Biber: Najveći problem Balkana nedemokratski lideri koji ne žele iskreno u EU

Biber: Najveći problem Balkana nedemokratski lideri koji ne žele iskreno u EU

Biber: Najveći problem Balkana nedemokratski lideri koji ne žele iskreno u EU Izvor: N1
(arhiva)

Može li se Zapadni Balkan približiti Zapadu, ako se vlasti deklarativno zalažu za članstvo u EU i NATO, dok u praksi pokazuju suprotno, bila je tema na panelu "Zapadni Balkan: Upravljanje izazovima" na Univerzitetu Džons Hopkins u Vašingtonu, na kome je zaključeno da je potrebno i da sa Zapada dođe jasnija kritika na račun vlasti u regionu.

Dogovor sa Grčkom nije samo potvrdio zapadnu orijentaciju Makedonije, već i pokazao da promene moraju da vode lokalni lideri, što nije slučaj u ostalim zemljama, čije vlasti ipak imaju podršku Zapada, upozorio je profesor Univerziteta u Gracu Florijan Biber, javlja Glas Amerike.

"Glavni problem su nedemokratske vlade koje ne žele iskreno da zemlje uvedu u EU i NATO, iako govore da to žele. Nisu zainteresovane za pridruživanje Zapadu u smislu vladavine prava i dobrosusedsih odnosa. To se vidi na primeru Srbije i Kosova čiji lideri govore o tome koliko se međusobno mrze i to ističu kao dobru stvar", istakao je Biber.

Server: Deo opozicije u Srbiji veoma sporan

Profesor Univerziteta Džons Hopkins u Vašingtonu Danijel Server ipak smatra da se mora uzeti u obzir i kakve su alternative aktuelnim vlastima u regionu.

"SAD i EU bi podržale održivu alternativu vlasti, ali je problem to što je u Srbiji opozicija sastavljena od različitih grupa, od kojih su neke veoma sporne. U Crnoj Gori se opozicija protivi članstvu u NATO, a opozicija na Kosovu se protivi nezavisnosti i želi pripajanje Albaniji", konstatovao je Server.

Cvijić: Vlast u Srbiji je ta koja je nedemokratska

Pogrešno je opoziciju u Srbiji smatrati nedemokratskom, rekao je Srđan Cvijić iz Fonda za otvoreno društvo i konstatovao da vlast ima te karakteristike uprkos evropskoj orijentaciji.

"Rušenje svih nezavisnih institucija korak po korak, apsolutno potpuni nedostatak medijskih sloboda i što je najgore u svemu polarizacija društva koja proizilazi iz nespremnosti vlasti da se upusti u dijalog sa građanima i opozicijom", istakao je on.

Marović: Tehnički, ali ne i suštinski napredak Crne Gore

Iako je Crna Gora punopravna članica NATO i najviše od svih je odmakla u pregovorima sa EU – na protestima se traže slobodni izbori i vladavina prava, podseća Glas Amerike.

"To što je Crna Gora odmakla u procesu evroatlantskih integracija ne odražava se na stanje vladavine prava. Sve što smo u tom procesu postigli odnosi se na veliki broj zakona, strategija, tehnički je napredak, nema suštinskog napretka, ta unapređena regulativa nema nikakve rezultate u praksi", izjavila je Jovana Marović iz organizacije "Politikon" iz Crne Gore.

Vuković: Ostavlja se prostor Kini i Rusiji

Odsustvo zapadnog uticaja ostavlja prostor Kini i Rusiji - sa kojima lokalne vlasti ne odbijaju saradnju, ocenio je Siniša Vuković sa Univerziteta Džons Hopkins.

"Dok god postoji neka vrsta ambivalentnosti u društvu, među političkim elitama, da mogu flertovati sa tim nuspojavama saradnje sa trećim stranama na uštrb jačanja vladavine prava, zakonitosti određenih odluka i uopšte liberalnodemokratskih težnji - to je ono što zaista ne ostavlja utisak da su oni iskreno namerili da idu ka Zapadu i njegovim vrednostima", rekao je on, prenosi Glas Amerike.

POVEZANE VESTI

Komentari (5)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Doca

Nisam lider ali ja NE ŽELIM u EU. I šta sad?

Oko

Ajde... Jel je neko stvarno pomislio da se Vucic promenio?

Kristina

Kad covek donosi bilo kakav zakljucak radi to u skladu sa razumom i interesom.Ovde se zakljicuje,emocionalno sto je u vecini slu cajeva netacno i nerealno.Dovoljno je samo pratiti botovska razmisljanja u kojima ne postoji razumsko razmisljanje.Samo i samo emocije,najnizeg ranga.Zakljucak:nula.

* Sva polja su obavezna

Najčitanije

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Region

Region

Slovenački poštari štrajkuju po prvi put u istoriji 12:38 h

12:38 h  |  Region

Region

Region

Osumnjičeni za silovanje maloletnice iz okoline Zadra pušteni iz pritvora 11.11.2019.

11.11.2019.  |  Region

Region

Region

Dodik: Vratiti fabrička dejtonska podešavanja, ukinuti "bonska ovlašćenja" 11.11.2019.

11.11.2019.  |  Region

Region

Region

Crnogorski državljanin uhapšen sa više od 100 kilograma kokaina u Grčkoj 11.11.2019.

11.11.2019.  |  Region

Region

Region

Ministar bezbednosti BiH Mektić pocepao pred novinarima boračku knjižicu 11.11.2019.

11.11.2019.  |  Region

Region

Region

N1 na granici Hrvatske i BiH: Tragom priče o brutalnosti prema migrantima 10.11.2019.

10.11.2019.  |  Region

Region

Region

Johanis i Dančila u drugom krugu predsedničkih izbora u Rumuniji 10.11.2019.

10.11.2019.  |  Region

loader