Udruženja žrtava pisala Kongresu SAD zbog Dodika

Udruženja žrtava pisala Kongresu SAD zbog Dodika

Udruženja žrtava pisala Kongresu SAD zbog Dodika Izvor: N1

Udruženja koja okupljaju žrtve rata u Bosni i Hercegovini uputila su dopis na adresu rukovodstva Helsinškog odbora Kongresa Sjedinjenih Američkih Država, a vezano za ponašanje Milorada Dodika, predsedavajućeg Predsedništva BiH u vezi sa glorifikovanjem ratnih zločinaca i poricanjem presuda međunarodnih sudova.

Pismo je u ime 12 udruženja, koja okupljaju žrtve, adresirano na ime Hastingsa, predsedavajućeg Helsinškog odbora - kongresmena, te na ime kopredsedavajućeg senatora Rodžera Vikera.

U dopisu se govori o činjenicama koje je utvrdio Haški tribunal u presudi Radovanu Karadžiću, i skreće se pažnja na Dodikovu agresivnu kampanju negiranja sudske istine i vređanja osećanja žrtava i porodica žrtava.

U rezolucijama 134 i 199 koje su usvojili Predstavnički dom i Senat SAD-a, potvrđena je privrženost SAD-a istini utvrđenoj presudama Haškog tribunala, kao i zaštiti prava žrtava.

U obe rezolucije zločin u Srebrenici opisan je kao jedinstven proces genocida koji je početak imao u aprilu 1992. i koji je finalizovan u julu 1995. godine, masovnim likvidacijama.

"Sa početkom u aprilu 1992. godine, agresija i etničko čišćenje koje su izvršile snage bosanskih Srba, s ciljem zauzimanja kontrole nad teritorijama, doveli su do masovnog priliva Bošnjaka na područje Srebrenice i okoline gde su tražili utočište, a koje je Savet bezbedbnosti Ujedinjenih nacija proglasilo zaštićenom zonom u rezoluciji 819 od 16. aprila 1993. godine", kaže se u tekstu rezolucije Kongresa i Senata.

"Agresivna kampanja predsedavajućeg Predsedništva BiH protiv presuda međunarodnih institucija upravo je nasrtaj na vladavinu prava, a vređanje osećanja žrtava i porodica žrtava grubi je atak na ljudska prava“, navode iz udruženja žrtava.

Viker je, u svom zadnjem obraćanju pred Senatom o BiH, pre nekoliko meseci, naglasio da Evropa i SAD moraju čvrsto delovati u BiH u vezi sa onima koji podrivaju ovakve principe i da treba da postoje sankcije za one koji to čine.

"Udruženja žrtava u potpunosti podržavaju pristup u kojem neće biti kompromisa kada su u pitanju elementarne demokratske vrednosti i nadaju se zaštiti od agresivne kampanje koju sprovodi Milorad Dodik kao nosilac funkcije najviše izvršne vlasti, protiv žrtava kao najugroženijih kategorija građana", zaključuju iz udruženja.

POVEZANE VESTI

Komentari (4)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Jozefina

Isuse boze sta su muslimani umislili da su samo oni zrtve.sva tri naroda su stradala,niko nista nije dobio. Sve zavisi koliko ko lobira na zapadu.

Ima još nešto!

"... područje Srebrenice i okoline gde su tražili utočište, a koje je Savet bezbedbnosti Ujedinjenih nacija proglasilo zaštićenom zonom u rezoluciji 819 od 16. aprila 1993. godine. Trebalo bi pročitati čitavo pismo i vidjeti da li su“slučajno“ zaboravili istaći da „zaštićena zona“ nikad nije uspostavljena: Nije prikupljeno postojeće naoružanje, helikopterima Armije BiH je dostavljano novo oružje, godinu i pol dana nakon rezolucije 819 u „zaštićenoj zoni“ je formirana 28. divizija Armije BiH.

U aps sa njim

zbog ovakvih se nadam da postoji pakao

* Sva polja su obavezna

Najčitanije

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Region

Region

Zoran Tegeltija imenovan za predsedavajućeg Saveta ministara BiH 15:08 h

15:08 h  |  Region

Region

Region

Finska ministarka: Poslaćemo snažnu poruku zemljama Zapadnog Balkana 13:41 h

13:41 h  |  Region

Region

Region

Obeležena godišnjica osnivanja tzv. Herceg-Bosne 18.11.2019.

18.11.2019.  |  Region

Region

Region

Dodik: Od 1. januara krivična odgovornost za nepoštovanje odluka Skupštine RS 18.11.2019.

18.11.2019.  |  Region

Region

Region

Ivo Goldštajn: Mržnja ubija Hrvatsku 18.11.2019.

18.11.2019.  |  Region

Region

Region

Medved: Srpska vojska zna gde su posmrtni ostaci nestalih s područja Vukovara 18.11.2019.

18.11.2019.  |  Region

Region

Region

Godišnjica pada Vukovara: Grad opterećen prošlošću želi bolji pogled u budućnost 18.11.2019.

18.11.2019.  |  Region

Region

Region

EU: Izbeglički kamp Vučjak mora biti ukinut, naći adekvatniji smeštaj migrantima 18.11.2019.

18.11.2019.  |  Region

loader