Još jedan seksistički ispad Milana Bandića prema novinarki N1

Još jedan seksistički ispad Milana Bandića prema novinarki N1

Izvor: N1

Tokom konferencije za medije reporterka N1 Zagreb Matea Dominiković gradonačelniku Zagreba Milanu Bandiću postavila je niz pitanja o memorandumu o razumevanju vezanom za tzv. zagrebački Menhetn, o diplomatskim odnosima Srbije i Hrvatske. Milan Bandić na postavljena pitanja odgovorio je vređanjem.

"Opet vi! Vi opet. Vi pilate. Da vi znate kako vi mene rajcate. Kako vi mene veselite, kako vi mene zabavljate. To je strašno", glasio je odgovor Milana Bandića na postavljena pitanja reporterke N1 televizije.

Na najnoviji ispad zagrebačkog gradonačelnika reagovalo je Hrvatsko novinarsko društvo. Osudili su ispad i podsetili da su već nekoliko puta reagovali na seksističke ispade Milana Bandića.

Neslavna tradicija seksističkih izjava

Ovo nije prvi put da se gradonačelnik Zagreba na neprimeren način obraća našoj reporterki.

Niti mu je prvi put da se neprimereno obraća novinarkama na konferencijama za medije.

U januaru ove godine na konferenciji za medije novinarkama je kazao da "grakću kao vrane":

"Vas dve grakćete. Pa dopustite predsedniku da odgovori. Nije ovo graktanje, nije ovo moje igralište di ja trčim ujutro, gde vrane dođu i grakću na mene. Ovo je presica čoveka koji 18 i po godina obavlja drugu izvršnu funkciju ove zemlje. Uvažavajte to."

Novinarki Nove TV Ivani Brkić Tomljenović u novembru prošle godine obratio se sa "sunčeko moje drago". U avgustu 2018. novinarki Nove TV Ivani Pezo Moskaljov odbio je da odgovori na pitanje gde je završilo smeće s divlje deponije u Kozari putu. Umesto toga joj je rekao: "Vi ste meni k’o učiteljica zločesta, pa daj budite dama fina".  

Potreba za borbom protiv seksizma

Posao novinarki i novinara je postavljanje pitanja od javnog interesa. Posao političara i političarki je da na ta pitanja odgovaraju argumentirano, bez vređanja i napadanja. Verbalno omalovažavanje neprimeren je način komunikacije generalno, a pogotovo kada je usmereno protiv osoba koje su na radnom zadatku.

Političari i političarke, odnosno osobe koje obavljaju bilo koju javnu funkciju, dužne su novinarima i novinarkama omogućiti neometano obavljanje posla u javnom interesu. Takođe, osobe na javnim funkcijama snose veću odgovornost za izgovorenu ili napisanu reč jer postavljaju standarde javne komunikacije i služe kao primer drugima. Stoga je krajnje neprihvatljivo da gradonačelnik glavnog grada pribegava seksizmu i omalovažavanju.

Potreba za borbom protiv seksizma ističe se u u brojnim međunarodnim dokumentima i instrumentima. Konvencija Saveta Evrope o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u porodici i Konvencija Ujedinjenih nacija o ukidanju svih oblika diskriminacije žena prepoznaju kontinuum između rodnih stereotipa, rodne nejednakosti, seksizma i nasilja nad ženama i devojčicama.

U martu ove godine Odbor ministara Saveta Evrope usvojio je Preporuku o prevenciji i suzbijanju seksizma kojom se, pored ostalog, seksizam definiše kao manifestacija istorijsko nejednakih odnosa moći između žena i muškaraca, što dovodi do diskriminacije i sprečava napredovanje žena. 

Preporuka naglašava da su žene na položajima moći ili vlasti, uključujući javne osobe, posebne mete seksizma jer se smatra da su odstupile od društvenih rodnih normi koje isključuju žene iz javnih prostora ili s položaja autoriteta.

POVEZANE VESTI

Komentari (4)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Leskovac.jug

Podrska novinarima N1

realno

On je jedan krkan sa organizacionim sposobnostima i vešt manipulator, ali šta je ovde bilo seksistički? To što joj je rekao da je pametna, a da će morati još pure pojesti da bude pametna kao on? Pa to nije seksistički stav, nego primitivan i bahat, njemu svojstven.

Pmila ns

Ima li iko na svijet bjeli,ovakve primitivce?18 godina!!Od njega,jao i mnogih nasih politicara,novinari ne stignu ni na frtalj pitanja.Eto ga,ostaca dovijeka .

* Sva polja su obavezna

Najčitanije

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Region

Region

U Crnoj Gori još 59 potvrđenih slučajeva zaraze koronom, umrle dve osobe 09.07.2020.

09.07.2020.  |  Region

Region

Region

U Severnoj Makedoniji preminule još tri osobe, novih 168 slučajeva koronavirusa 09.07.2020.

09.07.2020.  |  Region

Region

Region

Istoričar iz Hrvatske: Vučić je veći autokrata i od Miloševića 09.07.2020.

09.07.2020.  |  Region

Region

Region

Civilna udruženja ispred ambasade Srbije u Zagrebu: Pravo građana na protest 09.07.2020.

09.07.2020.  |  Region

Region

Region

Potvrđeno još 215 slučajeva koronavirusa u BiH 09.07.2020.

09.07.2020.  |  Region

Region

Region

Slovenija uvodi nove restrikcije za veća okupljanja, zaraženo još 13 ljudi 09.07.2020.

09.07.2020.  |  Region

Region

Region

Građanima Srbije za ulazak u Severnu Makedoniju neophodan negativan PCR test 09.07.2020.

09.07.2020.  |  Region

Region

Region

Višković: U Republici Srpskoj bez novih mera zbog pandemije koronavirusa 08.07.2020.

08.07.2020.  |  Region

loader