Savet Evrope: BiH i Hrvatska i dalje suočene s prilivom migranata

Savet Evrope: BiH i Hrvatska i dalje suočene s prilivom migranata

Savet Evrope: BiH i Hrvatska i dalje suočene s prilivom migranata Izvor: Shutterstock

Bosna i Hercegovina (BiH) i Hrvatska i dalje se bore s protokom migranata, ali se pritom suočavaju sa različitim izazovima, ocenio je specijalni predstavnik generalnog sekretara Saveta Evrope za migracije i izbeglice Tomaš Boček u izveštaju.

U izveštaju se pohvaljuju napori koje BiH preduzima da obezbedi utočište i osnovne usluge migrantima i izbeglicama koji dolaze u velikom broju, ali i naglašava da je pristup procedurama za azil i servisima podrške bio ograničen, dok izazov i dalje predstavljaju odgovarajući smeštaj i efikasno staranje za decu bez pratnje.

"Uz pružanje utočišta i osnovnih usluga koje obezbedjuju različiti akteri, vlasti bi trebalo bolje da koordiniraju pomoć migrantima i izbeglicama i da primenjuju standarde za prilagođene i sigurne objekte za prihvat žena i dece, posebno dece bez pratnje u BiH", ukazuje se.

U izveštaju se dodaje da je BiH 2018. godine postala poželjna tranzitna zemlja za migracione tokove na Zapadnom Balkanu s više od 24.000 dolazaka, što je dvadeset puta više nego prethodne godine. Kako bi se nosili s velikim brojem dolazaka, uspostavljeni su novi prihvatni kapaciteti uz finansijsku podršku Razvojne banke Saveta Evrope (CEB) i Evropske unije. Procenjuje se da je oko 4.000 do 5.000 ljudi još u zemlji, čekajući priliku za prelazak granice s Hrvatskom. 

Hrvatska, koja je odgovorna za spoljnu granicu EU, takođe je zabeležila porast dolazaka s ukupno preko 7.500 registrovanih osoba 2018. godine, od kojih je samo 352 tražilaca azila ostalo u zemlji, navodi se. 

U izveštaju se dodaje da se tokom 2018. godine Hrvatska usredsredila na politike i mere za sprečavanje neovlašćenog prelaska granice i za sprečavanje pristupa njenoj teritoriji i da se primena tih politika i mera podudara s pojavom izveštaja o vraćanju migranata. 

"Hrvatska je još jedan primer nastavka pritiska migracija na spoljne granice EU. Važno je da operacije upravljanja granicama budu u skladu s ljudskim pravima i da ne sprečavaju identifikaciju osoba kojima je potrebna međunarodna zaštita. Hrvatska bi trebalo da uspostavi verodostojne mehanizme za podnošenje žalbi i istrage navoda o zlostavljanju na granici", preporučio je specijalni predstavnik generalog sekretara SE u izveštaju. 

Hrvatske vlasti uspele su da osiguraju prilično dobre materijalne uslove prijema, kako za odrasle tako i za decu. U isto vreme svesni su da postojeće institucije nisu prikladne za decu migrante i izbeglice bez pratnje. Iz tog razloga, vlasti planiraju da ove godine otvore dva kontakt centra u kojima bi deca bila smeštena u početnom periodu dok bi trajale procedura za trajnije rešenje, dodaje se. 

U zaključcima izveštaja i Hrvatska i BiH se ohrabruju da razviju alternative za imigracioni pritvor. 

Izveštaj je sačinjen na osnovu podataka prikupljenih tokom poseta BiH i Hrvatskoj u julu i novembru prošle godine. U sklopu posete zemljama duž zapadnobalkanske migrantske rute specijalni izaslanik generalnog sekretara SE posetio je Grčku, Tursku, Bugarsku, Severnu Makedoniju, Srbiju i tranzitnte zone u Mađarskoj. 

POVEZANE VESTI

Komentari (0)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

* Sva polja su obavezna

Najčitanije

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Region

Region

Motociklista u Skoplju pregazio policajca tokom saobraćajne kontrole 15.09.2019.

15.09.2019.  |  Region

Region

Region

Makedonski planinar poginuo na Olimpu 15.09.2019.

15.09.2019.  |  Region

Region

Region

Specijalna tužiteljka Severne Makedonije razrešena dužnosti 14.09.2019.

14.09.2019.  |  Region

Region

Region

Parlament Severne Makedonije jednoglasno za smenu Katice Janeve 14.09.2019.

14.09.2019.  |  Region

Region

Region

Bakir Izetbegović jednoglasno ponovo izabran za predsednika SDA 14.09.2019.

14.09.2019.  |  Region

Region

Region

Knežević tuži crnogorsku državu za dodatnih 200 miliona evra 13.09.2019.

13.09.2019.  |  Region

Region

Region

Privedeno više osoba u vezi sa pretnjama Pupovcu 13.09.2019.

13.09.2019.  |  Region

Region

Region

Vučić u Drvaru: Srbija za vas izdvojila milion evra pomoći 13.09.2019.

13.09.2019.  |  Region

loader