Poljska i njeni susedi žele brz ulazak Zapadnog Balkana u EU

Poljska i njeni susedi žele brz ulazak Zapadnog Balkana u EU

Poljska i njeni susedi žele brz ulazak Zapadnog Balkana u EU Izvor: Tanjug/AP/Czarek Sokolowski

Poljski ministar inostranih poslova Jacek Čaputovič izjavio je nakon sastanka šefova diplomatija Berlinskog procesa u Varšavi, da Poljska i njeni susedi žele brzi ulazak zemalja zapadnog Balkana u Evropsku uniju i da nastoje da ubede ostale članice da je proširenje na Zapadni Balkan interes pre svega same EU.

"2025. godina nije tako dalek datum. Bilo bi dobro da se ostvari članstvo u EU u tom roku za one prve, najnaprednije države ali ne vidim optimizam u glasovima mojih kolega sa Zapadnog Balkana. Postoje izvesne bojazni da će taj datum biti teško ostvariv. Ne samo zbog tih država, već takođe imamo i proces ubeđivanja država članica EU da u interesu EU leži proširenje na Zapadni Balkan", kazao je Čaputovič na konferenciji za novinare nakon sastanka.

Poljski ministar priznao je da iako tempo integracije Zapadnog Balkana, u kome su po oceni poljske diplomatije najviše napredovale Srbija i Crna Gora, zavisi od napretka tih država, Poljska i susedi iz regiona Srednje Evrope uviđaju da i sa evropske strane mora da se pokaže spremnost.

"Zato Poljska spada među one zemlje koje zajedno sa susedima iz regiona žele brže članstvo za Zapadni Balkan", kazao je Čaputovič.

Poljskog ministra na zajedničkoj konferenciji za novinare podržao je i ministar spoljnih poslova Nemačke Hajko Mas, koji je rekao da zemljama Zapadnog Balkana treba da bude ponuđen jasan put ka članstvu u EU ali ih je takođe pozvao da one reše međusobne konflikte.

Šefovi diplomatija zemalja Zapadnog Balkana i predstavnici članica EU koje učestvuju u toj prvobitno nemačkoj inicijativi, kojoj ove godine predsedava Poljska, na dnevnom redu su imali i otvorena bilateralna pitanja među zemljama Zapadnog Balkana a šef poljske diplomatije nastojao je da zemlje Zapadnog Balkana podstakne na njihovo rešavanje i primerom sporazumnog okončanja kontroverzi i spora Grčke i Severne Makedonije oko imena zemlje ili uspehom regionalnog sporazuma o romingu.

"Neophodno je rešavanje otvorenih bilateralnih pitanja u regionu kako bi privredna saradnja i saradnja u oblasti infrastrukture mogle da ostavre svoj puni potencijal", upozorio je Čaputovič na ministarskom sastanku.

Dačić: Stavimo težište na razvoj ekonomske saradnje

Potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je na sastanku u Varšavi da Srbija pozdravlja svaki napredak u rešavanju otvorenih pitanja u regionu, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije.

"Srbija će nastaviti da konstruktivno učestvuje u svim aktivnostima u okviru Berlinskog procesa koje ubrzavaju njene evropske integracione procese i donose dobrobit regionu u celini. Srbija nastoji da se u odnosima sa svim susedima težiste stavi na razvoj ekonomske i drugih vidova saradnje", rekao je Dačić.

"Pozdravljamo svaki napredak u rešavanju otvorenih pitanja u regionu, uključujući i granična pitanja. Pored političke volje, za koju verujem da ne nedostaje, potreban je i ekspertski, odnosno tehnički nivo razumevanja pojedinačnih problema, što se kroz rad mešovitih komisija i ostvaruje", kazao je u obraćanju na sastanku Ivica Dačić.

POVEZANE VESTI

Komentari (0)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

* Sva polja su obavezna

Najčitanije

N1 teme

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Region

Region

Zaev: Protesti su demokratsko pravo, ali se kriza mora rešavati dijalogom 24.05.2019.

24.05.2019.  |  Region

Region

Region

Monah osumnjičen za nesreću na Skadarskom jezeru: Izgubio sam prijatelje 24.05.2019.

24.05.2019.  |  Region

Region

Region

Pupovac: Bićemo iznenađenje, evroparlamentarac Srbin može promeniti mnogo 24.05.2019.

24.05.2019.  |  Region

Region

Region

Đukanović i Zaev na večeri: Da naše zemlje i region vratimo evropskoj kući 23.05.2019.

23.05.2019.  |  Region

Region

Region

Makedonski poslanik podneo ostavku zbog snimka na kome naručuje narkotik 23.05.2019.

23.05.2019.  |  Region

Region

Region

Zaev smenjuje sve predsednike opštinskih organizacija njegove stranke 23.05.2019.

23.05.2019.  |  Region

Region

Region

U Podgorici predstavljena baza podataka za porodično nasilje 23.05.2019.

23.05.2019.  |  Region

loader