U Federaciji BiH i Hrvatskoj pozdravljaju doživotnu presudu Karadžiću

U Federaciji BiH i Hrvatskoj pozdravljaju doživotnu presudu Karadžiću

U Federaciji BiH i Hrvatskoj pozdravljaju doživotnu presudu Karadžiću Izvor: REUTERS/Dado Ruvic
Majke Srebrenice prate izricanje presude u Memorijalnom centru Potočari

U prvim reakcijama stranaka iz Federacije BiH na konačnu presudu Haškog tribunala bivšem lideru Srba u BiH Radovanu Karadžiću, kojom je osuđen na doživotu robiju, ocenjuje se da je ta presuda važna za BiH, kako bi se narodi u njoj suočili sa prošlošću i okrenuli budućnosti.

Reporterka N1 koja je u Srebrenici kaže da su joj okupljeni u Spomen-sobi, koji su organizovano pratili izricanje presude, rekli da su sada shvatili da postoji pravda, i da je to ono što su tražili.

Oni su naveli da je to neka vrsta satisfakcije, iako njihove najmilije neće vratiti to što će Karadžić do kraja života provesti u zatvoru.

Bošnjački član Predsedništva BiH Šefik Džaferović ocenio je da je izricanjem doživotne kazne zatvora, Karadžića "stigla zaslužena kazna" i poručio da presude ne doživljava kao presude narodu, već političkom projektu.

šefik, džaferović, dzaferovic Izvor: N1

"Možemo biti zadovoljni, jer je arhitekt genocida pravosnažno osuđen. No, pravda je delimična, jer nije uvaženo da se genocid desio u još sedam opština", rekao je Džaferović, uz ocenu da je "nakon današnje presude kompletno ratno rukovodstvo RS osuđeno za zločine".

Džaferović je, kako prenosi Al Džazira, naglasio da presude ne doživljava kao presude narodu, već političkom projektu.

"Presuda je poruka da svi projekti koji dele Bosnu i Hercegovinu nikada neće uspeti", naglasio je Džaferović.

Hrvatski član Predsedništva BiH Željko Komšić ocenio je da današnja presuda predstavlja minimum pravde za sve žrtve, Bošnjake i Hrvate, koji su, kako je naveo, sistematski istrebljivani u sklopu genocidnog projekta stvaranja Republike Srpske.

Željko Komšić Izvor: N1

 "Danas, pre svega, moramo biti u mislima sa preživelima i porodicama žrtava genocida. Nažalost, ova presuda neće nadoknaditi svu bol i traume koje su preživeli, ali predstavlja delomičnu satisfakciju da će za svo zlo koje im je naneseno snositi odgovornost njegov glavni kreator", naveo je Komšić.

On je dodao da "ne postoji primerena ovozemaljska kazna za zločine, koje je Radovan Karadžić sa svojim saradnicima počinio, stavljajući na stub srama sve one koji su ga u tome podržavali, ali i one koji ga danas brane".

Vladajuća Stranka demokratske akcije (SDA) smatra da presuda Karadžiću ima istorijski značaj i nosi poruke koje je potrebno da uvaže i razumeju svi u BiH i šire.

sda Izvor: N1

"Presudom Karadžiću potvrđena je istina o genocidnom projektu, koji je imao za cilj podelu BiH kroz sistematsko istrebljenje, prvenstveno Bošnjaka, ali i drugog nesrpskog stanovništva, sa teritorija BiH pod političkom i vojnom kontrolom Karadžićevog režima", saopštila je SDA.

SDA je ocenila da je "nesporno dokazana činjenica da je Karadžić bio na čelu udruženog zločinačkog poduhvata, odgovornog za najbrutalnije povrede međunarodnog prava od Drugog svetskog rata, kroz izvršena masovna ubistva, progone, mučenja i silovanja i razaranja gradova i sela u BiH".

"Uprkos tome što za zločine u Bratuncu, Foči, Ključu, Prijedoru, Sanskom Mostu, Vlasenici i Zvorniku namera nije kvalifikovana kao genocidna, ostaje činjenica da su i oni dokazani i kažnjeni, a kroz dokumentovane dokaze u procesu definitivno je određena njihova suština", navodi se u saopštenju SDA.

Predsednik SDA Bakir Izetbegović izjavio je da očekuje da vlasti u entitetu RS, koje su dodelile odlikovanje Radovanu Karadžiću i drugim ratnim zločincima, ponište te odluke.

Presudu je pozdravio i Nezavisni blok, stranka koja okuplja mahom bivše pripadnike SDA.

