Jedan od najstrožih zatvora u BiH: Bez pokušaja bekstva već 10 godina

Jedan od najstrožih zatvora u BiH: Bez pokušaja bekstva već 10 godina

Jedan od najstrožih zatvora u BiH: Bez pokušaja bekstva već 10 godina Izvor: Anadolija

U Kazneno-popravnom zavodu u Foči, jednom od najstrožih zatvora u Bosni i Hercegovini, svaki treći osuđenik je tu zbog ubistva. Unutar zidina kaznu služi oko 390 zatvorenika, među kojima je i veliki broj osuđenika za ratne zločine.

Tišina i zvuk ključa u rešetkama vodi vas unutar zatvora odakle poslednjih deset godina nije bilo pokušaja bekstva. Ekipa Anadolije bila je u poseti baš u vreme kada su osuđenici imali slobodno vreme za šetnju.

Oko 11 sati i svi su na poligonu koji se nalazi unutar zgrada u kojima su inače smešteni rizični i visokorizični osuđenici.

Neki od njih šetaju, neki sede, a ima i onih koji vreme koriste za telefoniranje. Dok šetamo jedan od čuvara nam pokazuje na jednu zgradu, koja je ograđena još jednim zidinama. Zatvor u zatvoru. Radi se o Odedeljenju posebnog režima za one najneposlušnije, koji od 2011. godine deluje po sistemu jedna ćelija, jedan zatvorenik. Uglavnom su tu smeštene osobe koje nisu za boravak s drugim zatvorenicima.

Obilazimo prostoriju po prostoriju. U jednom delu radionica gde osuđenici izrađuju predmete od drveta, zatim tu su i prostorije za molitvu, za pripadnike tri vere, a u podrumu je i biblioteka. Kako kaže osuđenik koji tu radi, osuđenici su jako zainteresovani za čitanje. Najveće interesovanje vlada za knjige Ive Andrića.

Zanimljivo je da u osuđenici u KPZ Foča imaju i svoj list "Horizont". Tekstove u njemu pišu i uređuju osuđenici koji pohađaju novinarsku sekciju. U listu pišu o nekim svojim doživljajima. U njemu imaju priliku da iskažu i svoja novinarska umeća, pišu o sebi ali i o pripadnicima službe obezbeđenja u zatvoru.

Svaki dan zatvorenika organizovan prema kućnom redu

Direktor fočanskog zatvora Siniša Golijanin već je 12 godina na čelu ove kazneno-popravne ustanove.

"Ovo je najstariji zavod u RS-u, a s radom je počeo 1950. godine. U njemu su uglavnom osuđena lica, koja su uputili nadležni sudovi. U ovom zavodu izdržava se i kazna dugotrajnog zatvora, dakle, preko 20 godina i trenutno tu kaznu izdržava 30-tak osoba", rekao je Golijanin.

U sklopu KPZ-a Foča ima zatvoreno i poluotvoreno odeljenje.

"Zatvoreni krug zatvora je poseban, omeđen je visokim zidovima i bodljikavom žicom, službom obezbeđenja s dugim cijevima. Dok je poluotvoreno odeljenje sasvim drugačije, nema zidova ni bodljikave žice", izjavio je Golijanin.

Smatra da su kazneno-popravni zavodi u Foči i Zenici najstroži zatvori, jer se u njima izdržavaju dugogodišnje kazne zatvora.

"Trenutno je u KPZ Foča oko 390 zatvorenika. Dužina kazni zatvorenih osoba je 3.700 godina. Svaki treći osuđenik je osuđen za ubistvo. Zatim, preko 30 odsto je osuđeno za ratne zločine. Najduža kazna zatvora, koju je izrekao nadležni sud, a koji je ovde upućen je 45 godina zatvora", pojasnio je Golijanin.

"Jedino su uskraćeni slobodom kretanja. Opet je zakon definisao njihova prava - način boravka, ishrane, lečenja i sve ostalo", istakao je Golijanin.

