Slučaj Sejdić - Finci: Devet godina posle presude čeka se na implementaciju

Slučaj Sejdić - Finci: Devet godina posle presude čeka se na implementaciju

Već devet godina je prošlo od kako je Evropski sud za ljudska prava u Strazburu presudio u korist Derve Sejdića i Jakoba Fincija. Sud je potvrdio da im se krše ljudska prava propisana Konvencijom Ujedinjenih nacija, a to je da budu birani u institucije Bosne i Hercegovine - Dom naroda i Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

Izvor: N1

Iako su međunarodni faktori pred bosanskohercegovačke elite postavili implementaciju sad već čuvene presude kao jedan od ključnih uslova za članstvo u Evropskoj uniji - rešenje ovog pitanja se ne nazire.

Nema niti jedne države na svetu, osim Bosne i Hercegovine, koja Ustavom propisuje da su građani neravnopravni, kaže Jakob Finci. Sada je, kaže, pravo vreme za izmenu.

"Jer se radi o izmeni samo jedne rečenice oko koje se manje-više svi slažu, a to je da se bira jedan član Predsedništva iz Republike Srpske i dva iz Federacije, a da više od jednog ne budu iz istog naroda ili reda Ostalih. Za Dom naroda čini se da su se naše stranke u pregovorima usaglasile da to bude po pet ljudi, ali da ne bude više od četiri iz istog naroda tako da se ono peto mesto ostavi drugima", istakao je Finci.

Samo na stranici Saveta Evrope, kaže Finci, objavljeno je oko 150 studija koje se bave ovim pitanjem. Sve političke stranke u Bosni i Hercegovini su svesne da se presuda implemenirati mora. Od nje zavisi članstvo u Uniji. No, politički predstavnici konstitutivnih naroda još nisu spremni da potpišu da se u korist Ostalih odriču dela pozicija.

Dervo Sejdić nije optimista da će i u narednom periodu napraviti iskorak.

"Ovo je predmet pravne prirode, a ne političke gde političari, lideri šest, sedam, osam partija kako kad, uzimaju sebi za pravo da tumače međunarodnu pravdu, domaću pravdu a da i sami nisu potkovani pravnim naukama, umesto da se angažuje struka ljudi koji to rade, i poznaju i domaće ustavno, i međunarodno javno pravo", smatra Sejdić.  

Međunarodna zajednica je ta, kažu Sejdić i Finci, koja je udaljila Bosnu i Hercegovinu od rešavanja ovog pitanja. Njemačko-britanska inicijativa, koja je implementaciju presude spustila na dno prioriteta. No, visoki predstavnik poziva političare na odgovornost.

"Bosna i Hercegovina teži članstvu u Evropskoj uniji. Njeni lideri tvrde da veoma poštuju evropske standarde i vrednosti. Ipak, godinu za godinom, oni se prema nekim građanima ponašaju kao manje jednakima od ostalih. Na tu diskriminaciju mora se staviti tačka. Pozivam vlasti Bosne i Hercegovine da sprovedu svoju obavezu da Ustav i izborne propise usklade sa odlukom Evropskog suda za ljudska prava i Evropskom konvencijom o ljudskim pravima i pratećim protokolima. Govorim o vašim građanima. Krajnje je vreme da se uradi prava stvar, bez daljih izgovora i odlaganja", ukazao je Valentin Incko, visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini.  

O neravnopravnosti građana Bosni i Hercegovini, uz presudu Sejdić i Finci, govore presude istog Suda u slučajevima Šlaku, Pilav, Zornić. Nekadašnja pravna zastupnica Veća ministara pred Sudom u Strazburu, Monika Mijić, kaže:

"Do sada je Evropski sud doneo 62 presude protiv Bosni i Hercegovini u poslednje dve godine najveći broj presuda koje je Evropski sud doneo se opet odnose na neizvršavanje presuda domaćih sudova i na dužinu postupka", navela je Mijić.  

Od 2006. godine, kada je Evropski sud za ljudska prava presudio u korist Derve Sejdića i Jakoba Fincija, tek je Skupština Kantona Sarajevo, na inicijativu Naše stranke, usvojila amandmane na Ustav i u svojim redovima implementirala odluku.

POVEZANE VESTI

Komentari (2)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Pera

Da je BiH država građana ne bi ni bilo talvog ustava niti rata pre toga. BiH je država oktroisana voljom velikih sila i kao takva ograničenog suvereniteta i ograničene demokratije. Prema tome pravo na izbor građanina jeste suština demokratije, ali i pravo na samoopredeljenje, ali to ne funkcioniše baš automatski ni u najvećim demokratijama.

Miki

Problem je u muslimanima koji hoce unitarnu drzavu umesto da razmisljaju o decentraliziranoj drzavi koja ce imati neke drzavne funcije oni se uzdaju u amere da im silom naprave drzavu po njihovoj volji zaboravljajuci da nema drzave u kojoj ne postoji minimum suglasnosti. Takvom politikom dovesce do potpunog raspada.

* Sva polja su obavezna

Najčitanije

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Region

Region

Slovenački ministar spoljnih poslova pozitivan na koronavirus 23.10.2020.

23.10.2020.  |  Region

Region

Region

Roditelji u Budvi najavili protest, nezadovoljni zatvaranjem škola 23.10.2020.

23.10.2020.  |  Region

Region

Region

Bugarski premijer u samoizolaciji, bio u kontaktu sa zaraženim funkcionerom 23.10.2020.

23.10.2020.  |  Region

Region

Region

Varhelji: Crna Gora će morati da ispuni preporuke EK koje se tiču ljudskih prava 23.10.2020.

23.10.2020.  |  Region

Region

Region

Nastavljen verbalni sukob između Plenkovića i Milanovića, niz međusobnih optužbi 23.10.2020.

23.10.2020.  |  Region

Region

Region

Dva smrtna slučaja i 177 novozaraženih koronavirusom u Crnoj Gori 23.10.2020.

23.10.2020.  |  Region

Region

Region

Zaev i Hoti: Vrlo dobri bilateralni odnosi između Severne Makedonije i Kosova 23.10.2020.

23.10.2020.  |  Region

Region

Region

Dodik: Na izborima u SAD podržavam Trampa, Bajden je srbomrzac 23.10.2020.

23.10.2020.  |  Region

loader