Zna se nivo aflatoksina Imlekovog mleka u BiH, a koliki je u Srbiji?

Zna se nivo aflatoksina Imlekovog mleka u BiH, a koliki je u Srbiji?

Izvor: N1

Najveća kompanija za proizvodnju mleka i mlečnih proizvoda u Srbiji i regionu - Imlek i Ministarstvo poljoprivrede od 25. februara ne odgovaraju na upit televizije N1 da li mleko za izvoz ima manje procenata otrovne supstance - aflatoksin u odnosu na mleko koje se prodaje na domaćem tržištu?

Istraživali smo po kojim standardima kompanija "Imlek" sirovo mleko iz Srbije izvozi za tržište susedne Bosne i Hercegovine, gde, takođe, imaju postrojenja...

Sa farmi BiH u laboratorije, pa na tržište. Proces kontrole sirovog mleka, svakodnevnim uzimanjem uzoraka posao je koji jednu deceniju u Mlijekoproduktu iz Kozarske Dubice obavlja Davorka Kovačević.

"Od 2001. godine smo, kao jednu od redovnih mera kontrole, uveli i analizu aflatoksina M1 u sirovom mleku, tako da na svim linijama pratimo uredno eventualno prisustvo aflatoksina u sirovom mleku. Tako da možemo garantovati za svoje proizvode", Kovačevićeva koja je direktor Obezbeđenja kvaliteta u Mlijekoproduktu.

Mlijekoprodukt je jedna od vodećih kompanija na tržištu BIH. U sastavu su Imlek grupacije iz Srbije, zemlje koja ima pet puta veći dozvoljeni nivo otrovne, kancerogene supstance aflatoksina, u odnosu na Bosnu i Hercegovinu.

U dubičkoj mlekari tako tvrde da svakodnevno kontrolišu kvalitet, posebno nivo aflatoksina u sirovom mleku. Međutim, šta je sa onim pasterizovanim?

Pasterizovano mleko iz Srbije zbog prerade, pa često i ponovnog izvoza, uvozi dubička mlekara i još 20 kompanija u BIH, pokazuju podaci Uprave za indirektno oporezivanje. Svi ti uvoznici od onih iz Čitluka, Rudog, Sarajeva, Tuzle, ili Bihaća, dužni su da poštuju normu od 0,05 mikrograma aflatoksina u BiH.

"Uvek postoji mogućnost da neko zloupotrebi stanje na tržištu i mogućnosti koje se pojavljuju. Postoji mogućnost uvoza takvog mleka, postoji mogućnost i da neko frizira te rezultate. Niko normalan to ne bi radi. Smatram da bi samo lud čovek, uprava neke kompanije mogla sebi dozvoliti da se bavi tim stvarima", kaže Adin Fakić iz sarajevskog Milkosa.

Trgovinska razmena u mleku između BIH i Srbije je 2018. godine teška oko 20 miliona evra. Srbija, koja dozvoljava pet puta veći nivo aflatoksina, pri izvozu, poštuje pravila Bosne i Hercegovine, i u ovu zemlju, makar papirološki,  uvozi mleko sa minimalnim prisustvom ove supstance.

"Zemlja izvoznica, proizvođači koji izvoze, treba da poštuju norme i propise zemlje u koju uvoze. Mi dvogodišnje najmanje obilazimo izvozne objekte i tamo se ti kriterijumi poštuju", kaže Indira Mulalić, šefica Odseka za veterinarsko javno zdravstvo FBIH.

Nakon afere sa zaraženim kukuruzom i mlekom 2013. godine, Srbija je definisala da je 0,25 mikrograma po litru dozvoljeni gornji nivo aflatoksina. Bosna i Hercegovina, u skladu sa EU direktivama, ima pet puta manji nivo, te u zemlju ne dopušta uvoz mleka s većim prisustvom ovog mikrotoksina.

Komentari (10)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Patriota

Napredna drzava Srbija.

Jaca

Sve bolje od boljeg. Aflatoksin, pesticidi, ispuštanje otpadnih voda u reke, zagađeni gradovi, zakopavanje, krijući, otrovnih i kancerogenih materija u zemlju, neregulisano odlaganje i reciklaža otpada, neadekvatna zaštita od jonizacionih zračenja npr.radona...

Goran

Ok sad Kako su imali onu nesrecu gde izgore pola Imleka ne mozemo da ocekujemo savrseno mleko. Pritom to mleko u bosni je bosansko mleko iz bosanskih mlekara koje je kupila kompanija imlek. U bosanskom mleku nema srpskog. Mozda bosanski farmeri vode vise racuna o svojim kravama I mleku!!!

* Sva polja su obavezna

Najčitanije

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Region

Region

Pupovac: Hrvatska postaje faktor nestabilnosti na prostoru bivše Jugoslavije 21:51 h

21:51 h  |  Region

Region

Region

Upozorenje Hrvatskoj iz Švajcarske zbog policijskog nasilja nad migrantima 21:13 h

21:13 h  |  Region

Region

Region

Policija okvalifikovala napad na Srbe kod Knina kao izazivanje nereda 17:04 h

17:04 h  |  Region

Region

Region

Nobilo: Napadi na Srbe posledica fašizacije, rehabilitovanja ustaštva... 15:39 h

15:39 h  |  Region

Region

Region

Lider SDP o napadima na Srbe: Ova Vlada toleriše mržnju i nasilje 23.08.2019.

23.08.2019.  |  Region

Region

Region

Srbin napadnut u blizini Rijeke za N1 kaže da strahuje za svoju bezbednost 23.08.2019.

23.08.2019.  |  Region

loader