Francuska predlaže da balkanske zemlje delom uđu u EU i pre punopravnog članstva

Francuska predlaže da balkanske zemlje delom uđu u EU i pre punopravnog članstva

Francuska predlaže da balkanske zemlje delom uđu u EU i pre punopravnog članstva Izvor: N1/Google Earth

Zemlje zapadnog Balkana trebalo bi da uđu u Evropsku uniju, ali putem novog, postupnog procesa priključivanja u sedam etapa, predložila je Francuska.

Pariz je prošloga meseca blokirao otvaranje pristupnih pregovora s Albanijom i Sevenom Makedonijom, tvrdeći da EU prethodno treba da reformiše metodologiju proširenja.

Sada je izašao s nešto konkretnijim idejama kako bi taj proces trebalo da izgleda, a koje se svode na postupno uključivanje zemalja kandidatkinja pre nego što postanu punopravne članice.

Francuska je ostalim zemljama članicama uputila neformalni dokument na šest stranica koji bi trebalo da posluži kao podloga za raspravu u institucijama Unije.

Prva rasprava bi se mogla da se održi već u utorak u Briselu na sastanku Saveza za opšte poslove, a nova Komisija bi u januaru mogla da objavi nešto detaljnije predloge.

Prema tom dokumentu, na koji se poziva EUobserver, specijalizovani portal za evropske teme, novi proces pristupanja odvijao bi se postupno, u sedam koraka.

Pregovori o pristupanju vodili su se i još se uvek vode tako da zemlja kandidatkinja mora da usvoji kompletno evropsko zakonodavstvo podeljeno u 35 poglavlja.

Pregovori se svode na definisanje rokova i načina kada će i kako zemlja kandidatkinja preuzeti evropsko zakonodavstvo i kako će ga sprovoditi da bi se transformirala i postala sposobna da preuzme obveze koje sa sobom nosi članstvo u EU.

Kada se pregovori završe, potpisuje se ugovor o pristupanju i kandidatkinja postaje punopravna članica nakon što se ugovor ratifikuje u svim zemljama članicama.

Francuska sada predlaže da se to promeni tako što bi se zemlja kandidatkinja postupno uključivala u EU dok ne postane punopravna članica.

Prema tom pristupu, proces pristupanja podelio bi se u sedam koraka i nakon svakoga od njih, kandidatkinja bi bila uključena u određene politike i programe.

Prva etapa su vladavina prava i temeljna prava, druga obrazovanje i istraživanje, treća rad i socijalna pitanja, četvrta finansijski poslovi, peta jedinstveno tržište, poljoprivreda i ribarstvo, šesta spoljni poslovi i sedma "ostalo".

Tako bi naprimer, zemlja kandidatkinja kada sprovede sve reforme predviđene u prvoj etapi, mogla da učestvuje u radu Eurodžasta i Europola.

Eurodžast je agencija EU koja podržava pravosudnu koordinaciju i saradnju nacionalnih tela u borbi protiv terorizma i teškog organizovanog kriminala koji utiču na više država članica EU, a Europol je telo nadležno za policijsku saradnju u borbi protiv teškog međunarodnog kriminala i terorizma.

Slično bi, nakon što savlada petu etapu, zemlja kandidatkinja dobila pristup strukturnim fondovima iz kojih se finansiraju siromašnije zemlje članice kako bi se približilie razvojnom nivou bogatijih članica.

"Završetak pregovora u svakoj etapi otvara mogućnost zemlji kandidatkinji da učestvuje u odgovarajućim programima EU, povezanim s relevantnim sektorskim politikama i tamo gde je to primereno mogla bi da koristi određena ciljana finansijska sredstva", piše francuskom dokumentu, a konačni cilj celoga procesa je punopravno članstvo.

U predlogu stoji da šest zemalja zapadnog Balkana imaju neupitnu evropsku perspektivu, dok se Turska, s kojom su pregovori otvoreni ali su već duže vreme u zastoju, uopšte ne spominje.

Pariz predlaže da će se definisati precizni kriterijumi za prelazak u svaku sledeću etapu i da će se ispunjavanje kriterijuma strogo pratiti i proveravati. Takođe se predviđa i reverzibilnost procesa, što znači da zemlja može biti vraćena u prethodnu etapu ako se pokaže da ne ispunjava svoje obveze.

Ako predlog naiđe na dobar prijem, Evropska komisija bi mogla izaći sa zakonodavnim predlozima za reformu procesa pristupanja već u januaru sledeće godine. Postignu li zemlje članice saglasnost, reforma bi se mogla usvojiti do samita EU i Zapadnog Balkana u maju 2020. u Zagrebu, navodi se u dokumentu.

Za reformu pristupnog procesa potrebna je saglasnost svih zemalja članica i pitanje je kako će na kraju izgledati novi pristup.

Ideja o tzv. "sektorskim integracijama" nije nova i ranije su kružile ideje da se proces pristupanja učini vidljivijim u zemljama koje pregovoraju, tako da im se na primer otvore strukturni fondovi, umesto da im se pomaže kroz pretpristupne fondove koji su znatno skromniji.

žMeđutim, za to bi trebalo da postanu deo jedinstvneg tržišta, što se ne čini brzo ostvarivim jer nijedna od zemalja Zapadnog Balkana nema ocenu da ima "funkcionalnu tržišnu privredu" koja se može nositi s konkurentskim pritiskom iz EU.

U svakom slučaju, čini se da bi ovako zamišljen novi pristup, bude li prihvaćen, mogao još dodatno da uspori, ionako spor i dug proces pristupanja.

POVEZANE VESTI

Komentari (41)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

misko

Ljudi sve se brzo menja, niti ce EU ostati ovakva za koju godinu, niti ce Srbija biti ovakva, niti Balkan. Austrougarska je 1000 godina drzala ove teritorije i bila prosperitetna i stabilna i raspala se ko kula od karata. AV broji zadnje dane na vlasti, ceka nas puno problema i neizvesnosti ali jedno je jasno PROPASTI NECEMO jer smo davno propali.

ha ha

Lupetanje i laprdanje u stilu srpske kafane.

osa

A-HA, a to bi značilo da im budemo krave koje će da izmuzu pre bilo kakvog punopravnog članstva. Ako su Englezi izglasali Bregzit, što bismo se mi gurali u EU, da nas počaste migrantima kojih je već sada obilje na našim ulicama, a koje oni gledaju da rasporede po svim zemljama ravnopravno, iako nam nisu ni blizu isti uslovi života, prihodi, mogućnosti za prosperitet ih prava - niti bilo šta drugo.

* Sva polja su obavezna

Najčitanije

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Region

Region

Makedonska i srpska policija prekinule kanal droge iz zapadne Evrope 16:36 h

16:36 h  |  Region

Region

Region

Migranti iz Vučjaka: U Sarajevo nas možete odvesti samo silom, mi želimo u EU 13:29 h

13:29 h  |  Region

Region

Region

Tegeltija: Brzo formirati Savet ministara radi deblokade procesa 05.12.2019.

05.12.2019.  |  Region

Region

Region

Veliki plakati s porukama troje kandidata za predsednika Hrvatske - na ćirilici 05.12.2019.

05.12.2019.  |  Region

Region

Region

Gradonačelnik Skoplja: Što Severna Makedonija ne slavi Božić kad i ceo svet? 05.12.2019.

05.12.2019.  |  Region

Region

Region

Tegeltija i zvanično predsedavajući Saveta ministara BiH 05.12.2019.

05.12.2019.  |  Region

Region

Region

Migranti u kampu Vučjak štrajkuju glađu 05.12.2019.

05.12.2019.  |  Region

loader