U KPZ Foča posljednjih godina nije bilo pokušaja bijega

"U poslednjih deset godina nije bilo nijedno bekstvo iz ovog zatvora. Bilo je zloupotrebe pogodnosti gde se osuđeniku odobrila vanzavodska pogodnost. Bilo je pet takvih upotreba koje se kvalifikuju kao bekstvo jer se nije s pogodnosti vratio u određeno vreme. Prošle godine bio je jedan pokušaj bekstva, ali ne iz zatvora, nego iz bolnice, gde je to lice bilo na lečenju. Poslednje bekstvo iz zatvora je bilo 2006. godine", podsetio je Golijanin.

Rad u Zavodu je dobrovoljne prirode. Nije obavezan i svako ima pravo da donese tu odluku.

"U Zavodu trenutno radi oko 60 odsto zatvorenika. U Zavodu imamo i fabriku nameštaja koja zapošljava najveći broj osuđenika. Imamo i redarske službe, koje vode računa o higijeni, pravljenu i podeli hrane...", izjavio je Golijanin.

U KPZ-u je poslednjih godina zabležena tendencija smanjena fizičkih sukoba osuđenika, iako kazne izdržavaju rizični i visoko-rizični osuđenici.

"U poslednje dve, tri godine dođe od četiri do šest sukoba osuđenih lica u kojima učestvuje od pet do 12 osuđenika. Međutim, nije bilo nanošenja nekih teških telesnih povreda", poručio je Golijanin.

U KPZ-u već 11 godina radi Mile Mastilo, pomoćnik direktora za obezbeđenje u KPZ Foča i načelnik policije u zavodu. Pre dolaska u KPZ radio je u Ministarstvu unutrašnjih poslova RS-a i Graničnoj policiji BiH.

"S obzirom da sam dolazio iz drugih bezbednosnih agencija i da nisam imao predstavu o zatvorima ni o zatvorskim sistemima, na početku sam bio skeptičan. U zatvorima je sve propisano, određeno, kako samo ponašanje zatvorenika tako i odnos službenih lica prema njima", pojasnio je Mastilo.

Odnos i komunikacija između službenog lica i zatvorenika, smatra on, pre svega mora biti profesionalna.

U KPZ-u Foča u dnevnoj smeni nalazi se od 15-20 pripadnika službe obezbeđenja.

"Smatram da je to dovoljno iako mi uvek u pripravnosti imamo i dodatne snage. Ukoliko bi se narušila bezbednost u većem obimu, postoje mere uzbunjivanja i dolaska ostalih pripravnika", kazao je Mastilo.

POVEZANE VESTI

Komentari (0)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

* Sva polja su obavezna

Najčitanije

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Region

Region

Ministar policije: U audio-snimcima Milana Roćena nema elemenata krivičnih dela 18:59 h

18:59 h  |  Region

Region

Region

TV SRF: Grabar Kitarović jeste pominjala "malu upotrebu sile" protiv migranata 17:30 h

17:30 h  |  Region

Region

Region

Dvojica hrvatskih pomoraca poginula u teškoj nesreći na Atlantiku 14:56 h

14:56 h  |  Region

Region

Region

Tužiteljka o hapšenju Bokija 13: Zaev nam prvi javio za reketiranje biznismena 14:15 h

14:15 h  |  Region

Region

Region

Plenković: Novi ministri osveženje i dobar korak ka ostvarivanju ciljeva Vlade 12:20 h

12:20 h  |  Region

Region

Region

Krivična prijava protiv Srbina i Hrvata zbog ratnog zločina u Vukovaru 11:13 h

11:13 h  |  Region

Region

Region

Rekonstrukcija hrvatske vlade, Plenković predstavio nove ministre 17.07.2019.

17.07.2019.  |  Region

Region

Region

Vrhovni sud Hrvatske potvrdio presudu od 40 godina zatvora bivšem čelniku Udbe 17.07.2019.

17.07.2019.  |  Region

loader