Dodik: Vratiti fabrička dejtonska podešavanja, ukinuti "bonska ovlašćenja"

Dodik: Vratiti fabrička dejtonska podešavanja, ukinuti "bonska ovlašćenja"

Izvor: N1

Član Predsedništva Bosne i Hercegovine Milorad Dodik izjavio je da Republika Srpska nema pravo da se odrekne svoje "autonomnosti, državnosti i samostalnosti", pozivajući Narodnu skupštinu RS da donese odluku o ukidanju "bonskih ovlaštenja" visokih predstavnika i vraćanju entitetima nadležnosti koje su prenete na nivo države.

Podsetimo, "bonska ovlašćenja" je visoki predstavnik koristio da donosi amandmane na ustave Republike Srpske i Federacije Bosne i Hercegovine, donosi zakone i njihove izmene i dopune, smenjuje izabrane funkcionere i državne službenike i zabranjuje im učešće na izborima...

On je izjavio kako je je država u čijem je vrhu vlasti na "nepovratnom putu raspada", a parlament Republike Srpske je istovremeno pozvao da preduzme sve mere kako bi se taj entitet ojačao kao država koja ima pravo na svoju samostalnost.

"Današnja BiH je na nepovratnom putu raspada", kazao je Dodik govoreći više od sata na sednici Narodne skupštine RS, sazvanoj na zahtev vladajuće većine kako bi se na njoj raspravljalo o tački dnevnog reda koja je dobila naziv "neustavna transformacija dejtonske strukture BiH".

Rasprava, koja je na kraju poslužila samo za unutrašnje političke obračune, Dodiku je poslužila da istupi kao uvodničar i u dugoj tiradi razmatra političko - istorijska pitanja.

Dodik je pozvao sve političke partije iz RS na jedinstvo, ističući da treba učiniti sve da se Republika Srpska vrati na dejtonske postavke, odnosno kako je rekao - dejtonska fabrička podešavanja

On je istakao i pravo entiteta na samoopredeljenje, ukoliko srpski narod u Bosni i Hercegovini oceni da su ugrožena njihova osnovna prava, navodeći da bi moguća odluka o otcepljenju RS imala odjeka u svetskim razmerama.

On je kazao da je ova sednica nastavak zasedanja iz oktobra 2017. na kome je doneta Rezolucija o zaštiti ustavnog poretka i vojnoj neutralnosti RS-a.

"Ova sednica nije sazvana da merimo nečiji patriotizam, ovo nije prebrojavanje onih koji vole RS, nego odbrana RS-a, njenih prava proistaklih iz Dejtonskog sporazuma", kazao je Dodik.

Navodeći da je od kraja rata do danas doneto niz odluka kojima se menjao Dejtonski sporazum, on je ocenio da su visoki predstavnici i međunarodna zajednica "manipulisali lažnim kompromisom", a da su, u stvari, kako je naveo, radili prvenstveno u interesu bošnjačke strane.

"Sve vreme OHR je iznova nameštao rešenje koje je nazivao kompromisom. Sada znamo da je to laž na štetu Srba i RS-a… Zato je vrijeme da se podvuče crta, da vidimo gdje smo 25 godina nakon Dejtona“, rekao je član Predsedništva BiH. On je postavio pitanje - da li su sve reforme i zakoni koji su nametani donijeli boljitak BiH, odgovorivši da nisu, te da su reforma pravosuđa, oružanih snaga i uprave za indirektno oporezivanje bile na uštrb Republike Srpske.

"Sve to je RS dodatno razvlaštivalo, a Bosnu i Hercegovinu udaljavalo od dejtonske strukture. U BiH ne žive bolje ni Srbi ni Bošnjaci ni Hrvati. Žive dobro samo stranci. Bošnjaci se ne bune protiv takvih reformi jer su one centralizovale BiH, onako kako oni svoje želje nisu uspjeli da ispune u ratu i u Dejtonu", kazao je Dodik.

