Rukavina: Obeležavaju Dan RS, a njeni građani ne veruju u institucije

Rukavina: Obeležavaju Dan RS, a njeni građani ne veruju u institucije

Šta znači obeležavati Dan RS u situaciji kad Srpska ima institucije u koje se ne veruje, upitao je u Novom danu novinar Saša Rukavina osvrćući se na nezadovoljstvo građana povodom nerešenog slučaja Davida Dragičevića. Novinar Dejan Sajinović smatra da slučaj neće rešiti ni Tužilaštvo BiH i da je to jedino moguće pod međunarodnim monitoringom.

Novinar Dejan Sajinović iz Banjaluke, komentarišući manifestacije povodom Dana Republike Srpske, kaže da je i inače puno toga teatralnog u Srpskoj, ali i u celoj BiH, jer različitim elitama u različitim delovima te zemlje odgovara da se razne stvari tematizuju na određeni način. Tako je i sa razlikama u odnosu prema Danu RS.

Sve teme koje su proistekle iz rata su dobre stvari za eksploataciju, da se skrene s teme svakodnevnih stvari koje muče građane, kaže gost N1. Ocenjuje da je to sve gubljenje vremena.

Sajinović kaže da se seća obeležavanja ovog dana i ranije, kada su dolazili u Banjaluku predstavnici bošnjačkog i hrvatskog naroda, kada su prisustvovali diplomatski predstavnici koji su bili akreditovani u tom mestu. Veći deo vremena od Dejtona naovamo to (proslava Dana RS) nije bio problem, a počelo je da bude problem onog trenutka kada su se i jedni i drugi setili da je to dobra tema da se eksploatiše (ko hoće, ko neće RS), da se skreću teme sa stvari koje su bitne, dodaje. "Što smo dalje od rata mi sve više i više otvaramo takvih tema na ovakav načlin... Kome to koristi, meni stvarno nije jasno".

Novinar Saša Rukavina iz Sarajeva kaže da je Dan Republike Srpske jednostavno dan koji nikada neće biti jednako shvaćen na obe strane. "On će za jedne uvek biti početak genocida, za druge će biti dan kad su se izborili - ne znam za šta su se izborili, za Milorada Dodika i ovih 800 policajaca koji će danas marširati Banjalukom, koje smo samo pre 10, 11 dana gledali na tim istim ulicama u drugoj ulozi", kaže, osvrćući se na reakciju policije na okupljene tokom protesta "Pravda za Davida". Rukavina zato pita - da li je to prioritet ili da se nađu ubice dečaka Davida Dragičevića, dodajući da ne vidi razlog zašto tužilaštvo i policija nisu to rešili do sada.

"Šta je prioritet, obezbediti normalan život, ili mahati zastavicama", upitao je Rukavina.

Sajinović kaže da je čitav slučaj tema koja se komplikuje, podsećajući da su jedne stvari saopštene na prvoj konferenciji o tome, a da su se kasnije ispostavile kao potpuno netačne. Niko ne spori da je bilo velikih propusta u samoj istrazi, ali pitanje je da li se radi o propustu ili nekoj vrsti aljkavosti ili je posredi zavera, dodaje Sajinović. "Umesto da se vidi ko je kriv za te propuste, bavimo se Sorošem, udarima, revolucijama, svega smo se nagledali osim onog što bi u normalnoj zemlji trebalo - da policija i tužilaštvo rade svoj posao", navodi Sajinović dodajući da je poverenje u institucije poljuljano.

Rukavina ocenjuje da su i policija i tužilaštvo mogli da reše taj slučaj. "Šta znači obeležavati Dan Republike Srpske u situaciji kad Republika Srpska ima institucije u koje se ne veruje? Ne vidim razloga da se taj slučaj nije rešio, ne vidim razloga da policija tuče ljude koji traže da ona radi svoj posao". Rukavina naglašava da treba tražiti da institucije koje slave rođendan rade svoj posao. "Taj bh.entitet je mogao tražiti pomoć države, državnog tužilaštva, to je ono što (Davidov otac) Davor Dragičević traži, oni su mogli davno to tražiti, ali hajmo mahati zastavicama, hajmo praviti cirkus".

Sajinović, s druge strane, ne misli da će tužilaštvo BiH uraditi bolji posao od tužilaštva RS. "Prvosuđe u celoj zemlji je deo istog miljea... Ne bih želeo da se stekne utisak da je u RS stanje katastrofa, a kad se prenese u Sarajevo, da će sve biti rešeno. Neće ništa biti rešeno, ubeđen sam da kad taj predmet pređe na Tužilaštvo BiH, da ćemo isto gledati što se dešavalo u banjalučkom tužilaštvu, dakle odugovlačenje u nedogled i nerešeno pitanje".

