Šefovi diplomatija EU u utorak o proširenju i izveštajima EK o Zapadnom Balkanu

Šefovi diplomatija EU u utorak o proširenju i izveštajima EK o Zapadnom Balkanu

Šefovi diplomatija EU u utorak o proširenju i izveštajima EK o Zapadnom Balkanu Izvor: REUTERS/Yves Herman

Šefovi diplomatija Evropske unije će u utorak raspravljati o strategiji proširenja i izveštajima Evropske komisije o reformama na Zapadnom Balkanu, a trebalo bi da bude reči i o mogućem otvaranju novog poglavlja u pregovorima sa Srbijom, rekli su novinarima diplomatski izvori EU u Briselu.

Ali među članicama EU nema saglasnosti da se proces proširivanja više podstakne, budući da neki ključni partneri u Uniji istrajavaju u stavu da se najpre mora iznutra stabilizovati EU, uključujući posledice izlaska iz članstva Velike Britanije. Ujedno se itekako vodi računa da prema ulasku novih zemalja u Uniju postoji vidan otpor u političkim snagama i među građanima ne malog broja članica EU.

Zvaničnici u Briselu su dodali da se istovremeno odluka o datumu početka pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom odlaže za jesen. U radnim dokumentima za ministarski sastanak u utorak se samo navodi da će biti razmotreni strategija i izveštaji EK, dok se odluke o Skoplju i Tirani ne spominju. 

O tome će prethodno raspravljati ambasadori članica EU i sad je već izvesno da bi možda u septembru ključno "zeleno svetlo" za pregovore sa Skopljem mogao dati nemački parlament, kao što je to nagovestio makedonski premijer Zoran Zaev posle razgovora s kancelarkom Angelom Merkel u Berlinu. 

Vlasti u Skoplju smatraju da se ta odluka za Severnu Makedoniju, koja je ispunila ključni uslov sporazuma o imenu s Atinom, mora razdvojiti od konačnog stava prema Albaniji, zbog činjenice da u toj zemlji vladaju velika politička nestabilnost i sukobi vlasti i opozicije.

A takođe i zato što više uticajnih članica Unije imaju i dalje krupne zamerke zbog opšte korupcije i raširenog kriminala, naročito vezanog za drogu koja se preko albanskih mreža rastura po Evropi. 

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk i predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker su pre tri dana, posle susreta u Briselu s makedonskim predsednikom i premijerom Stevom Pendarovskim i Zoranom Zaevom, objasnili da "nisu sve zemlje EU spremne da ovih dana usvoje odluku" o davanju datuma za pregovore. 

Više članica, mahom iz istočne EU, ali i Italija, Austrija i Malta, u poruci partnerima u Uniji zatražile su da se Severnoj Makedoniji i Albaniji odobri početak pregovora, ističuci da EU mora da ispuni "predanost evropskoj integraciji Zapadnog Balkana, jer je to ulaganje u mir i stabilnost u Evropi i jačanje otpornosti na spoljne, štetne interese drugih aktera". 

Zvaničnici u Parizu i Hagu, kao i izvori u Savetu ministara EU novinarima su rekli da su, međutim, prema tome prilično uzdržane posebno Francuska, Danska i Holandija, a Nemačka bi izgleda bila spremna da se datum odobri bar Severnoj Makedoniji. Holandija je upravo od Evropske komisije zatražila da stavi van snage režim bez viza za ulazak Albanaca u šengenski prostor Unije.

Izvori EU u Briselu navode da je među članicama Unije bilo i zamerki na to što je Evropska komisija izveštaje o reformama u zemljama Zapadnog Balkana objavila tek krajem maja, pa nije bilo dovoljno vremena da se sve dobro proceni. Takođe je objašnjeno da neke članice, naročito Nemačka i Švedska, moraju da u parlamentu dobiju saglasnost za početak pregovora s nekom zemljom, a to traži dodatno vreme. 

Severna Makedonija ima izgleda da na jesen dobije dugo čekani datum pregovora o članstvu s EU, ali, uprkos preporuci Evropske komisije, više članica EU su krajnje odbojne prema takvoj odluci i za Albaniju. U medijima EU su ovih dana objavljene analize koje bacaju vrlo nepovoljno svetlo na političke sukobe i naročito korupciju i kriminal vezan za drogu koja se preko albanskih mreža rastura po celoj Evropi. 

U portalu "Euobserver" je i sam savetnik Vlade u Tirani, bivši britanski diplomata Hugo Strajd, ukazao na to da je nemački visokotiražni list Bild ovih dana objavio video snimke koji albanskog premijera Edija Ramu povezuju s mrežama organizovanog kriminala. Savetnik Strajd navodi da "razmimoilaženja među članicama Unije oko ulaska novih zemalja u članstvo i rešavanja problema imigracije prirodno stvaraju nove prepreke za Zapadni Balkan". 

On smatra da je "Albanija nažalost stvorila sama sebi stvorila problematičnu sliku…i jasno je da se u Evropi veruje da je albanska politička klasa deo šireg problema". 

Mediji i stručnjaci za kriminal u EU navode da su izuzetno moćne mreže albanske mafije u trgovanju drogom na područjima vezanim za luke Roterdam, Amsterdam i Anvers, a preko same Albanije stiže i droga iz Turske i Avganistana. Britanski list Gardijan je objavio opširnu analizu iz koje proizilazi da je albanska mafija zajedno s italijanskom Ndrangetom sad preuzela kontrolu nad švercom i uvozom kokaina u celoj Velikoj Britaniji, čija se vrednost procenjuje na pet milijardi funti godišnje.

POVEZANE VESTI

Komentari (0)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

* Sva polja su obavezna

Najčitanije

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Region

Region

Makedonska i srpska policija prekinule kanal droge iz zapadne Evrope 16:36 h

16:36 h  |  Region

Region

Region

Migranti iz Vučjaka: U Sarajevo nas možete odvesti samo silom, mi želimo u EU 13:29 h

13:29 h  |  Region

Region

Region

Tegeltija: Brzo formirati Savet ministara radi deblokade procesa 05.12.2019.

05.12.2019.  |  Region

Region

Region

Veliki plakati s porukama troje kandidata za predsednika Hrvatske - na ćirilici 05.12.2019.

05.12.2019.  |  Region

Region

Region

Gradonačelnik Skoplja: Što Severna Makedonija ne slavi Božić kad i ceo svet? 05.12.2019.

05.12.2019.  |  Region

Region

Region

Tegeltija i zvanično predsedavajući Saveta ministara BiH 05.12.2019.

05.12.2019.  |  Region

Region

Region

Migranti u kampu Vučjak štrajkuju glađu 05.12.2019.

05.12.2019.  |  Region

loader