"Bez obzira na svu bol i nepravdu, kao i na činjenicu da nijedna presuda ne može biti potpuna i ne može vratiti ubijene, te da će se različito doživeti u našoj državi, ova doživotna presuda ratnom zločincu Radovanu Karadžiću, kao i druge presude Haškog i Suda BiH, važne su za suočavanje sa prošlošću ali i za buduće generacije", saopštili su iz Nezavisnog bloka.

Iz ove stranke smatraju da presudu treba posmatrati kao pravni i istorijski dokaz onoga šta se dešavalo na prostoru BiH, kao i da treba da "bude opomena svima onima koji od Karadžića i ostalih osuđenih za ratne zločine prave uzore", što, kako su naveli, potvrđuje i nedelo teroriste na Novom Zelandu.

Još su istakli da se BiH mora se okrenuti onima koji žele otvoreno demokratsko društvo, zbog čega bi presudu Karadžiću, i ostale presude za ratne zločine, trebalo inkorporirati u obrazovni sistem u BiH.

Bosanskohercegovački Demokratski front (DF) saopštio je da presuda Karadžiću, sa pravnog aspekta, predstavlja delimično zadovoljenu pravdu i zbog nje katarza svih strana u BiH i proces pomirenja i vraćanja ljudskog dostojanstva i dalje će ići sporo, što odgovara nacionalistima i fašistima svih boja na celoj teritoriji bivše zajedničke države.

U saopštenju se konstatuje je da je sud u Hagu uvažio činjenicu da je u Srebrenici počinjen genocid.

Osuda predstavlja osudu pojedincu, ali "istovremeno znači amnestiju nalogodavcima i kreatorima genocidne politike koja je, prvenstveno prema planu SANU i uz pomoć tadašnjih beogradskih političkih, vojnih i obaveštajnih struktura vođena na celoj teritoriji Bosne i Hercegovine", ocenjuje DF.

Iz "Naše stranke“ su ocenili da je presuda Karadžiću prilika da se celo društvo u BiH odmakne "od svih zločinačkih ideologija“.

Iz ove stranke su dodali da je pravosnažna presuda Karadžiću "konačna i nepobitna potvrda zločinačke prirode njegovog političkog projekta".

Predsednik Građanskog saveza Nihad Čolpa ocenio je da bi presudu Karadžiću trebalo primeniti tako što bi se izvršila "demontaža Republike Srpske, kao njegovog dela".

"Bosna i Hercegovina hitno treba zakone koji će sankcionisati svaku vrstu propagiranja Karadžića i njegove ideologije, kao što je to uradila Nemačka i druge razvijene zemlje", naveo je predsjednik GS-a Nihad Čolpa.

Incko: Olakšanje svim poštenim ljudima

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH Valentin Incko izjavio je da nijedna sudska odluka preživelima ne može vratiti njihove najmilije, ali da im može dati izvesnu dozu moralne satisfakcije.

valentin incko Izvor: N1

"Današnja odluka Apelacionog veća predstavlja važan trenutak i nadam se da pruža osećaj okončanja jednog poglavlja za sve žrtve, kao i za one koji su preživeli genocid, ratne zločine i zločine protiv čovečnosti u BiH", ocenio je Incko.

On je istakao da bi današnja presuda Karadžiću trebalo da donese olakšanje svim poštenim ljudima, jer je njome potvrđena individualna odgovornost, a ne kolektivna krivica.

"Nema loših naroda, samo loših pojedinaca", izjavio je Incko.

U tom kontekstu, on je, kako je saopšteno, pozvao sve vlasti i političke lidere u BiH da se suzdrže od političkog nadmudrivanja ili pokušaja da diskreditiraju važan posao koji su obavili međunarodni sudovi.

Grabar Kitarović: Trajna opomena

Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović ocenila je da presuda Karadžiću mora da posluži kao trajna opomena o pogubnosti velikosprske politike.

f Izvor: N1
f

"Današnja odluka konačna je presuda jednom od glavnih ideologa i izvršitelja velikosrpske politike, koja se nije ustručavala genocida i drugih najtežih međunarodnih zločina protiv Hrvata i Bošnjaka u cilju stvaranja tzv. Velike Srbije", napisala je Grabar-Kitarović na Tviteru.

Presudu Radovanu Karadžiću pozdravila je i Vlada Hrvatske koja je u saopštenju istakla da je bivši lider bosanskih Srba sada i pravosnažno osuđen za zločin genocida, zločine protiv čovečnosti i za kršenje zakona i običaja ratovanja.

