Đukanović: Referendum u Makedoniji alarm za uzbunu Briselu

Đukanović: Referendum u Makedoniji alarm za uzbunu Briselu

Đukanović: Referendum u Makedoniji alarm za uzbunu Briselu Izvor: N1

Crnogorski predsednik Milo Đukanović upozorio je u Strazburu da ishod referenduma u Makedoniji mora biti "alarm za uzbunu i poslednje upozorenje" Briselu i svima koji odlučuju u EU, da se "daleko ozbiljnije mora odnositi prema proširenju na Zapadni Balkan i povlačiti odlučnije strateške poteze".

Đukanović je u izlaganju u Evropskom parlamentu ocenio da stabilnost evropskog kontinenta učvršćuje strategija integracije, a ne posustajanja ili obustavljanja procesa ulaska Zapadnog Balkana u EU.

Dodao je da "ostaje da se veruje" da se neuspeh referenduma u Makedoniji "neće nepovoljno odraziti na dijalog Srbije i Kosova, koji je i bez toga veoma komplikovan, pa je potrebno u to uložiti dodatne napore, utoliko pre što postoji entuzijam za to i u Prištini i u Beogradu".

"Najvažnije je da je dijalog uspostavljen i da traje bez obzira na povremene incidenta i političku temperaturu koja se podiže s obe strane", rekao je crnogorski predsednik.

Izrazio je nadu da će svi koji su uključeni u taj proces uzeti u obzir "tradicionalno rovitu stabilnost" na Zapadnom Balkanu, i težiti prevazilaženju "istorijski opterećujeg jaza izmedju Beograda i Prištine".

Đukanović je ukazao da "posustaje evroentuzijam" koji je postojao i na Zapadnom Balkanu.

Krupni uzroci, primetio je, koji podrivaju donedavni proevropski zamah i odušeljenje na Zapadnom Balkanu, jesu oprečni tonovi "s raznih evropskih adresa" o ujedinjavanju EU.

To su otvorena pitanja na Zapadnom Balkanu koja potiču još od jugoslovenske krize, rekao je crnogorski predsednik, naglasivši da su to "nedovršena rešenja u odnosima Srbije i Kosova, u Makedoniji, i Bosni i Hercegovini".

"Zbrka i neizvesnost na evropskim adresama hrani iluzije još uvek poletnih nosilaca nazadne politike u regionu, a koji i dalje sanjaju o prekompoziciji regiona u velikodržavne tvorevine i neumorno traže podršku tim idejama na nekoj važnoj međunarodnoj adresi", rekao je Đukanović.

On je rekao da rezultati referenduma u Makedoniji najbolje svedoče o tom stanju, dodavši da se "decenijska zapuštenost ovog problema nije mogla nadoknaditi intenzivnijom podrškom sa zapadnih adresa u nekoliko poslednjih meseci".

"Takođe rano i nepripremljeno se ušlo u pripremu za referendum, domaćoj javnosti je trebalo ostaviti još vremena da shvati značaj tako važne odluke za budućnost njihove zemlje", rekao je on.

Đukanović je ocenio da postoji nada da se "propušteno može nadoknaditi dvotrećinskom većinom u parlamentu" u Skoplju ili preko novih izbora.

Za BiH nužna šira međunarodna akcija

Predsednik Crne Gore je danas u Strazburu izjavio da je "šira međunarodna akcija" nužna da bi se prevazišla "nefunkcionalnost Bosne i Hercegovine, s izraženim osećanjem nezadovoljstva rezultatima svih nosilaca domaće i medjunarodne politike u primeni Dejtonskog sporazuma".

Đukanović je u izlaganju u Evropskom parlamentu rekao da ni posle predstojećih izbora u BiH ne očekuje lakši konsenzus i veću posvećenost vodećih političara i ličnosti koji bi pokrenuli BIH ka usvajanju evropskog sistema vrednosti i integracija.

Ocenio je da će za ostvarenje tih ciljeva "biti potrebna nova, šira međunarodna akcija sa naglaskom na konstruktivni konsenzus ključnih zemalja-suseda i najvažnijih činilaca medjunarodne zajednice koji imaju posebnu ulogu u tom delu Evrope".

