Zmije u Sarajevu iskoristile preklapanje nadležnosti

Zmije u Sarajevu iskoristile preklapanje nadležnosti

Prethodnih dana na ulicama Sarajeva, a naročito uz obalu reke Miljacke, građani su primetili sve veći broj glodara, ali i gmizavaca. Za to krive nadležne, koji kažu da građani ne mogu da shvate njihova preklapanja nadležnosti u ovom slučaju.

Izvor: N1

Borba zmije i vrane snimljena je uz reku Miljacku u sarajevskom naselju Otoka. Nadležni kažu, ovakvih prizora će biti sve više, a rešenje problema leži u odgovoru na pitanje u čijoj nadležnosti je održavanje korita Miljacke. Vlade Kantona Sarajevo ili Gradske uprave Sarajevo?

"Nažalost zbog te naše komplikovane, ustavne strukture, ljudima je teško objasniti ta preklapanja nadležnosti. Dakle, kada je u pitanju korito reke Miljacke i njeno održavanje, to je pitanje nadležnosti Gradske uprave. Što se tiče našeg ministarstva, mi stojimo na raspolaganju. Međutim, oni imaju prava izbora i oni vrlo često uzimaju neke privatne firme. Negde su i nama, u takvim situacijama, ruke vezane pa ću Vas ja zamoliti da odgovore na pitanja, kada je u pitanju korito reke Miljacke, potražite u gradskoj upravi", rekao je Srđan Mandić, ministar komunalne privrede KS.

I potražili smo. Dobili smo odgovor Gradske uprave:

"Godinama je korito bilo zapušteno, a ulaganja su bila nikakva ili minimalna. Osigurano je redovno održavanje korita reke Miljacke od Bentbaše do mosta na Stupu. Za uređenje više od 57.000 kvadratnih metara predviđeno je ulaganje više od 100.000 KM. Grad Sarajevo je nadležan za uređeni deo korita reke Miljacke. Ove godine planirana je i deviperacije (tretman protiv zmija) od Darive do RTV Doma. Uskoro se očekuju aktivnosti u tom pogledu prema ranije utvrđenom rasporedu", odgovaraju iz Gradske uprave.

miljacka, patke, sarajevo Izvor: N1

Do 2010. godine postojala je Odluka kojom je firma Sanitacija d.o.o. bila u potpunosti odgovorna za ceo kanton , ali odluka je povučena.

"Sistematska deratizacija podrazumeva kompletan kanton. Sanitacija Sarajevo je dobila poverenje od Vlade, to jest Skupštine Kantona Sarajevo na tri godine, ali za 30 odsto površina koje pripadaju budžetskim korisnicima, odnosno, javne površine, zelene površine, ono što je na budžetu. Sve ostalo, ko radi, kako radi, niti ih ko kontroliše", objašnjava mr. dr. sc. Šefik Pašagić, specijalista epidemiologije.

Na stranici Vodovod i kanalizacije Sarajevo objavljeno je da će biti očišćena kanalizaciona mreža koja obuhvata samo pojedine ulice grada.

"ViK Sarajevo je za deratizaciju (suzbijanje glodara) u kanalizacionoj mreži angažovao firmu koja je ovlašćena za izvođenje ovih radova, a planirani ciklus radova će biti završen do 20. juna. Prilikom izvođenja radova nije primećen povećan broj insekata niti glodara, a u pojedinim kanalizacionim šahtovima je primećeno prisustvo mamaca za deratizaciju koji nisu pojedeni od zadnjeg ciklusa deratizacije, na osnovu čega se može zaključiti da u tim delovima uopšte nisu bili prisutni glodari. Čišćenje kanalizacije se vrši redovno prema utvrđenom planu i program i interventno po potrebi", navodi se u saopštenju VIK-a.

miljacka, sarajevo Izvor: N1

Građani se ne boje, ali za pojavu glodara i gmizavaca krive nadležne.

 - Nije mene strah. Ne moramo mi to da mislimo. Neka misli vlast. Oni treba da misle, oni primaju pare.

- Redovno se ne odvozi smeće, prljavština oko zgrada. Strašno. To je normalno da će svu gamad navući.

- Da imamo bolju vlast bilo bi čišće, molim lepo.

N1: Je li vas strah?

- Nije me strah. Što će me biti strah? Kad me nije strah ovih političara, što će me biti miševa strah.

Nadležnosti i krivice pojavljivanja glodara i gmizavaca se prebacuju sa jednih na druge. Niko ne odgovara niti ih ko rešava, a građani najviše trpe.

Tagovi:

POVEZANE VESTI

Komentari (0)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

* Sva polja su obavezna

Najčitanije

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Region

Region

Makedonska i srpska policija prekinule kanal droge iz zapadne Evrope 16:36 h

16:36 h  |  Region

Region

Region

Migranti iz Vučjaka: U Sarajevo nas možete odvesti samo silom, mi želimo u EU 13:29 h

13:29 h  |  Region

Region

Region

Tegeltija: Brzo formirati Savet ministara radi deblokade procesa 05.12.2019.

05.12.2019.  |  Region

Region

Region

Veliki plakati s porukama troje kandidata za predsednika Hrvatske - na ćirilici 05.12.2019.

05.12.2019.  |  Region

Region

Region

Gradonačelnik Skoplja: Što Severna Makedonija ne slavi Božić kad i ceo svet? 05.12.2019.

05.12.2019.  |  Region

Region

Region

Tegeltija i zvanično predsedavajući Saveta ministara BiH 05.12.2019.

05.12.2019.  |  Region

Region

Region

Migranti u kampu Vučjak štrajkuju glađu 05.12.2019.

05.12.2019.  |  Region

loader