Hrvatska od Srbije traži novac potrošen sa deviznih računa SFRJ

Hrvatska od Srbije traži novac potrošen sa deviznih računa SFRJ

Hrvatska od Srbije traži novac potrošen sa deviznih računa SFRJ Izvor: Shutterstock

Visoka funkcionerka hrvatskog Ministarstva spoljnih i evropskih poslova, Andreja Metelko-Zgombić rekla je da će Hrvatska ustrajati u tome da Srbija kompenzuje sredstva koja su se u trenutku raspada SFRJ nalazila na deviznim računima bivše države u inostranstvu, a koje je ta zemlja potrošila.

"Hrvatska će ustrajati na tom da se utvrdi kako su ta sredstva nestala i da se na odgovarajući način pronađu mehanizmi kompenzacije od strane one države naslednice za koju se potvrdi da su ta sredstva protivpravno korišćena", rekla je Metelko-Zgombić govoreći o Srbiji posle sastanka Stalnog zajedničkog odbora, tela za kontrolu sprovođenja sukcesije.

Sastanak Stalnog zajedničkog odbora održan je u Zagrebu, a Hrvatska kao domaćin postavila je pitanje tih sredstava kao posebnu tačku dnevnog reda.

Zagrebački Večernji list objavio je da se u trenutku raspada SFRJ na deviznim računima u mešovitim bankama bivše države u inostranstvu nalazilo 645,55 miliona američkih dolara, koje su prema sporazumu o sukcesiji trebalo da podele države naslednice, ali je Srbija potrošila deo novca, pa Hrvatska od nje potražuje 148,5 miliona dolara.

Metelko-Zgombić je novinarima rekla da je Srbija bila ta "koja je odobravala skidanje sredstava sa tih računa Narodne banke Jugoslavije u mešovitim bankama u inostranstvu", pa da se sada to mora "urediti".

"U ugovoru o sukcesiji koji su potpisale države naslednice izričito se navodi da je 2001. procenjeno da je na računima mešovitih banaka SFRJ 645,55 miliona američkih dolara. Naknadno se pokazalo da veliki iznosi nisu na tim računima, Srbija je izašla s podatkom da je ostalo oko 50 miliona dolara", navela je hrvatska funkcionerka, iako se, dodala je, kasnije utvrdilo da ima nešto više sredstava.

Večernji list je objavio da Hrvatska ima dokaze da se zajednički novac tokom 1990-ih koristio za plaćanje inostranih dugova firmi iz Srbije i da je Beograd posebno instruisao banke da se taj novac ne koristi za druge republike.

Pošto je novac po Sporazumu o sukcesiji trebalo da podele države naslednice, tako da Hrvatskoj pripadne 23 odsto, odnosno 148,5 miliona dolara, ta država, kako navodi list, sada u postupku sukcesije novac potražuje od Srbije.  

POVEZANE VESTI

Komentari (13)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Webasto

To pismo nismo dobili!

Angel

Znači li to da i mi možemo od Hrvatske da potražujemo povraćaj istog uteošenog novca, a onda i Makedonija, pa Slovenija, pa i Crna Gora i Bosna i Hercegovina?

Miroslav

Ja se secam vrlo dobro kada je Srbija usla u platni fond SFRJ pod izgovorom da sve pare odlaze u Sloveniju i Hrvatsku,onda je sve puklo.

* Sva polja su obavezna

Najčitanije

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Region

Region

Makedonska i srpska policija prekinule kanal droge iz zapadne Evrope 06.12.2019.

06.12.2019.  |  Region

Region

Region

Migranti iz Vučjaka: U Sarajevo nas možete odvesti samo silom, mi želimo u EU 06.12.2019.

06.12.2019.  |  Region

Region

Region

Tegeltija: Brzo formirati Savet ministara radi deblokade procesa 05.12.2019.

05.12.2019.  |  Region

Region

Region

Veliki plakati s porukama troje kandidata za predsednika Hrvatske - na ćirilici 05.12.2019.

05.12.2019.  |  Region

Region

Region

Gradonačelnik Skoplja: Što Severna Makedonija ne slavi Božić kad i ceo svet? 05.12.2019.

05.12.2019.  |  Region

Region

Region

Tegeltija i zvanično predsedavajući Saveta ministara BiH 05.12.2019.

05.12.2019.  |  Region

Region

Region

Migranti u kampu Vučjak štrajkuju glađu 05.12.2019.

05.12.2019.  |  Region

loader