Svedok priznao da je lažno svedočio u korist Glavaša

Svedok priznao da je lažno svedočio u korist Glavaša

Izvor: N1

Ponovljeno suđenje Branimiru Glavašu, optuženom za ratne zločine nad Srbima u Osijeku 1991. godine, nastavljeno je danas svedočenjem Nikole Jamana koji je priznao da je na prvom suđenju lažno svedočio u korist Glavaša.

Aktuelni poslanik u Saboru Hrvatske u prvom postupku se teretio po komandnoj odgovornosti za mučenja i ubistva osječkih Srba ratne 1991, a Jaman je tada svedočio da je on, a ne Glavaš, bio nadređen takozvanoj Zaštitnoj četi, odnosno "Branimirovoj osječkoj bojni", čiji se pripadnici, zajedno s Glavašem, terete za ratne zločine.

"Ja prihvatam da sam bio komandant, ali i meni i svima nama je komandovao Branimir Glavaš koji je bio alfa i omega svega u Osijeku", rekao je Jaman na ponovljenom suđenju.

Jaman, koji je u vreme zločina bio komandant jedinice, ispričao je proletos hrvatskim medijima da je vrlo teško bolestan, da mu je proradila savest i da želi da prizna da je lagao. Glavaš je prigovorio istinitosti njegovog iskaza rekavši da je Jaman izneo laž.

''Nosio sam teret deset godina. Sada sam potegao pitanje moga prijatelja Đorđa Petkovića kojeg su ubili i zakopali. Tvrdili su da su ga stavili u furgon i da je on ispao iz automobila u vožnji i da je zatim pobegao. Ja se ne ljutim na Glavaša, samo sam hteo da skinem teret s duše'', izjavio je Jaman pred sudom.

U verbalnom okršaju koji se nastavio i izvan sudnice Glavaš je Jamana optužio da ''svašta piše po Facebooku'', na što mu je Jaman odgovorio da ga ''može biti sram''.

U prepirku se uključio i Glavašev sin Filip, ujedno i njegov advokat, koji je kritikovao Jamana zbog promene iskaza.

"Deset godina ste dolazili kod nas i govorili da mu pakuju, a onda ste promenili iskaz", poručio je Filip Glavaš svedoku.

Branimir Glavaš smatra da je Jaman promenio iskaz zbog nemogućnosti da ostvari naknadu za štetu od poplava 2014. godine.

''U Petrijevcima je bila poplava i gospodin nije prijavio štetu pa nije ni dobio odštetu. Zatim je 2015. i 2016. vršio pritisak na mene da prislim Šišljagića i Kraljička da mu se isplati šteta. Jesam mu ja kriv što mu županija nije isplatila 100 hiljada kuna? Danas je lagao na sudu i za to imam svedoka'', rekao je Glavaš.

Novo suđenje posle ukidanja presuda

Branimir Glavaš, Nikola Jaman Izvor: N1
Branimir Glavaš i Nikola Jaman se raspravljaju ispred suda posle ročišta

  Novo suđenje Glavašu i ostalim optuženima u slučajevima poznatijim kao "Garaža" i "Selotejp" počelo je sredinom godine pošto je Vrhovni sud ranije ukinuo prošlogodišnju odluku zagrebačkog suda prema kojoj je ponovljeno suđenje Glavašu trebalo da se odvoji od postupka protiv drugih optuženih.

Prema optužnici, Glavaš i ostali se terete za ubistva više srpskih civila, od kojih su neki bačeni u reku Dravu vezanih ruku i sa selotejp trakom zalepljenom preko usta. Neke od žrtava su u garaži Sekretarijata za narodnu odbranu u Osijeku, na čijem čelu je bio Glavaš, bile prisiljene da piju kiselinu iz akumulatora.

Glavaš je zbog tih zločina bio pravosnažno osuđen na osam godina zatvora, ali je presuda ukinuta, kao i prvostepena od deset godina, a predmet vraćen na novo suđenje Županijskom sudu u Zagrebu.

Ustavni sud je početkom 2015. godine ukinuo pravosnažnu presudu Vrhovnog suda iz 2010. godine kojom je Glavaš osuđen na osam godina zatvora i predmet vratio na novo suđenje. U obrazloženju te odluke navedeno je da je Vrhovni sud pogrešio kad je na zločine počinjene posle međunarodnog priznanja Hrvatske primenjivao odredbe Ženevske konvencije o zaštiti žrtava nemeđunarodnih oružanih sukoba.

Protiv Glavaša je tada ostala na snazi prvostepena presuda od deset godina zatvora. I svi drugi optuženi bili su osuđeni na višegodišnje zatvorske kazne. Vrhovni sud je 2016. godine poništio tu prvostepenu presudu zagrebačkog Županijskog suda zbog bitnih povreda krivičnog postupka i slučaj vratio na novo suđenje.

Do odluke Ustavnog suda 2015. godine, Glavaš je više od pet godina proveo u zatvoru u Mostaru, u Bosni i Hercegovini, u koju je pobegao uoči izricanja prvostepene presude u Hrvatskoj, i čije državljanstvo ima uz hrvatsko.

Svi optuženi od početka odbacuju optužbe, a Glavaš je najpre tvrdio da je žrtva političkog progona koji su naredili bivši hrvatski premijer i predsednik Hrvatske demokratske zajednice Ivo Sanader i tadašnji vrh HDZ, dok danas tvrdi da mu se sudi pod pritiskom međunarodne zajednice i poslanika srpske manjine Milorada Pupovca.  

Glavaš je trenutno jedini poslanik u Saboru njegovog Hrvatskog demokratskog saveza Slavonije i Baranje i zajedno s poslanicima manjina, deo je vladajuće većine koju predvodi Hrvatska demokratska zajednica.

POVEZANE VESTI

Komentari (1)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

True fan

Ma svi smo sokirani ovim otkricem...

* Sva polja su obavezna

Najčitanije

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Region

Region

EU: Izbeglički kamp Vučjak mora biti ukinut, naći adekvatniji smeštaj migrantima 18:42 h

18:42 h  |  Region

Region

Region

EU komesarka: Ono što je Severna Makedonija ispunila je za svako poštovanje 14:29 h

14:29 h  |  Region

Region

Region

Plenković: Treba doći do političke volje da Srbija dostavi podatke o nestalima 12:00 h

12:00 h  |  Region

Region

Region

Pupovac u Vukovaru pozvao na dijalog o sudbini žrtava, porodice očekuju više 17.11.2019.

17.11.2019.  |  Region

Region

Region

Državljanin Albanije proteran iz Crne Gore zbog isticanja zastave u Baru 17.11.2019.

17.11.2019.  |  Region

Region

Region

Francuska predlaže da balkanske zemlje delom uđu u EU i pre punopravnog članstva 17.11.2019.

17.11.2019.  |  Region

Region

Region

Migrant umro posle tuče u migrantskom naselju u BIH 17.11.2019.

17.11.2019.  |  Region

Region

Region

Policija pucala u migranta u Hrvatskoj, lekari mu se bore za život 17.11.2019.

17.11.2019.  |  Region

loader