Komšić na samitu SEECP: Poštovati presude za ratne zločine i genocid

Komšić na samitu SEECP: Poštovati presude za ratne zločine i genocid

Komšić na samitu SEECP: Poštovati presude za ratne zločine i genocid Izvor: N1
Željko Komšić

Hrvatski član Predsedništva BiH Željko Komšić pozvao je na samitu Procesa saradnje jugoistočne Evrope (SEECP) da svi poštuju presude Međunarodnog tribunala za ratne zločine za genocid, jer to, kako je ocenio, doprinosi izgradnji poverenja.

Komšić je tokom obraćanja na otvaranju Samita koji se održava na Jahorini istakao kako je SEECP iniciran "sa namerom stvaranja ambijenta, poverenja i dobrosusedskih odnosa u regionu".

Navodeći da je ponosan što je BiH domaćin samita, on je ocenio da se "šalje dobra poruka da region može biti deo integracijskih procesa, posebno onih koji vode BiH prema NATO i EU". 

Komšić je podsetio da su najvažniji ciljevi razvoj bezbednosti i dobrosusedskih odnosa, intenziviranje trgovinskih odnosa u regionu, unapređenje trgovine, promocija saradnje… 

"Kada sagledamo ove ciljeve možemo konstatovati da je saradnja između država veoma dobra", istakao je on i pozvao sve okupljene da zajedno rade na pronalaženju rešenja za otvorena pitanja u "korist svih građana naših zemalja". 

"Samo ćemo zajedno lakše i efikasnije se suočiti sa izazovima među nama. Svaka zemlja koja još nije dobila status članice EU može proći sve izazove i prihvatiti demokratske standarde", naglasio je hrvatski član Predsedništva BiH. 

Bošnjački član Predsedništva BiH Šefik Džaferović je u svom obraćanju ocenio da procesi integracije u EU i NATO i dalje imaju ključni značaj za budućnost regiona i njegovu sigurnost i napredak. 

Istakao je važnost unapređenja odnosa, kao i borba protiv terorizma, organizovanog kriminala, sajber pretnji i zajedničke regionalne transport politike. 

Prema njegovim rečima, BiH je posvećena politici dobrosusedstva i zalaže se za dijalog, uz traženje rešenja svih otvorenih pitanja što je, kako je ocenio, jedan od ključnih spoljno-političkih prioriteta zemlje. 

"Naš region se i dalje suočava sa mnogobrojnim izazovima, među kojima prednjači migrantska kriza koja eskalira u poslednje dve godine. Suočavanje sa migrantskom krizom pokazalo je slabosti institucionalnih kapaciteta i regionalne saradnje. Ako imamo u vidu činjenicu da migranti na ovo područje dolaze sa terena EU, onda je jasno da fokus ovog pitanja ne može biti samo na naposrednoj granici izmedju EU i BiH", istakao je Džaferović. 

On je dodao da očekuje, pre svega, od EU da pruži podršku institucijama. 

Džaferović je rekao i da se narušena stabilnost odražava na socio-ekonomske prilike i sveukupni društveni ambijent, kao i nepovoljan ambijent za ekonomski razvoj. 

On je ukazao i na problem da se osuđenicima sa dvojnim državljanstvima, koji su osuđeni za najteže oblike ratnih zločina u drugoj državi, kazne preinače i da se oni štite. 

"Države moraju napraviti iskorak kako bi svi koji su počinili krivična dela za njih i odgovaraju. Nije svrha dvojnih državljanstava da se krši zakon, nego ljudima olakša život", naveo je on. 

Kako je kazao, u proteklom periodu došlo je do usporavanja i kočenja procesa kada je u pitanju ovaj vid saradnje. 

"Zapaljiva retorika i intenzivno naoružavanje dovode u pitanje sigurnost i stabilnost. Nesumnjivo je da evropska perspektiva ostaje osnovni pokretač reformi na Zapadnom Balkanu", naglasio je Džaferović.

POVEZANE VESTI

Komentari (0)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

* Sva polja su obavezna

Najčitanije

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Region

Region

I Hrvatska i BiH bojkotuju dodelu Nobelove nagrade 09.12.2019.

09.12.2019.  |  Region

Region

Region

U Crnoj Gori za nepoštovanje himne kazna do 2.000 evra 09.12.2019.

09.12.2019.  |  Region

Region

Region

Istraga u Makedoniji nakon objavljivanja audio snimaka na društvenim mrežama 09.12.2019.

09.12.2019.  |  Region

Region

Region

Otvorila se rupa na putu u Zagrebu, vozač upao u nju i završio u bolnici 09.12.2019.

09.12.2019.  |  Region

Region

Region

Sedmorica Srba optuženi za ratne zločine nad Bošnjacima na području Zvornika 09.12.2019.

09.12.2019.  |  Region

Region

Region

Ustaški simboli na kući kod Našica, osude SDP 09.12.2019.

09.12.2019.  |  Region

Region

Region

Sukob policije i građana Mostara zbog deponije smeća 09.12.2019.

09.12.2019.  |  Region

Region

Region

Odloženo premeštanje migranata iz kampa Vučjak kod Bihaća 09.12.2019.

09.12.2019.  |  Region

loader