Đukanović: Crnogorska pravoslavna crkva istorijski neupitna

Đukanović: Crnogorska pravoslavna crkva istorijski neupitna

Đukanović: Crnogorska pravoslavna crkva istorijski neupitna Izvor: N1

Lider crnogorske vladajuće Demokratske partije socijalista (DPS) Milo Đukanović ocenio je u govoru na stranačkom kongresu da njegova partija "razume" očekivanja dela crnogorske javnosti o obnovi "istorijski neupitne" Crnogorske pravoslavne crkve (CPC) i poručio da je "primarni interes" njegove partije "snaženje državnog identiteta" Crne Gore.

Đukanović je u govoru pred oko 3.600 delegata i gostiju kongresa deo obraćanja posvetio takozvanom crkvenom pitanju u Crnoj Gori.

"DPS vođena doslednim opredeljenjem za zaštitu i afirmaciju prava i sloboda svakog građanina, dakle i verskih sloboda, ima razumevanje za očekivanja jednog dela naše javnosti da u procedurama utemeljenim u građanskim i kanonskim propisima i pravilima obnovi istorijski neupitnu Crnogorsku pravoslavnu crkvu", kazao je Đukanović, što je po prvi put da se na stranačkom kongresu vladajuće partije i u dokumentima koje taj partijski organ treba danas da usvoji pominje obnova CPC-a.

Đukanović, koji je jedini kandidat za predsednika partije, kazao je da se "mora odlučno suzbiti istorijski uporno i grubo osporavanje crnogorskog nacionalnog, kulturnog i verskog identiteta, i pravilno ga protumačiti kao inoviranu platformu borbe protiv naše najvrednije tekovine – nezavisne i slobodne države Crne Gore". 

"Najveća je obaveza subjekata vladajuće politike da na ovu osetljivu temu pokrećemo i vodimo tolerantan dijalog sa svim relevantnim subjektima društvenog života u Crnoj Gori", dodao je lider DPS-a i predsednik Crne Gore. 

Osvrćući se na predloženi zakon o slobodi verispovesti koji je izazvao oštro protivljenje Srspke pravoslavne crkve, Đukanović je kazao da taj akt ne "pretenduje da u maniru revolucionarnih propisa nasilno menja vlasničke odnose", ali i poručio da "svaka država ima pravo i obavezu da proveri da li su ti odnosi u vremenima društvenih meteža s početka i s kraja XX veka, pretrpeli nelegalne promene koje nemaju pokriće u verodostojnoj arhivskoj dokumentaciji". 

Novim zakonom o slobodi veroispovesti, koji je u maju utvrdila Vlada Crne Gore predviđa da država preuzme onu crkvenu imovinu za koju verske zajdnice nemaju dokaz da im je pripadala pre 1918. kada je Crna Gora izgubila nezavinost i pripala Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca. 

Protiv takve namere vlasti je SPC, koja smatra da su predložena rešenja usmerena protiv SPC-a, da predstavljaju "pripremu za otimanje hramova i pljačku crkvene imovine sa zlokobonim i nesagledivim posledicama", te da je usmeren "protiv Pravoslavne crkve, njenih episkopa, sveštenstva, monaha, monahinja i vernika".

SPC traži od Vlade Crne Gore da povuče taj zakon iz procedure.


POVEZANE VESTI

Komentari (14)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Milorad

Svaka cast Milo

Milan

E Milo, tačno tako. To je neupitno od momenta kad si pronašao raspopa Miraša, turio ga za kvazi poglavara, i biće tako dok ti vladaš, a nećeš vazda, niko nije. Kad ti sjašeš, već će biti upitno i sramotu će čast pobjediti.

Karlo_NS

"DPS, kaže Đukanović, ima razumevanja za očekivanje jednog dela javnosti da se obnovi istorijski neupitna Crnogorska pravoslavna crkva (CPC)." - Ako izuzmemo NDH, koliko znam, ne postoji nijedan slučaj u savremenoj istoriji da su državne vlasti (u ovom slučaju i nevernici, tj. bivši komunisti) učestvovale u formiranju/"obnovi" neke crkve. Očigledno je da je Crna Gora "prvak" i u nekim drugim kategorijama, a ne samo po pitanju broj telefonskih kartica po glavi stanovnika.

* Sva polja su obavezna

Najčitanije

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Region

Region

Sukobi u Podgorici oko murala sa srpskom trobojkom, više povređenih i uhapšenih 08:43 h

08:43 h  |  Region

Region

Region

Policija bacila suzavac na Zlatici, komunalna okrečila oslikanu trobojku 25.01.2020.

25.01.2020.  |  Region

Region

Region

Kovač, Penava i Štir zajednički protiv Plenkovića u borbi za vrh HDZ-a 25.01.2020.

25.01.2020.  |  Region

Region

Region

Mišel: EU na tri stuba, pakt za investicije za članstvo zemalja Zapadnog Balkana 25.01.2020.

25.01.2020.  |  Region

Region

Region

Mitropolija SPC: Izjavom o Amfilohiju, Marković pokušao da manipuliše građanima 25.01.2020.

25.01.2020.  |  Region

Region

Region

Dve inicijative SPC Ustavnom sudu o Zakonu o slobodi veroispovesti 25.01.2020.

25.01.2020.  |  Region

Region

Region

Šarl Mišel u Skoplju: Budućnost Severne Makedonije i Albanije je u EU 24.01.2020.

24.01.2020.  |  Region

Region

Region

SDA optužuje Srbiju za novi udar na Dejtonski mirovni sporazum 24.01.2020.

24.01.2020.  |  Region

loader