Stopirana nostrifikacija diploma s privatnih fakulteta u C.Gori, u toku kontrola

Stopirana nostrifikacija diploma s privatnih fakulteta u C.Gori, u toku kontrola

Stopirana nostrifikacija diploma s privatnih fakulteta u C.Gori, u toku kontrola Izvor: N1

Visokoškolcima koji su završili školovanje na privatnim fakultetima u regionu, od jula se ne izdaju nostrifikovane diplome u Ministarstvu prosvete Crne Gore zbog odluke ministra prosvete Damira Šehovića da se pooštri kontrola dobijanja obrazovnih isprava u drugim državama.

Visokoškolac sa primorja ispričao je za Dan da se krše prava svršenih studenata koji su pošteno zaradili diplomu i branili ispite na fakultetima koji imaju licencu.

On ističe da je lako proveriti kvalitet svake diplome i da krivično treba da odgovara svako ko donese obrazovnu ispravu sa sumnjivih ustanova.

"U julu sam predao dokumentaciju i niko mi nije odgovorio šta je razlog što čekam tri meseca na nostrifikaciju. Podržavam da se ispitaju sve sumnjive diplome koje dolaze sa nelicenciranih ustanova. To nije proces koji traje ovoliko drugo, već se kontaktira ministarstvo prosvete druge države, i ako se radi o ustanovi koja ima dozvolu za rad, onda nema ništa sporno", rekao je diplomac koji je studije završio u Beogradu.

On je rekao da se postavlja pitanje da li ministarstvo krši Lisabonsku konvenciju i druge međunarodne sporazume, i da im je nezvanično rečeno da će započeti izmena zakona kako bi se pooštrila kontrola diploma iz inostranstva.

"Mislim da su razni lobiji u igri, ovo je svojevrsna poruka da se upisuju privatni fakulteti kod nas, ili moguće i da srednjoškolci ne upisuju visoku školu, već da se odluče za njihov projekat 'Stručno je ključno'. Na ovaj način je veliki broj visokoškolaca diskriminisan i prinuđeni smo bez osnova da čekamo da nam se prizna diploma", ističe diplomac.

Iz Ministarstva prosvete za Dan je saopšteno da su diplome sa privatnih fakulteta u proceduri i da one zahtevaju ozbiljnu kontrolu kvaliteta.

"Naravno da je naša, ne samo volja, već i obaveza ozbiljna kontrola diploma, ako želimo da naš sistem priznavanja funkcioniše kako treba, a ne samo pro forme. U tom delu nemamo nikakvih dilema. Plan je da se u jednom delu menja Zakon o priznavanju inostranih obrazovnih isprava, a javnost će biti blagovremeno obaveštena onda kad se budu znali detalji. No, potpuno nezavisno od tih izmena, imamo obavezu da ispratimo procedure priznavanja, koje ponekad, ako želite da ih ispoštujete, traju", rekli su iz PR službe ministarstva.

Prema nedavnim podacima crnogorskog Ministarstva prosvete, oko 100 diploma iz regiona je u prethodne dve godine odbijeno.

"Uglavnom zato što je postojala sumnja da se radilo o falsifikovanoj ispravi ili je isprava izdata na nelicenciranoj ustanovi. Takođe je u tom periodu odbijeno i priznavanje 30-tak diploma srednjoškolskih ustanova i podnesen čak isto toliki broj krivičnih prijava. Ukupno je odbijeno priznavanje skoro 100 srednjoškolskih i visokoškolskih diploma", rekli su iz ministarstva.

POVEZANE VESTI

Komentari (3)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Djuro

Nadam se da dobro proveravaju i diplome drzavnih fakulteta iz Srbije. Posebno FON i ekonomski

Djole

U pravu su

Gradjanin

Ispravno!👍

* Sva polja su obavezna

Najčitanije

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Region

Region

Pupovac u Vukovaru pozvao na dijalog o sudbini žrtava, porodice očekuju više 17.11.2019.

17.11.2019.  |  Region

Region

Region

Državljanin Albanije proteran iz Crne Gore zbog isticanja zastave u Baru 17.11.2019.

17.11.2019.  |  Region

Region

Region

Francuska predlaže da balkanske zemlje delom uđu u EU i pre punopravnog članstva 17.11.2019.

17.11.2019.  |  Region

Region

Region

Migrant umro posle tuče u migrantskom naselju u BIH 17.11.2019.

17.11.2019.  |  Region

Region

Region

Policija pucala u migranta u Hrvatskoj, lekari mu se bore za život 17.11.2019.

17.11.2019.  |  Region

Region

Region

Zaev: Severna Makedonija od januara punopravna članica NATO 17.11.2019.

17.11.2019.  |  Region

Region

Region

U Srbiji uhapšen hrvatski begunac sa Evropske liste najtraženijih 16.11.2019.

16.11.2019.  |  Region

Region

Region

Pijavica protutnjala Umagom, procenjuje se šteta 16.11.2019.

16.11.2019.  |  Region

loader