Tužilac: Jasno dokazan pokušaj terorizma u Crnoj Gori

Tužilac: Jasno dokazan pokušaj terorizma u Crnoj Gori

Tužilac: Jasno dokazan pokušaj terorizma u Crnoj Gori Izvor: N1

Materijalnim dokazima i iskazima svedoka saradnika jasno je dokazana krivica optuženih u slučaju pokušaja terorizma na dan izbora 2016. godine, saopštio je specijalni tužilac Crne Gore Saša Čađenović.

On je na kraju završne reči za okrivljenog Milana Kneževića predložio blažu kaznu, a za Andriju Mandića i Mihaila Čađenovića strože kazne.

“U odnosu na okrivljenog Kneževića tuzilaštvo ukazuje da su njegove pobude ideološke prirode i da prilikom izvršenja krivičnog dela nije sticao bilo kakvu korist, za razliku od nekih drugih”, rekao je Čađenović, prenosi RTCG.

Za Mandića i Čađenovića tužilaštvo nije našlo slične olakšavajuće okolnosti, što doprinosi da izrečena kazna za njih bude veća, poručio je Čađenović.

Naveo je da u odnosu na Eduarda Šišmakova i Vladimira Popova ne postoje olakšavajuće okolnosti i da je za njih jedino primerena maksimalna kazna za dela koja su im stavljena na teret.

U odnosu na Predraga Bogićevića i Nemanju Ristića, tužilac je, takođe, rekao da ne postoje olakšavajuće već samo otežavajuće okolnosti i da bi se svrha kažnjavanja ostvarila jedino izricanjem visoke zatvorske kazne. Čađenović je izjavio da bi se kaznom umerenog trajanja za Srboljuba Đorđevića, Milana Dušića i Dragana Maksića, i relativnom niskom kaznom za Kristinu Hristić, ostvarila svrha kažnjavanja.

Naveo je da bi zbog otežavajućih okolnosti sud trebalo da osudi Branku Milić kaznom zatvora u gornjoj polovini zakonom propisane kazne za krivično delo za koje se tereti. Tužilac je naveo i da bi Bratislava Dikića u odsustvu otežavajućih okolnosti trebalo osuditi kaznom zatvora srazmenom izvršenim krivičnim delima.

Čađenović je rekao da je u postupku dokazano da je kriminalna organizacija fukncionisala po tačno određenim pravilima unutrašnje kontrole i discipline. Naveo je i da je nesporno da je delovanje kriminalne organizacije imalo međunarodne razmere, jer je planirano na teritoriji Rusije, Srbije i Crne Gore.

"Tokom postupka je utvrđeno da je svaki pripadnik imao zadatak, a ostala lica su prihvatila članstvo u kriminalnoj organizaciji. Neidentifikovani članovi su prihvatili da likvidiraju pripadnike MUP Crne Gore i da stvore privid da je deo policije prešao na stranu protestanata", saopštio je Čađenović.

Optužnicom Specijalnog tužilaštva obuhvaćeni su ruski državljani Eduard Šišmakov i Vladimir Popov, kao i srpski državljani Miloš Jovanović, Nemanja Ristić, Predrag Bogićević, Bratislav Dikić, Kristina Hristić, Branka Milić, Milan Dušić, Dragan Maksić i Srboljub Đorđević.

Optužnicom su obuhvaćeni i lideri Demokratskog fronta Andrija Mandić i Milan Knežević, kao i Mihailo Čađenović, vozač DF. Postupak protiv prevodioca DF Ananija Nikića vodi se posebno. Iznošenje završnih reči biće nastavljeno u petak.

POVEZANE VESTI

Komentari (0)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

* Sva polja su obavezna

Najčitanije

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Region

Region

Specijalna tužiteljka Severne Makedonije razrešena dužnosti 14.09.2019.

14.09.2019.  |  Region

Region

Region

Parlament Severne Makedonije jednoglasno za smenu Katice Janeve 14.09.2019.

14.09.2019.  |  Region

Region

Region

Bakir Izetbegović jednoglasno ponovo izabran za predsednika SDA 14.09.2019.

14.09.2019.  |  Region

Region

Region

Knežević tuži crnogorsku državu za dodatnih 200 miliona evra 13.09.2019.

13.09.2019.  |  Region

Region

Region

Privedeno više osoba u vezi sa pretnjama Pupovcu 13.09.2019.

13.09.2019.  |  Region

Region

Region

Vučić u Drvaru: Srbija za vas izdvojila milion evra pomoći 13.09.2019.

13.09.2019.  |  Region

Region

Region

U Banjaluci na različitim lokacijama nađena tela dve žene 13.09.2019.

13.09.2019.  |  Region

Region

Region

Osumnjičenima u aferi "Reket" ponovo produžen pritvor 13.09.2019.

13.09.2019.  |  Region

loader