Mitropolija: Vlada Crne Gore spinuje o Venecijanskoj komisiji

Mitropolija: Vlada Crne Gore spinuje o Venecijanskoj komisiji

Mitropolija: Vlada Crne Gore spinuje o Venecijanskoj komisiji Izvor: N1

Mitropolija Crnogorsko-primorska Srpske Pravoslavne Crkve saopštila je večeras da nisu tačni navodi crnogorske Vlade da je Venecijanska komisija Saveta Evrope dala pozitivno mišljenje o Predlogu zakona o slobodi veroispovesti u Crnoj Gori, navodeći da je to "najobičniji spin" i da nije prošla ključna odredba koja se odnosi na oduzimanje imovine.

"Usvojeno je mišljenje, a koliko je 'pozitivno' dovoljno govori činjenica da ima 23 stranice", naveo je Velibor Džomić, koordinator Pravnog saveta Mitropolije u izjavi za Radio Svetigora.

On je rekao da je "jako važno da znamo da je u pitanju mišljenje koje na 23 stranice sadrži na desetine negativnih komentara, kritika, obavezujući uputstava i kada ga čitaoci budu pažljivije čitali, kada bude objavljeno u ponedeljak, videće o čemu se zapravo radi".

Kako navodi, Vlada Crne Gore je o tome izdala saopštenje i ocenu pre no što je Venecijanska komisija usvojila svoj dokument.

"Dakle, sudeći po ovome, ispada da se Vlada danas javila u funkciji portparola Venecijanske komisije, a ona to nije. Venecijanska komisija opšti s javnošću putem svojih saopštenja i svoje zvanične internet stranice. Po mojim informacijama, konačni tekst mišljenja biće objavljen u ponedeljak na zvaničnoj internet stranici Venecijanske komisije", naveo je Džomić.

On je rekao da na osnovu njegovih saznanja, nema nikakvog jednostranog oduzimanja crkava, džamija, rimokatoličkih samostana, župnih ureda i druge nepokretne imovine koja je u svojini Crkava i verskih zajednica.

"Dakle ne samo naše Crkve (SPC), nego i Rimokatoličke crkve i Islamske zajednice. Podsetiću, intencija Člana 62 i 63 i Vlade, kao predlagača, bila je da jednostranim popisnim aktom obrišu Mitropoliju, Rimokatoličku crkvu, Islamsku zajednicu i druge crkvene i verske subjekte kao nosioce prava svojine, i da bez ikakvog postupka, dakle linearno, kompjuterski, upišu državu Crnu Goru kao titulara prava svojine nad verskim objektima. To je bila glavna odredba Predloga zakona kojim su se zorili donosioci. Međutim, ta odredba nije prošla", naveo je on.

Rekao je da ključne odredbe članova 62 i 63 nisu prošle na način na koji je bilo predviđeno.

"Pokazalo se tačnim ono što smo govorili: Bez sudske i administrativne procedure, upravno–pravne procedure koja je propisana zakonom nema preknjižavanja crkvene i druge verske imovine. To je ključna poruka Venecijanske komisije", naveo je on.

Vlada Crne Gore saopštila je ranije danas da je Venecijanska komisija Saveta Evrope pozitivno ocenila Predlog zakona Crne Gore o slobodi veroispovesti i u mišljenju pozdravila "istinske napore crnogorskih vlasti" da novim zakonom bude zamenjen zastareli Zakon o pravnom položaju verskih zajednica iz 1977. godine.

Predlog zakona o slobodi veroispovesti koji je usvojila crnogorska vlada koji predvidja da sve verske zajednice, medju kojima je i Srpska pravoslavna crkva, moraju dokazati da su pre 1918. bili vlasnici crkvene imovine, inače će im biti oduzeta.

POVEZANE VESTI

Komentari (3)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

SRB

Pa dovedite Papu u goste i spinujte i Vi još jače!!!

Bata Niš

To su odnosi između crnogorske vlade i venecijanske komisije.Šta je Mitropolija između ta dva?

Gradjanin

SPC spinuje...

* Sva polja su obavezna

Najčitanije

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Region

Region

RTCG: Izraelac, osumnjičen za pokušaj terorizma u Crnoj Gori, saslušan 21.01.2020.

21.01.2020.  |  Region

Region

Region

Kamčev ponudio sudu 2,2 miliona evra garancije da mu bude vraćen pasoš 21.01.2020.

21.01.2020.  |  Region

Region

Region

Crna Gora očekuje da će Severna Makedonija ući u NATO 21.01.2020.

21.01.2020.  |  Region

Region

Region

U Sloveniji od naredne školske godine srpski jezik dostupan kao dodatna nastava 21.01.2020.

21.01.2020.  |  Region

Region

Region

Oskrnavljena ploča sa imenom ulice Srebrenica u Parizu, napisana četiri S 20.01.2020.

20.01.2020.  |  Region

Region

Region

"Majke Srebrenice" tužile Holandiju u Strazburu 20.01.2020.

20.01.2020.  |  Region

Region

Region

Sarajevska kantonalna policija kontrolisala vakcinaciju, kaznili 222 roditelja 20.01.2020.

20.01.2020.  |  Region

Region

Region

Uhapšen državljanin Srbije koji je pobegao hrvatskim policajcima kroz WC 20.01.2020.

20.01.2020.  |  Region

loader