Sajinović kaže da bi rešenje bilo da se neko neutralan (EU, OSCE) uključi kao neka vrsta monitoringa tog predmeta. To je jedina šansa da taj predmet bude rešen, smatra.

Sajinović kaže da reakcija policije koja je nedavno uhapsila nekoliko članova grupe "Pravda za Davida" nije uplašila građane i da i dalje postoji veliki pritisak javnosti da taj slučaj bude rešen. "Postignuta je jedna vrsta šireg konsenzusa Republike Srpske da taj slučaj bude rešen, na njemu se pokazuje da li građani RS mogu da veruju svojim institucijama ili ne mogu, ako ne mogu onda je to problem... I to je postalo paradigma za sve nerešene slučajeve", kaže Sajinović.

On navodi i da je postojao niz ubistava u Banjaluci "sa mogućnošću političke pozadine, koji nisu rešeni".

Rukavina ocenjuje da režim u RS nije uzdrman, da je čak i jači u ovom trenutku nego kad se događao slučaj Dragičević, ali, ističe, pitanje je na koji način vlast, SNSD, obezbeđuje tu podršku koju imaju. "I kako dalje, kako te institucije naterati da nastave da rade ono za šta primaju plate, a ne ono šta hoće Milorad Dodik".

Ni ove godine nije prošlo bez varnica između Banjaluke i Sarajeva kad je Dan RS u pitanju. Naime, 25 udruženja iz Federacije BiH, na čelu sa "Majkama Srebrenice" su na adrese institucija RS poslala "čestitku" povodom 9. januara, na kojoj je slika leševa, uz potpis "Ako slavite Dan Republike - ovo su njeni temelji!"

Komentarišući to, Sajinović kaže da se tim stalnim izazivanjem tenzija pravi podloga za neke nove sukobe, neke nove konfrontacije. "Potrebna je hladna glava, razum, vizionari na svim stranama, koji će naći zajednički interes svih nas koji živimo u BiH... Prošlost da prepustimo sudovima, istoričarima, a da se prepustimo temama koje će ovoj zemlji doneti neku bolju budućnost", kaže gost Novog dana.

Rukavina kaže da je ta čestitka možda brutalna, ali da je suština tačna. "Da, te kosti jesu u temeljima RS, genocid jeste u temeljima RS, genocid za mene, a čini mi se i za veći deo svetske javnosti. Ali slažem se sa kolegom, hajmo videti gde smo sad, hajmo pokušati šta možemo... Ima pravosuđe koje se bavi ratnim zločinima, ima istoričara koji će kad tad doći u situaciju da objektivno poslože istoriju... Kad je već tako, kad smo potpisali to što smo potpisali u Dejtonu, hajmo da vidimo kako taj Dejton da iskoristimo da imamo normalan život".

Sajinović kaže da RS nije dovoljno učinila da se kazne svi oni koji su počinili strašne zločine, pogotovo Srebrenicu, i da je potrebno da se uradi više. "Ali, previše bi mi bilo da kažem da ono što je RS predstavlja te strašne zločine".

Rukavina dodaje da ne kaže da ono što je RS predstavlja te strašne zločine, ali da je nastala kao rezultata rata u kom su počinjeni ti stravični zločini.

POVEZANE VESTI

Komentari (1)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Стеван

Овога нико ни не коментарише .

* Sva polja su obavezna

Najčitanije

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Region

Region

Obeležena godišnjica osnivanja tzv. Herceg-Bosne 18.11.2019.

18.11.2019.  |  Region

Region

Region

Dodik: Od 1. januara krivična odgovornost za nepoštovanje odluka Skupštine RS 18.11.2019.

18.11.2019.  |  Region

Region

Region

Ivo Goldštajn: Mržnja ubija Hrvatsku 18.11.2019.

18.11.2019.  |  Region

Region

Region

Medved: Srpska vojska zna gde su posmrtni ostaci nestalih s područja Vukovara 18.11.2019.

18.11.2019.  |  Region

Region

Region

Godišnjica pada Vukovara: Grad opterećen prošlošću želi bolji pogled u budućnost 18.11.2019.

18.11.2019.  |  Region

Region

Region

EU: Izbeglički kamp Vučjak mora biti ukinut, naći adekvatniji smeštaj migrantima 18.11.2019.

18.11.2019.  |  Region

Region

Region

EU komesarka: Ono što je Severna Makedonija ispunila je za svako poštovanje 18.11.2019.

18.11.2019.  |  Region

Region

Region

Plenković: Treba doći do političke volje da Srbija dostavi podatke o nestalima 18.11.2019.

18.11.2019.  |  Region

loader