Slovenački parlament odbio referendum o migracijama

Slovenački parlament odbio referendum o migracijama

Slovenački parlament odbio referendum o migracijama Izvor: Reuters

Slovenački parlament je odbio inicijativu Slovenačke demokratske stranke (SDS) Janeza Janše i Nacionalne stranke (SNS) Zmage Jelinčiča da se održi referendum na kojem bi se birači izjašnjavali da li su za ili protiv globalnog kompakta o migracijama, odnosno Marakeškoj deklaraciji.

SDS i SNS su predlagale da birači na referendumu odgovaraju na pitanje: "Jeste li za to da Slovenija pristupi Globalnom dogovoru o sigurnim, uređenim i zakonitim migracijama koji izjednačava legalne i ilegalne migracije?".

Parlamentarni odbor za spoljnu politiku je, nakon četvorosatne rasprave, odlučio da takav predlog nije adekvatan za početak zakonodavne procedure raspisivanja referenduma, a 'za' su glasali samo predstavnici Janšine i Jelinčičeve stranke. 

Pre toga, pravna služba parlamenta ocenila je da je predloženo referendumsko pitanje "nejasno" i da zato ne može biti postavljeno na referendumu, navodeći da odluke o prihvatanju međunarodnih sporazuma i konvencija donose vlada ili parlament i da ne mogu biti predmet referendumskog odlučivanja, prenela je Hina. 

Uprkos rezervama, slovenačka vlada koju vodi premijer Marjan Šarec je u decembru prihvatila Marakešku deklaraciju, uz izjavu da je globalni kompakt o uređenim migracijama dobar korak kako bi se migracijski problemi počeli rešavati multilateralnom saradnjom, kao i da se radi o političkom, a ne pravno obvezujućem aktu, koji bi države primorao na promenu migracione politike koja ostaje u nadležnosti država kao suvereno pravo. 

Sednici spoljnopolitičkog odbora na kojoj je inicijativa za održavanje referenduma odbijena prisustvovao je i ministar spoljnih poslova Miro Cerar, podržavši stav vlade da je potpisivanje Marakeške deklaracije bio pozitivan čin.

Na tvrdnju opozicine desnice da su nekontrolisane migracije iz islamskih država dovele do Bregzita i urušavanja evropske bezbednosne politike, Cerar je rekao da je Bregzit "posledica populizma i širenja lažnih vesti", pri čemu su državljani Velike Britanije, po njegovim rečima bili prevareni.

Većina višesatne rasprave pre odbacivanja inicijative o referendumu odvijala se između stranaka Levice, stranke koja je naklonjena primanju izbeglica i migranata i predstavnika opozicionih desnih stranaka. Poslanici Levice optužili su inicijatore referenduma da govorom mržnje i otvorenim "rasizmom" plaše građane pred nepostojećom pretnjom i to iz vlastitih političkih motiva, dok su predstavnici opozicije Levicu optuživali da je kriva za ilegalne migracije koje mogu ugroziti nacionalni identitet i suverenost Slovenije.

POVEZANE VESTI

Komentari (2)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Luka

Miro Cerar u pravu 100%! Čemu služe političari ako ćemo sve porediti populizmu!? Bravo!

Vasilije Dokoni

Ničemu. Tehnologija nam omogućava da svako može dati svoj glas i mišljenje odmah i da bilo kome lokacije. Političari su relikt prošlog veka.

* Sva polja su obavezna

Najčitanije

N1 teme

NAJČITANIJE

POPULARNO NA DRUŠTVENIM MREŽAMA

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Region

Region

Na protestu u Podgorici zatražena smena menadžmenta RTCG 20.04.2019.

20.04.2019.  |  Region

Region

Region

Ubijen otac "škaljarca" Jovice Vukotića u Kotoru 20.04.2019.

20.04.2019.  |  Region

Region

Region

Dodik: Ne možete rešiti balkansko pitanje, a da se Srbi drže dezintegrisani 20.04.2019.

20.04.2019.  |  Region

Region

Region

Mesić: Najkraće rečeno - rat nije bio potreban 20.04.2019.

20.04.2019.  |  Region

Region

Region

U Severnoj Makedoniji u nedelju prvi krug predsedničkih izbora 20.04.2019.

20.04.2019.  |  Region

Region

Region

U Vlasenici sahranjeni posmrtni ostaci 17 žrtava s početka rata u BIH 20.04.2019.

20.04.2019.  |  Region

Region

Region

Na brodu "Jadran" zaplenjen kokain, uhapšen podoficir Vojske Crne Gore 20.04.2019.

20.04.2019.  |  Region

Region

Region

Bregu: Potrebno raditi na zaustavljanju nasilja nad ženama na internetu 19.04.2019.

19.04.2019.  |  Region

loader