"Zašto smo voleli SFRJ": A od kuma televizor "ambasador"!

"Zašto smo voleli SFRJ": A od kuma televizor "ambasador"!

"Zašto smo voleli SFRJ":  A od kuma televizor "ambasador"! Izvor: Promo

Prvi televizor proizveden u Srbiji 1959. godine, nazvan "Tesla 59 TV", imao je ekran dijagonale 43 centimetra i bio težak celih 20 kilograma. Imao je 12 kanala, ali se slika videla samo na jednom. Tek trinaest godina kasnije, smisao je dobio i drugi, a ostalih deset bili su "rezerva" sve do kraja socijalizma.

U julu 1956. godine na Tehničkoj velikoj školi u Beogradu emitovan je televizijski program u okviru izložbe radio-amatera Jugoslavije. Mogao se pratiti u Beogradu i okolini na prijemnicima koji su bili postavljeni u izlozima radnji...

Dve godine kasnije, uoči Dana Republike, počelo je redovno emitovanje. Ovo "redovno", međutim, treba shvatiti uslovno: i sedamdesetih godina, kad se televizija već dobro uhodala, školski program je emitovan ujutru od osam do deset, pola jedanaest, a popodnevni i večernji posle pauze od tri, četiri sata… tokom koje je ekran bio prazan.

Kanal, odnosno program, bio je, rekosmo, do 1972. godine samo jedan, a programska šema nije menjana decenijama: ponedeljkom u osam domaća drama, sredom sport, strana serija petkom u osam, subotom u isto vreme strani film, nedeljom domaća serija.

Mija i Čkalja, pa narednih godina "Kapelski kresovi", "U registraturi", "Kuda idu divlje svinje", "Naše malo misto", "Ljubav na seoski način", "Građani sela Luga"...

Pre dnevnika u pola osam, svake večeri crtani film, pa "Laku noć, deco"... Po završetku emitovanja, ekran je počinjao beličasto da treperi – to se zvalo "sneg", a iz zvučnika se čulo šuštanje. Bilo je prilično rasprostranjeno verovanje da se televizor od toga "kvari", pa se vodilo računa da ne ostane uključen preko noći.

Posle uključivanja, televizor se, dok se ne pojavi slika, gotovo ceo minut "zagrevao", a posle "gašenja", slika se sužavala u belu tačku pre nego što se ekran sasvim zacrni...

Prvi domaći televizor napravljen je u fabrici "Nikola Tesla" u Beogradu, a onda je političkom odlukom, proizvodnja prebačena Niš. Najprodavaniji aparat Elektronske industrije iz ovog grada bio je "ambasador", a tv-prijemnici pravljeni su i u Zagrebu (RIZ), Kranju ("Iskra"), i Banjaluci ("Čajavec").

Kad je počela proizvodnja kolor televizora, u prvi plan je izbilo "Gorenje".

Uvozni su bili retki: "filips" i "grundig" za diplomate i funkcionere, mađarski "orion" tu i tamo… Jedino su veći proboj na tržište napravili – Rusi! Njihov portabl televizor (crno-beli, naravno) marke "junost", prekraćivao je duge sate dežurstva portira, policajaca i radnika na benzinskim pumpama.

serijal SFRJ, SFRJ tekstovi, zašto smo voleli SFRJ, SFRJ, televizori, televizor Izvor: Promo

Poslednjeg dana u 1971. godini počelo je emitovanje Drugog programa RTB. Bio je namenjen slici u koloru, a "TV Revija" je 24. decembra 1971. objavila uputstvo kako da se koristi: "Vlasnici skupih televizora u boji jednostavno će uključiti svoj aparat, pronaći kanal i finom regulacijom uskladiti boje. Vlasnici crno-belih televizora sa priključkom za Drugi program uključiće dugme sa natpisom UHF i okretanjem dugmeta za finu regulaciju pronaći sliku i zvuk Drugog programa. Oni koji su kupili televizor pre 1967. godine u Drugi program mogu da se uključe kupovinom tzv. konvertora (ulaganja su oko 350 dinara)..."

