Slovenački parlament odbio referendum o migracijama

Slovenački parlament odbio referendum o migracijama

Slovenački parlament odbio referendum o migracijama Izvor: Reuters

Slovenački parlament je odbio inicijativu Slovenačke demokratske stranke (SDS) Janeza Janše i Nacionalne stranke (SNS) Zmage Jelinčiča da se održi referendum na kojem bi se birači izjašnjavali da li su za ili protiv globalnog kompakta o migracijama, odnosno Marakeškoj deklaraciji.

SDS i SNS su predlagale da birači na referendumu odgovaraju na pitanje: "Jeste li za to da Slovenija pristupi Globalnom dogovoru o sigurnim, uređenim i zakonitim migracijama koji izjednačava legalne i ilegalne migracije?".

Parlamentarni odbor za spoljnu politiku je, nakon četvorosatne rasprave, odlučio da takav predlog nije adekvatan za početak zakonodavne procedure raspisivanja referenduma, a 'za' su glasali samo predstavnici Janšine i Jelinčičeve stranke. 

Pre toga, pravna služba parlamenta ocenila je da je predloženo referendumsko pitanje "nejasno" i da zato ne može biti postavljeno na referendumu, navodeći da odluke o prihvatanju međunarodnih sporazuma i konvencija donose vlada ili parlament i da ne mogu biti predmet referendumskog odlučivanja, prenela je Hina. 

Uprkos rezervama, slovenačka vlada koju vodi premijer Marjan Šarec je u decembru prihvatila Marakešku deklaraciju, uz izjavu da je globalni kompakt o uređenim migracijama dobar korak kako bi se migracijski problemi počeli rešavati multilateralnom saradnjom, kao i da se radi o političkom, a ne pravno obvezujućem aktu, koji bi države primorao na promenu migracione politike koja ostaje u nadležnosti država kao suvereno pravo. 

Sednici spoljnopolitičkog odbora na kojoj je inicijativa za održavanje referenduma odbijena prisustvovao je i ministar spoljnih poslova Miro Cerar, podržavši stav vlade da je potpisivanje Marakeške deklaracije bio pozitivan čin.

Na tvrdnju opozicine desnice da su nekontrolisane migracije iz islamskih država dovele do Bregzita i urušavanja evropske bezbednosne politike, Cerar je rekao da je Bregzit "posledica populizma i širenja lažnih vesti", pri čemu su državljani Velike Britanije, po njegovim rečima bili prevareni.

Većina višesatne rasprave pre odbacivanja inicijative o referendumu odvijala se između stranaka Levice, stranke koja je naklonjena primanju izbeglica i migranata i predstavnika opozicionih desnih stranaka. Poslanici Levice optužili su inicijatore referenduma da govorom mržnje i otvorenim "rasizmom" plaše građane pred nepostojećom pretnjom i to iz vlastitih političkih motiva, dok su predstavnici opozicije Levicu optuživali da je kriva za ilegalne migracije koje mogu ugroziti nacionalni identitet i suverenost Slovenije.

POVEZANE VESTI

Komentari (2)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Luka

Miro Cerar u pravu 100%! Čemu služe političari ako ćemo sve porediti populizmu!? Bravo!

Vasilije Dokoni

Ničemu. Tehnologija nam omogućava da svako može dati svoj glas i mišljenje odmah i da bilo kome lokacije. Političari su relikt prošlog veka.

* Sva polja su obavezna

Najčitanije

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Region

Region

MUP RS formira Žandarmeriju, Ambasada SAD traži objašnjenje 24.06.2019.

24.06.2019.  |  Region

Region

Region

BiH propustila šansu da imenuje delegaciju u Savet Evrope, sednica bez kvoruma 24.06.2019.

24.06.2019.  |  Region

Region

Region

Venecijanska komisija protiv oduzimanja crkvene imovine bez sudske odluke 24.06.2019.

24.06.2019.  |  Region

Region

Region

Hrvatski ministar objasnio mladima kako da se obogate do 44. godine 24.06.2019.

24.06.2019.  |  Region

Region

Region

Gradonačelnik Kotora sprečio svoju smenu - zapečatio vrata, da odbornici ne uđu 24.06.2019.

24.06.2019.  |  Region

Region

Region

Dodikov poziv Tačiju - Kosovo pozvano kao "nedefinisani subjekt s fusnotom" 24.06.2019.

24.06.2019.  |  Region

Region

Region

Održana komemoracija žrtvama NDH u logoru Jadovno 23.06.2019.

23.06.2019.  |  Region

Region

Region

Dodik: Republika Srpska zahvalna svima koji su dali živote za njenu slobodu 23.06.2019.

23.06.2019.  |  Region

loader