Venecijanska komisija protiv oduzimanja crkvene imovine bez sudske odluke

Venecijanska komisija protiv oduzimanja crkvene imovine bez sudske odluke

Venecijanska komisija protiv oduzimanja crkvene imovine bez sudske odluke Izvor: N1

Venecijanska komisija je na svom sajtu objavila mišljenje o Predlogu zakona o slobodi veroispovesti u kojem pozdravljaju nameru Vlade Crne Gore da tu oblast uredi na savremen način, ali i podvlači da imovina ne može biti oduzeta bez sudske odluke. Podgorica ocenjuje da je stav Komisije pozitivan.

U Mišljenju Venecijanske komisije se navodi da razumeju zabrinutost crnogorske vlasti da verska imovina za koju postoji sumnja da je devedesetih godina prošlog veka nezakonito registrovana na verske zajednice, može biti deo kulturne baštine Crne Gore.

"Tim pre što je država - po Članu 78 Ustava - dužna da štiti prirodno i kulturno nasleđe. Venecijanska komisija u tom pogledu pozdravlja rešenja predložena u tom predlogu zakona koja se oslanjaju na dugogodišnje pravne principe crnogorskog pravnog poretka“, piše u Mišljenju.

Venecijanska komisija je u zaključcima dala niz preporuka, među kojima i da upis prava na državno vlasništvo treba da se vrši samo posle konačne administrativne sudske odluke.

Komisija preporučuje i da u Nacrtu zakona treba jasno da se navede da promena vlasništva nad verskom imovinom neće automatski uticati na postojeće pravo korišćenja te imovine.

Venecijanska komisija je preporučila i da se obave sveobuhvatne i efikasne konsultacije s javnošću, uključujući i predstavnike verskih zajednica, kako bi se postigao što je moguće širi konsenzus o ovom pitanju.

Vlada Crne Gore zadovoljna mišljenjem Komisije

Vlada Crne Gore saopštila je da mišljenje Venecijanske komisije na Nacrt zakona o slobodi veroispovesti smatra veoma pozitivnim, jer je, kako kažu, nedvosmisleno potvrđeno pravo Crne Gore da zaštiti imovinu i kulturno blago koje pripada svim građanima.

U saopštenju se ističe da nisu tačni navodi Mitropolije crnogorsko-primorske da je Vlada planirala "jednostrano preknjižavanje crkava“ i da je Venecijanska komisija svojim mišljenjem osujetila tu nameru.

"Zbog toga želimo još jednom da razuverimo predstavnike MCP, i sve one koje je agresivna kampanja protiv predloga zakona navela na pogrešan zaključak, da nema i ne može biti govora o bilo kakvoj nameri Vlade da jednostrano preknjižava ili oduzima crkve, a ako postoji bilo kakav imovinski spor u pogledu verskih objekata on će biti rešavan primenom važećih zakona, kao u slučaju svih drugih imovinskih sporova", navodi Vlada Crne Gore.

Iz Vlade ističu da su spremni da uvaže preporuke Venecijanske komisija i da im ne smeta ako ga i Mitropolija crnogorsko-primorska sada doživljava kao poželjno I prihvatljivo.

Mitropolija SPC Crnogorsko-primorska tvrdi da je cilj Vlade Crne Gore bio da se crkve i manastiri SPC "oduzmu jednostrano, mimo suda", ali da ta odreba nije dobila pozitivno mišljenje Venecijanske komisije Saveta Evrope.

U Predlogu zakona o slobodi veroispovesti, koji je usvojila crnogorska vlada, navodi se da sve verske zajednice, među kojima je i Srpska pravoslavna crkva, moraju dokazati da su pre 1918. bili vlasnici crkvene imovine, inače će im biti oduzeta.    

POVEZANE VESTI

Komentari (3)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Coki

Ko da je Milu pa problem da "nezavisno" sudstvo donese odluku bas kako treba. Venecijansku komisiju smo videli na delu sa komentarima na reformu naseg pravosudja... Politikanti obicni!

Gradjanin

Ce se odluci!😉

Ludi Milojko

Od koga da zaštite versku imovinu?

* Sva polja su obavezna

Najčitanije

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Region

Region

U Srbiji uhapšen hrvatski begunac sa Evropske liste najtraženijih 16.11.2019.

16.11.2019.  |  Region

Region

Region

Pijavica protutnjala Umagom, procenjuje se šteta 16.11.2019.

16.11.2019.  |  Region

Region

Region

Građani Bihaća protestuju protiv migranata i poručuju im: "Idite kući!" 15.11.2019.

15.11.2019.  |  Region

Region

Region

"Pravda za Davida": Već 600. dan pitamo ko je ubio Davida i ko zataškava slučaj 15.11.2019.

15.11.2019.  |  Region

Region

Region

Stigao ciklon u Hrvatsku, poplavljena Istra, u Rijeci voda do kolena 15.11.2019.

15.11.2019.  |  Region

Region

Region

Pušten u rad podmorski kabl između Crne Gore i Italije 15.11.2019.

15.11.2019.  |  Region

Region

Region

Lekari bez granica: Pitanje vremena kada će migranti u Vučjaku početi da umiru 15.11.2019.

15.11.2019.  |  Region

Region

Region

Zbog govora mržnje iz stranke isključeno osam HDZ-ovaca 14.11.2019.

14.11.2019.  |  Region

loader