Neuporedivo jeftinije od pomenutog konvertora bilo je šareno ravno staklo (boje duge bile su poređane vodoravno) koje se jednostavno montiralo ispred crno-belih ekrana, i davalo utešnu iluziju kolor slike…

Za prijem programa bila je neophodna antena, spoljna ili sobna. Ovi drugi bili su pošteđeni penjanja na krov i eventualnog lomljenja vrata tokom povremenog, ali neizbežnog podešavanja…

Sve do pojave kolor televizora, u javnosti se raspravljalo o štetnosti gledanja tv-programa u mraku. Ni stručnjaci nisu mogli da se slože da li ono lepo i opčinjujuće titranje senki kvari oči. Zato su neki modeli sobnih antena imali i malu svetiljku, kao da razbije mrak, ali koja uistinu ničemu nije služila osim što je kvarila uživanje.

Još je jedan, govoreći današnjim rečnikom, "gedžet" išao uz televizore - osim heklane šustikle čiji se kraj pažljivo podizao sa ekrana pre uključivanja. Stabilizator. Veliki kao cigla, a pet puta teži transformator neutralisao je promene napona i sprečavao istinsko kvarenje aparata.

Za današnje futurističke LCD prijemnike, nekadašnji televizori bili su barokno dizajnirani: mutno-zeleni ekran bio je uokviren kutijom od furnira, a neki tipovi imali su rolo-vratanca preko tastera za biranje kanala i za uključivanje koja su se - zaključavala!

Daljinski upravljači ući će u kuće Jugoslovena prekasno da bi uživali u njima – tada su već u njihovim životima najvažnje postale vesti...

POVEZANE VESTI

Komentari (22)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Maja

Moji su 80-te kupili tv u boji, marke "Telefunken", a'87-e god. videorekorder marke" Samsung", 88-e godine satelitsku antenu. Sve je bilo dostupno da se kupi u robnim kućama u kojima je izbor bio od trzalice za gitare preko lutki "beba" sa cuclom do nameštaja... sve kvalitetno, a sada možemo kod "kineza" u kupovinu, eto gde smo i śta čini globalizacija..

Mali

Moj deda je kupio 1987 ei niš model color 5608 sa prednje strane bio sive boje sa plastikom a okolo furnir.Takav je bio u srećnim ljudima kod Golubovića u kući.Koristili smo ga do 2008 i tad ga deda dao bratu jer je slika povukla na ljubičasto.

Programator

Pauza u emitovanju programa održala se do polovine osamdesetih. Počinjala je negde oko 12h, prvo test signalom, a zatim bi bio samo "sneg". Posle 14:30 nastavljalo se reprizom Školskog programa.

* Sva polja su obavezna

Najčitanije

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Region

Region

Protestne povorke širom Crne Gore, Amfilohije predvodio litiju u Podgorici 26.01.2020.

26.01.2020.  |  Region

Region

Region

Predstavnici SPC bojkotovali molitvu za jedinstvo svih hrišćana u Sisku 26.01.2020.

26.01.2020.  |  Region

Region

Region

Deset osoba uhapšeno, tri policajca povređena u incidentima u Podgorici 26.01.2020.

26.01.2020.  |  Region

Region

Region

Autobus pun kineskih turista iz Vuhana stigao u Hrvatsku 26.01.2020.

26.01.2020.  |  Region

Region

Region

Makedonski srednjoškolci dele fotografije golih vršnjakinja preko interneta 26.01.2020.

26.01.2020.  |  Region

Region

Region

Sukobi u Podgorici oko murala sa srpskom trobojkom, više povređenih i uhapšenih 26.01.2020.

26.01.2020.  |  Region

Region

Region

Policija bacila suzavac na Zlatici, komunalna okrečila oslikanu trobojku 25.01.2020.

25.01.2020.  |  Region

Region

Region

Kovač, Penava i Štir zajednički protiv Plenkovića u borbi za vrh HDZ-a 25.01.2020.

25.01.2020.  |  Region

loader