Krupni uzroci, primetio je, koji podrivaju donedavni proevropski zamah i oduševljenje na Zapadnom Balkanu, a to su oprečni tonovi koji stižu "s raznih evropskih adresa" o ujedinjavanju EU.

Crnogorski predsednik je upozorio na otvorena pitanja na Zapadnom Balkanu koji potiču još od jugoslovenske krize, naglašavajući da misli na "nedovršena rešenja u odnosima Srbije i Kosova, u Makedoniji i Bosni i Hercegovini".

"Zbrka i neizvesnost na evropskim adresama hrani iluzije još uvek poletnih nosilaca nazadne politike u regionu, a koji i dalje sanjaju o prekompoziciji regiona u velikodržavne tvorevine i neumorno traže podršku tim idejama na nekoj važnoj medjunarodnoj adresi", zaključio je Đukanović.

Đukanović je rekao da se veoma dobro razumeju potrebe i napori Evropske unije da se otklone uzroci unutrašnje krize i stagnacije, ali je podvukao da to ne sme značiti "zaustavljanje ili ozbiljnije usporavanje misionarskog projekta ujedinjenja Evrope".

"Ako Evropska unija propusti još jednu priliku da integriše Zapadni Balkan u svoje redove, to nosi veliku opasnost političkog upliva trećih zemalja koje nemaju iste strategijske ciljeve kao Evropska unija".

"To bi ostavilo naš region u zoni konflikata, a evropski kontinent učinilo nedovoljno stabilnim i nejedinstvenim"cenio je on.

Đukanović je s tim u vezi rekao i da će Crna Gora bila predmet "brutalne agresije" c ciljem da je odvrati od evro-atlantskog puta.

Đukanović je naglasio i da "svi u EU treba da prihvate da su zemlje Zapadnog Balkana partneri u pregovaračkom procesu s Evropskom unijom, a ne eksperimentalna laboratorija njene administracije".

POVEZANE VESTI

Komentari (15)

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

S Slobodan

Za EU i NATO referendum u M.je uspeo. EU je dosledna u nedoslednostima.Kada njim odgovara referendum je uspeo ili ne.Kada Kosovo proglasi secesiju to je uredu oni su to "razumjeli". Kada se mnogi drugi odlučuju nasl.stvari onda osudjuju i prete sankcijama. To postaje odvratno nedosledno nedemokratski i neprincipijelno. Samo sila Velikih odlučuje. Nisam poštovalac takve demokrati je.

гандра

није тачно да еуроентузијазам посустаје - ја сам све већи еуроентузијаста откад сам сигуран а нас никад неће примити

Naivni Srbin

Mislim da su ovi u EU samo tebe cekali da im objasnis neke stvari...

* Sva polja su obavezna

Najčitanije

NAJČITANIJE

ČITAOCI REPORTERI

ČITAOCI REPORTERI

Vaša poruka je uspešno poslata.

Hvala.

GOTOVO

Ubacite video ili fotografiju.

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa.
Ne sme biti više od 25 MB.

Pročitajte još

Region

Region

Mihailo: Može doći do rata ako se ne primeni Zakon o slobodi veroispovesti 17.01.2020.

17.01.2020.  |  Region

Region

Region

Vučić, Dodik i Milanović saglasni - nema promene Dejtonskog sporazuma 17.01.2020.

17.01.2020.  |  Region

Region

Region

Tužilaštvo Crne Gore podiglo još jednu optužnicu protiv Duška Kneževića 17.01.2020.

17.01.2020.  |  Region

Region

Region

Sarajevo uvelo besplatni gradski prevoz u vreme velike zagađenosti vazduha 17.01.2020.

17.01.2020.  |  Region

Region

Region

Sud BiH potvrdio optužnicu protiv bivšeg ministra bezbednosti Dragana Mektića 17.01.2020.

17.01.2020.  |  Region

Region

Region

Bregu: Parlamentarni dijalog Zapadnog Balkana i EU preko potreban 17.01.2020.

17.01.2020.  |  Region

Region

Region

Podaci o zagađenju u Banjaluci "izgubljeni u magli" 17.01.2020.

17.01.2020.  |  Region

Region

Region

Ministar odbrane Crne Gore: Neskriveno mešanje Srbije u naša politička pitanja 17.01.2020.

17.01.2020.  |  Region

loader