Prema njegovim rečima, "sve što nije preneto na nivo BiH u skladu s ustavom, to je oteto".

Da je Dejtonski sporazum sproveden onako kako je napisan, kazao je Dodik, BiH bi danas bila stabilnija, sa mnogo manje sukoba.

On je zbog toga pozvao sve političke partije iz RS-a da donesu odluke da se Dejtonski sporazum vrati svom izvornom tumačenju. 

"Neka se uvrsti što je rekla opozicija, treba nam jedinstvo"

Pošto su predstavnici opozionih političkih stranaka u skupštini Republike Srpske (RS) ocenili da je Informacija o neustavnoj transformaciji dejtonske BiH i uticaju na položaj i prava RS, o kojoj treba da raspravlja parlament, dokument kojim se želi diskreditovati opozicija, srpski član Predsedništva BiH i lider SNSD Milorad Dodik pozvao je da se sačini novi dokument u kome će biti izneti i stavovi opozicije.

"Dajte pauzu, neka se u novu informaciju uvrsti sve ono što su rekli (predsednici SDS i PDP) Mirko Šarović i Branislav Borenović, neka se navedu i naše greške iz prošlosti, samo da postignemo jedinstvo i izglasamo odluku o ukidanju bonskih ovlašćenja visokog predstavnika", kazao je Dodik u drugom današnjem obraćanju poslanicima.

Na njegovo izlaganje čuli su se prigovori i neslaganje poslanika SDS i PDP. Prethodno su Šarović i Borenović naveli da je informacija, koju je skupštini predložila vladajuća većina, puna "laži i falsifikata", koja predstavnike RS iz SDS i PDP u Sarajevu označava kao izdajnike, pokušaj da se Dodik i SNSD amnestiraju za sve prenose nadležnosti sa entiteta na državni nivo od potpisivanja Dejtonskog sporazuma do danas.

Oni su rekli da se na takvim osnovama ne može graditi srpsko jedinstvo. Dodik je u drugom obraćanju poslanicima kazao da priznaje i svoje greške iz prošlosti, navodeći da su one rezultat "naivnosti i neznanja", ali da se u promenjenoj geopolitičkoj situaciji u svetu stranke iz RS treba da se okupe i suprotstave, kako je naveo, daljem udaru dela medjunarodne zajednice i bošnjačke strane na interese RS i njene nadležnosti. Na zahtev kluba poslanika SNSD data je skupštinska pauza.

POVEZANE VESTI

Komentari (6)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Eh

Da se ti vratis na fabricko podesavanje, bio bi zvonce?

Bosanac

Ako vracamo u nazad, onda cemo da vratimo I preskocimo Dejton. Vratimo BiH na ono sto je bila. Jer ocito da entiteti ne mogu da opstanu I koce drzavu.

ch

Milorade niko te ne slusa vise

* Sva polja su obavezna

Najčitanije

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Region

Region

Makedonska i srpska policija prekinule kanal droge iz zapadne Evrope 16:36 h

16:36 h  |  Region

Region

Region

Migranti iz Vučjaka: U Sarajevo nas možete odvesti samo silom, mi želimo u EU 13:29 h

13:29 h  |  Region

Region

Region

Tegeltija: Brzo formirati Savet ministara radi deblokade procesa 05.12.2019.

05.12.2019.  |  Region

Region

Region

Veliki plakati s porukama troje kandidata za predsednika Hrvatske - na ćirilici 05.12.2019.

05.12.2019.  |  Region

Region

Region

Gradonačelnik Skoplja: Što Severna Makedonija ne slavi Božić kad i ceo svet? 05.12.2019.

05.12.2019.  |  Region

Region

Region

Tegeltija i zvanično predsedavajući Saveta ministara BiH 05.12.2019.

05.12.2019.  |  Region

Region

Region

Migranti u kampu Vučjak štrajkuju glađu 05.12.2019.

05.12.2019.  |  Region

loader