najmanje 200 muškaraca koji su se pridružili ISIL-u i skoro isto toliko žena i dece.

Mektić: Predsedništvo BiH odlukom o repatrijaciji ugrozilo bezbednost države

Ministar bezbednosti BiH Dragan Mektić izjavio je da je Predsedništvo BiH donelo odluku da se krajem ove sedmice repatrira 24 državljana BiH iz kampova Islamske države u Siriji, a da pre toga nije konsultovalo nijednu bezbednosnu agenciju niti Ministarstvo bezbednosti BiH.

"Za mene je šokantna, u najmanju ruku iznenađujuća odluka Predsedništva da se upuste u takvu aktivnost", kazao je Mektić.

On je naveo da mu nije poznato da je Predsedništvo BiH, pre nego što je donelo ovu odluku, konsultovalo bilo koju bezbedonosnu agenciju niti su kontaktirali Ministarstvo bezbednosti BiH.

"Ja imam informacije da će se to desiti u subotu, zvanično je najavljeno za subotu", kazao je Mektić.

Prema njegovim rečima, među 24 osobe koje će se iz Sirije vratiti u BiH ima više osoba o kojima nadležne institucije BiH ne znaju ništa.

"Tu ima žena, dece, boraca Islamske države. Mi smo ranije propisali procedure da se moraju dostaviti biometrijski podaci kako bi se proverilo o kome se radi. Ko će u subotu stići u BiH ja uopšte ne znam niti znam ni kud ni šta sa tim osobama i kako sa njima postupati", rekao je ministar bezbednosti BiH.

On je dodao da je ranija praksa bila da se prikupe podaci o osobama koje se vraćaju, kako bi se znalo ko dolazi u državu.

"Mi smo imali čitave procedure - ako su maloletnici, žene, ko će ih prihvatiti? Ako je radikalizovana porodica, da vidimo da li ih treba dovesti tu ili dati centru za socijalni rad? Da se pregledaju, idu u karantin, da se vidi da li su zaraženi? Usmeravali smo postupak tako da se vraćaju osobe za koje mi imamo podatke da se nalaze na teritoriji Islamske države", naveo je Mektić.

Prema njegovim rečima, donoseći ovakvu odluku, Predsedništvo BiH se upustilo u delikatnu bezbednosnu situaciju, jer organi BiH ne znaju ko će stići iz Sirije.

"Kako ćemo mi sada, kada oni stignu u BiH, znati ko dolazi i na osnovu čega ćemo proveriti ko će doći? Kada dođu, kako možemo utvrditi da li su to državljani BiH ili nisu? Kud ćemo mi sa tim osobama? Kako postupati sa njima? Mi mesecima dogovaramo takvu jednu operaciju, zadužili smo ko će šta raditi i oni donesu takvu jednu odluku", naveo je Mektić.

On je ocenio da je svojom odlukom Predsedništvo BiH "ugrozilo bezbednost države".

POVEZANE VESTI

Komentari (1)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

World built on hypocrisy

Hoce li i njih proglasiti herojima?

* Sva polja su obavezna

Najčitanije

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Region

Region

Crnogorsko Ministarstvo spoljnih poslova odgovorilo Dačiću o merama 28.01.2020.

28.01.2020.  |  Region

Region

Region

Aktivista iz Nikšića u pritvoru zbog objave "Biće rata" 28.01.2020.

28.01.2020.  |  Region

Region

Region

Zemljotres na zapadu Albanije, osetio se i u Crnoj Gori i Severnoj Makedoniji 28.01.2020.

28.01.2020.  |  Region

Region

Region

Mitropolija Crnogorsko-primorska apeluje na ljude da sačuvaju mir 28.01.2020.

28.01.2020.  |  Region

Region

Region

Drvar se sprema za doček Vučića, meštani od posete očekuju više radnih mesta 28.01.2020.

28.01.2020.  |  Region

Region

Region

Pucnjava u Podgorici, mediji javljaju - ranjen muškarac blizak "škaljarcima" 28.01.2020.

28.01.2020.  |  Region

Region

Region

Premijer Crne Gore pozvao Amfilohija na dijalog 28.01.2020.

28.01.2020.  |  Region

Region

Region

Specijalna policija biće raspoređena na sever Crne Gore 28.01.2020.

28.01.2020.  |  Region

loader