Žalbeno veće je potvrdilo da su ti zločini počinjeni učestvovanjem u četiri udružena zločinačka poduhvata s ciljem da se Bošnjaci i Hrvati trajno uklone s pojedinih područja u Bosni i Hercegovini, navodi se u saopštenju Vlade Hrvatske.

Ona je navela da presuda "ne može da vrati u život desetine hiljada žrtava i ublaži bol njihovih porodica i preživelih, ali mora poslužiti kao trajna opomena o pogubnosti te politike".

Bivša premijerka Jadranka Kosor takođe je preko Tvitera komentarisala presudu Karadžiću.

"On će i dalje živeti, a njegove su žrtve davno mrtve. I ništa ih ne može vratiti", napisala je Jadranka Kosor.

Međunarodni sud u Hagu danas je pravosnažno osudio bivšeg predsednika Republike Srpske Radovana Karadžića na doživotni zatvor, zbog genocida, ratnih zločina i zločina protiv čovečnosti u BiH.

Sud je Karadžiću povećao kaznu, pošto je prvostepenom presudom bio osuđen na 40 godina zatvora.

Ambasada SAD u Sarajevu pozvala sve strane da poštuju presudu

Ambasada SAD u Sarajevu pozdravila je presudu, navodi se u saopštenju Ambasade.

"Ova odluka predstavlja važan korak ka utvrđivanju odgovornosti pojedinaca koji su uzrokovali strašne patnje građana Bosne i Hercegovine, istovremeno donoseći smiraj žrtvama i njihovim porodicama i osećaj da je pravda barem donekle zadovoljena", navodi se u saopštenju.

Američka ambasada u BiH je pozvala sve strane da poštuju ovu presudu i ponovno se okrenu kontinuiranom angažmanu na pomirenju i mirnom zajedničkom životu, koji su neophodni za budućnost stabilne, sigurne BiH, u kojoj su zaštićena prava svih njenih građana.

POVEZANE VESTI

Komentari (28)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Mostarka

Bravo braco srbi! Prosetajte malo kroz federaciu,imacete sta da vidite.sve je spaljeno tamo gdje su zivjeli srbi.tako je i u hrvatskoj.da li ste se nekad upitali ko je to uradi,gdje su ti ljudi? Nije valjda da su i to uradili srbi? Dali je to ratni zlocin?

Mostarka

Bravo za komentare iz srbije.nemate vi pojma sta se tamo desavalo . Ja sam jedna od mnogih protjerana sa dvoje male djece, da bi mi oni zapalili kucu i opljackali svu pokretnu imovinu. Muza su mi drzali u logoru,aja sam lutala po srbiji sa djecom.pa to mi nisu uradili srbi, nego zdruzene snage muslimana i hrvata.izgleda da su srbi sami sa sobom ratovali,i da su agtesori na svoja rodna ognjista.

Иван

У овој правној ствари губимо простор да докажемо нашу теорију дешавања на простору БиХ од 91-96. Али оно што несмемо изгубити јесте захвалност према људима који су стали у одбрану нашег народа и нису дозволили да се кроз сепаратистичку идеју обрише наше постојање на просторима БиХ. Овом задњом пресудом престаје и моја лична резервисаност и сусдржаност према политичким и војним херојима РС, па у својој немоћи да учиним нешто више, оно што могу јесте да поставим њихове слике у предсобљу и да својој деци објасним како да тумаче званичну историју и право јачега.

* Sva polja su obavezna

Najčitanije

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Region

Region

Petoro povređenih u napadu na goste kafića kod Knina zbog gledanja Zvezde 11:32 h

11:32 h  |  Region

Region

Region

Određen jednomesečni pritvor makedonskoj tužiteljki osumnjičenoj u aferi "Reket" 21.08.2019.

21.08.2019.  |  Region

Region

Region

Dodik: Nije 1995. trebalo formirati BiH, već tri države 21.08.2019.

21.08.2019.  |  Region

Region

Region

Plenković o Vučićevom zahtevu: Politički protivnici podmeću Grabar Kitarović 21.08.2019.

21.08.2019.  |  Region

Region

Region

Pretnje bombom medijskim kućama i aerodromima u Bugarskoj 21.08.2019.

21.08.2019.  |  Region

Region

Region

Vlada u Skoplju: Hapšenje tužiteljke potvrđuje da su svi jednaki pred zakonom 21.08.2019.

21.08.2019.  |  Region

Region

Region

Dva deteta, otrovana na brodu kod Hvara, prebačena iz Splita u Rim 21.08.2019.

21.08.2019.  |  Region

Region

Region

Uhapšena specijalna tužiteljka Katica Janeva zbog slučaja "Reket" 21.08.2019.

21.08.2019.  |  Region

loader