"Zašto smo voleli SFRJ": Doba nevinosti i "danski akcioni" filmovi

"Zašto smo voleli SFRJ": Doba nevinosti i "danski akcioni" filmovi

"Zašto smo voleli SFRJ": Doba nevinosti i "danski akcioni" filmovi Izvor: aukcije.hr, asiakas.kotisivukone.com, ebay.com

Istorija probijanja seksa na filmsko platno duga je i dosadna, a vredna pažnje postaje tek 1968. godine kada je u Danskoj ukinuta cenzura.

U situaciji kada su video rikorderi bili misaona imenica (a tek internet!), jedino mesto koje je raznolikoj publici ostalo za zadovljavanje niskih strasti bio je bioskop. Svaki veći grad u socijalističkoj Jugoslaviji imao je bioskop "na lošem glasu", čije su vitrine pored ulaza krasili plakati skandinavskih komedija za odrasle.

U ono vreme nevinosti, nisu postojala ograničenja kad je vreme prikazivanja u pitanju - ako je bilo publike, projekcije su počinjale u deset pre podne. Bioskop je bio demokratska ustanova, cene karata svima dostupne, a semenke bagatela. Trebalo je još samo malo napora da se suzbije stid, i već ste bili i na sigurnom, među prijateljima i istomišljenicima. Na prepodnevne predstave devojke nisu dolazile, a ni inače ihije bilo mnogo među javnim poklonicima ovog žanra... Elem, sat i po kasnije, đaci, studenti, nezaposleni i vitalniji penzioneri, teturali su kroz izlazna vrata kino, omamljeni dnevnom svetlošću i elementima stvarnosti.

Apsolutni hit bio je "Hopa cupa u krevetu", iz danskog serijala koji nam je podario i "Mazurku...", "Rektora...", "Zubara u krevetu", i tako dalje... ukupno sedam komada snimljenih između '70. i '76. godine, čiji je glavni junak bio bucmasti Ole Seltoft.

Zaplet ovih niskobudžetnih komedija nije bio komplikovan. U "Hopa cupa...", recimo, glavni ženski lik je zanemarena supruga biznismena koja svoje frustracije leči tako što se bavi poslovnom pratnjom. Problemi nastaju kad njen muž za poslovne prijatelje naruči "pratilje"... Golotinje u filmovima koje pominjemo bilo je manje nego u današnjim porodičnim serijama, ali kap vode žednom u pustinji mnogo znači!

Zanimljivo je da su drugi popularni serijal erotskih komedija snimli uzdržani i hadni Britanci. "Doživjaji perača prozora" iz 1974. mesecima su se davali u Jugoslaviji, a na talasu njihove popularnosti jahali su docnije i "Doživljaji isntruktora vožnje". I ovde je glavni glumac, Robin Eskvit, bio ružnjikav i neprivlačan, valjda da bi utešio armiju istih takvih gledalaca - kad se njemu to dešava, i njima će.

erotski filmovi, danski filmovi, švedski filmovi, serijal SFRJ, SFRJ tekstovi, zašto smo voleli SFRJ Izvor: Screenshot

Osim serijala, bilo je i blistavih pojedinačnih uzleta: "Grčke smokvice", "Šveđanke u internatu", "Šefica zna znanje"... ali ovaj multinacionalni koktel anonimnih nimfi nije mogao da se poredi sa jednom jedinom Laurom Antoneli. Apsolutno najsanjanija žena Balaševićeve generacije "pedeset i neke", glumila je u "Malom grehu" i "Igri s vatrom". U prvom, ona je maćeha tinejdžeru kojeg je glumio Alesandro Momo, a u drugom žena njegovog brata (ili je bilo obrnuto?)... i on je želi od prvog do pretposlednjeg kadra, u kojem mu se daje, što mi gledaoci, više naslućujemo nego što vidimo. Mereno današnjim merilima, ovi su filmovi, prosto rečeno, uprkos čvrstoj dramaturškoj strukturi, znalačkoj režiji i odličnoj glumi - dosadni. Ali u ono vreme, i bogovi su mislili drugačije! Glumac Alesandro Momo poginuo je na vespi u osamnaestoj godini. Dva puta imati Lauru Antoneli - bio je to preveliki uzlet za smrtnika, greh koji je morao da bude kažnjen  smrću!

Posle je bilo lako pomerati granice: zbog "Poslednjeg tanga u Parizu" uvedene su kasne noćne projekcije i zabrana ulaska u salu maloletnicima (prva takva u socijalizmu?), a onda je došla "Emanuela" sa Silvijom Kristel, i zbrisala konkurenciju, a sluđenim gledaocima otškrinula vrata jednog novog sveta u kojem se lepo "vidi ona stvar", i to u natprirodnoj veličini, preko pola  sinemaskop platna.

Početkom osamdesetih došli su video rekorderi, pa je uživanje u pornografiji postalo komfornije, a filmovi su prilagođeni za gledanje u samoći ili u uskom društvu - postali su znatno eksplicitniji. Uostalom, čemu više priča: o filmovima za odrasle svi koje to zanima i sami znaju sve.

Ali, ostanimo još malo u prošlosti. Za uspeh napred pomenutih erotskih komedija, popularno zvanih "danski akcioni", zaslužni su i maštoviti prevodi naslova koji su, formalno pristojni, u punoj meri nagoveštavali golicavi sadržaj, i zahvaljući svojoj šaljivosti, brzo "ulazili u uvo". Fraza "hopa cupa..." ušla je u sleng, a naslov "Njoj se mili u svili" nadživeo je osrednji američki film, i traje nezavisno od njega, i danas.

Malo je poznato da je autor ovih, i mnogih drugih prevoda Ivo Škrabalo, cenjeni  univerzitetski profesor, autor kapitalnih dela iz istorije hrvatskog filma, zamenik ministra kulture samostalne Hrvatske i poslanik. Sedamdesetih godina prošlog veka radio je kao programski savetnik Kroacija filma, i tada je "krstio" ove filmove, zaduživši jugoslovensku kulturu.

Tagovi:

POVEZANE VESTI

Komentari (12)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Proslo vreme

Slatka ptica mladosti...

Ar

A filmovi Tinta Brasa i cuvena Serena Grandi?

Kasno

Kasno ste se setili. Sad uzivajte.

* Sva polja su obavezna

Najčitanije

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Region

Region

Ustaški simboli na kući kod Našica, osude SDP 14:47 h

14:47 h  |  Region

Region

Region

Sukob policije i građana Mostara zbog deponije smeća 13:10 h

13:10 h  |  Region

Region

Region

Odloženo premeštanje migranata iz kampa Vučjak kod Bihaća 12:14 h

12:14 h  |  Region

Region

Region

Varheji: EK podržava otvaranje pregovora sa Albanijom i Severnom Makedonijom 11:55 h

11:55 h  |  Region

Region

Region

Škoro o odnosima sa Srbijom: Nemam problem da pregovaram ni sa crnim đavolom 08:56 h

08:56 h  |  Region

Region

Region

Makedonska i srpska policija prekinule kanal droge iz zapadne Evrope 06.12.2019.

06.12.2019.  |  Region

Region

Region

Migranti iz Vučjaka: U Sarajevo nas možete odvesti samo silom, mi želimo u EU 06.12.2019.

06.12.2019.  |  Region

loader